Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Svátky naplněné novou nadějí

23. 4. 2019

Tisk

S novou nadějí a také se změnami, které tuto naději posilují, prožívají velikonoční svátky křesťané v zemích, kde církev čelí diskriminaci nebo přehlížení.

Vydání: 2019/17 Obnova pokladu křesťanství, 23.4.2019, Autor: Alena Scheinostová


Z „přeplněného kostela“ se ve vysílání Vatikánského rozhlasu radoval kněz latinské farnosti v syrském Aleppu P. Firas Lufti. „Lidé přišli do kostela, aby ukázali, že jejich víra je živá,“ řekl a zdůraznil, že už průvod na Květnou neděli čítal i stovky dětí.
Do města zdrceného několikaletým obléháním, kde v polovině dubna ještě znovu zemřelo jedenáct lidí po výbuchu granátu, se opět vrací život – i ten liturgický. „Naši lidé stále drží pospolu, chtějí jako farnost prožívat všechny obřady a také se společně radovat. Přicházejí do kostela rádi, spontánně, a také tím ukazují, že žijí svou víru v Pána, který byl pro nás vzkříšen,“ popsal kněz. „Vidím na jejich tvářích úsměv. Ale vidím i určitý smutek – jednak válka ještě neskončila a jednak nemůžeme zapomenout i na ekonomický ‚boj‘, který je pro naše lidi velmi aktuální,“ dodal P. Lufti.
Olivový olej pro chudé
Aleppská latinská farnost proto neustále vyvíjí iniciativu, aby své věřící dokázala hmotně podpořit a ti aby nemuseli hledat zajištění v cizině. Během tohoto postu tak například pomáhali zdolat farníkům nejnaléhavější potravinovou nouzi skrze akci s názvem „Jedna láhev olivového oleje pro každou chudou rodinu v Aleppu“. „Naším cílem není, aby se tu z našich kostelů stala pěkná muzea. Chceme, aby v nich zde na Blízkém východě zůstali lidé – a ti aby měli pevnou víru, naději i lásku,“ shrnul P. Lufti.
Liturgií Svatého týdne ožil také chrám Neposkvrněného početí Panny Marie v Hamdáníji – nejstarším křesťanském městě v Iráku, ležícím asi 20 kilometrů od Mosulu. Věřící se zde sešli poprvé po vyhnání tzv. Islámského státu z Ninivské pláně v roce 2016. Kostel donedávna plnila suť a trosky a ještě dnes je v něm ožehnutý strop. Za pomoci zahraničních křesťanských nadací a komunit se do oblasti nyní postupně vracejí křesťanské rodiny, znovu budují své zničené domovy a obnovují i komunitní život. Křesťané z Hamdáníje přežívali hlavně v táborech v Erbílu – metropoli autonomního iráckého Kurdistánu. Z někdejších 80 tisíc se jich vrátilo 25 tisíc, přičemž místní kněží zmiňují až 40 % věřících, kteří emigrovali do zahraničí – převážně do Austrálie.
Bez hrozeb a nebezpečí
P. Younnan Hanna v rozhovoru pro deník Guardian popsal: „Toto jsou první Velikonoce, které prožíváme zase zde – na místě, kam patříme, a bez hrozeb a nebezpečí. Žili jsme tu po tisíciletí a zůstaneme tu i dál,“ prohlásil. Křesťanská přítomnost v Ninivské pláni se počítá od prvního století po Kristu.
Úlohu křesťanů na Blízkém východě přispívat k míru vyzdvihlo třináct patriarchů a dalších představených křesťanských církví v Jeruzalémě včetně apoštolského administrátora latinského patriarchátu, arcibiskupa Pierbattisty Pizzabally – a to ve společném velikonočním poselství, které přinesly Vatican News. Reprezentanti dále vyzvali křesťany na Blízkém východě, ale i na celém světě, aby svědčili o Vzkříšení tím, že budou chránit život – zvláště tam, kde jsou ohrožováni a vystaveni násilí zranitelní lidé, ženy a děti a kde je ponižována lidská důstojnost. Vyzdvihli též potřebu zachovat Jeruzalém – „město Vzkříšení“ – jako místo, kde budou přítomna všechna abrahámovská náboženství, aby „bylo jako žádné jiné městem míru
a pokoje“.
Z lepšího postavení se o letošních Velikonocích těší křesťané v Indii a Bangladéši. Nejvyšší soud v indické Bombaji čerstvě nařídil ve dvou oblastech na západním pobřeží, aby zachovaly Velký pátek jako den pracovního klidu. Ten se totiž tamní úřady před několika týdny pokusily zrušit. V obou oblastech, jež byly dříve portugalskými koloniemi, však žije mnoho křesťanů. Nejvyšší soud reagoval na petici, která žádala zachování volného Velkého pátku, a na podnět ze strany místních biskupů. Podporu i právní pomoc církvi v této kauze poskytli i mnozí hinduisté.
Poprvé po třiceti letech pak slavili Hod Boží velikonoční jako volný den křesťané v Bangladéši. Od 80. let byly volné neděle v této zemi zrušeny a nahrazeny muslimským volným pátkem. Muslimů v Bangladéši žije 87 %, křesťanů jen 0,4 %. Jak uvádí vatikánský web Asia News, letošní změnu lze nejspíše připsat byrokracii: na letošní Boží Hod měl totiž tentokrát připadnout muslimský svátek Mid-Sha’ban, a proto úřady vyhlásily volno. Poté bylo jeho datum, které se stanovuje podle fáze měsíce, přepočítáno a o den posunuto, avšak úřady již nedokázaly zareagovat a „křesťanské“ volno zase zrušit. Bangladéšští křesťané získaný sváteční den každopádně uvítali jako projev vstřícnosti a větší tolerance vůči svému
vyznání.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou