Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Sestry Matky Božího milosrdenství působí i u nás

25. 3. 2008

Tisk

Vydání: 2008/13 Jsem starý, nemůžu najít práci, 25.3.2008, Autor: Václav Štaud

Když vytočíte telefonní číslo vyšehradské kapituly, ozve se laskavý ženský hlas. To s vámi hovoří sestra Milada Rosová, představená pražského kláštera Kongregace sester Matky Božího milosrdenství. Tady je ale v roli sekretářky a spojovatelky. „Musíme být z něčeho živy,“ říká téměř omluvně. „Naše kongregace je založena na šíření úcty k Božímu milosrdenství, na modlitbě a také na usilovné poctivé práci jednotlivých sester. Jsme zde, abychom sloužily,“ dodává sestra Milada.

Sestry Matky Božího milosrdenství z Polska získaly s českým prostředím první zkušenost už v 70. letech minulého století. Bylo to v Římě, kde na dvě desetiletí vystřídaly sestry boromejky ve vedení domácnosti české koleje Nepomucenum.
Do České republiky přišly v roce 1994 na pozvání biskupa Karla Otčenáška. Pracovaly nejdříve v Ronově nad Doubravou, na biskupství v Hradci Králové, až definitivně zakotvily ve Dvoře Králové, kde dnes mají vlastní řeholní dům. Tři sestry zde pracují jako katechetky a pastorační asistentky.

Sdružení faustinum formuje své členy
„Přišlo nás z Polska nejdříve osm, z toho šest české národnosti. Já sama jsem tehdy byla v kongregaci jako postulantka a zakrátko jsem odjela do Krakova na dvouletý noviciát,“ vypráví sestra Milada a vysvětluje: „Pro neznalé je asi třeba dodat, že po noviciátu následuje ještě pětileté přípravné období – juniorát. A pak teprve věčné sliby. Každá kandidátka má tedy dostatek času poznat opravdovost svého povolání. Žádné náhodné poblouznění tu nemůže hrát roli.“
V roce 2004 pozval sestry Matky Božího milosrdenství do své arcidiecéze také kardinál Miloslav Vlk, aby působily na Vyšehradě. Sestry tam pomáhají v pastoraci a jako sakristiánky ve vyšehradské bazilice, působí v charitním projektu Magdala a ve volném čase zvelebují zahradu. Sestra Milada po svém druhém návratu domů pracuje v kanceláři kapituly. Kromě povinností představené má ještě za úkol pečovat o členy a dobrovolníky sdružení Faustinum v České republice. „Zatím jich není mnoho, ale svoji čtyřletou formaci berou všichni velmi vážně,“ chválí je sestra Milada. Její povinností je zúčastnit se schůzek sdružení a zabezpečovat studijní materiály. Většinou jsou již v češtině, ale ani překladům se sestra Milada nebrání.
V klášteře na Vyšehradě pořádají sestry také pravidelná duchovní cvičení pro mladá děvčata a stejně jako všechny členky kongregace mají povinnost šířit úctu k Božímu milosrdenství. V úzké spolupráci se sestrami ve Dvoře Králové tak navštěvují skupiny ctitelů Milosrdného Pána Ježíše, šíří propagační materiály a obrázky, učí věřící modlitbu Korunky k Božímu milosrdenství a další pobožnosti. Po dohodě s duchovním správcem přijíždějí do farností, aby také předvedly komponované umělecké pásmo o Božím milosrdenství, vedly křížovou cestu nebo jinou rozjímavou pobožnost, zazpívaly s kytarou.

S důrazem na jednoduchost a hloubku
Sestry Matky Božího milosrdenství rády chodí mezi mladé lidi. V loňském roce se úspěšně zapojily na táborském setkání, jezdí i mezi františkánskou mládež na Cvilín. „S každým dnem a s každým novým povoláním se rozšiřují možnosti působení v duchu Božího milosrdenství,“ uvádí sestra Milada. „Nechceme však přehnaným horlením věřící odrazovat. Snažíme se hlavně jednotlivé formy úcty koordinovat, klást důraz na jednoduchost a hloubku. Propagace Božího milosrdenství je ve srovnání s jinou reklamou minimální. A přesto vidíme, jak se tato úcta šíří přímo lavinovitě. U nás jako v celém světě. Pán Ježíš sám nejlépe ví, co dnešní nemocný svět potřebuje,“ dodává s úsměvem sestra Milada.



Farnosti, společenství i jednotliví zájemci o zapojení do některé z forem úcty k Božímu milosrdenství najdou informace na webových adresách: www.kmbm.cz www.apostol.cz





Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou