Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Rok svého života se rozhodli věnovat církvi

16. 2. 2011

Tisk

Vydání: 2011/8 Ježíš ve filmu, 16.2.2011, Autor: Jiří Gračka

Je jim něco málo přes dvacet, mohli by dál studovat nebo začít budovat kariéru, a oni se místo toho rozhodli věnovat rok svého života církvi. O kom je řeč? O dobrovolnících, kteří se v ČR během uplynulých devíti let zapojili do služby volontariátu. Dva z nich letos působí ve farnosti Nová Hradečná na Šumpersku, a jak říkají, rozhodně toho nelitují.

Na roční službu v malé farnosti na jižních svazích Jeseníků vykročili Jana Vránová z Postoupek u Kroměříže a Antonín Dorazil z Hůrky u Nového Jičína loni v srpnu, během Celostátního setkání animátorů. „Čekal jsem, že přijdeme do nějakého zapadákova, proto mě překvapilo, jak tu spousta věcí funguje,“ sděluje své tehdejší dojmy Antonín a dodává: „Lidé jsou tu otevřenější, tvoří skutečnou farní rodinu.“ Hlavním úkolem mladých dobrovolníků je podle faráře P. Vladimíra Mrázka práce s dětmi a mládeží. „Jsou tam, kam já se kvůli nedostatku času a mnoha povinnostem nedostanu,“ pochvaluje si kněz, který spravuje tři farnosti a v nich třináct obcí. Jana s Antonínem v každé z farností vedou pravidelná společenství dětí a mládeže, připravují mimořádné programy a příležitostně pomáhají s výukou náboženství. V minulých měsících například s mládeží nacvičili divadelní představení. „Tonda mi navíc pomáhá s akcemi skautského oddílu v Libině, protože sám je skaut,“ doplňuje P. Mrázek.

KDO BUDE DALŠÍ?

Další přínos mladých dobrovolníků pro své farnosti prý hradečanský farář objevuje až nyní: „Svou přítomností lidem ukazují, že mladí mohou a chtějí pro církev něco udělat,“ domnívá se P. Mrázek. Obavy má však z toho, jak budou programy fungovat po odchodu volontérů. Přemýšlí o tom ale i sami dobrovolníci: „V každé farnosti se snažíme vytipovat někoho, kdo by v tom mohl pokračovat,“ říká Antonín. Nejvíce času oběma zabere příprava na jednotlivá setkání. „Vymyslet téma pro společenství je náročné, hodně času musíme věnovat i přípravě na náboženství,“ svěřuje se Antonín. V práci jim P. Mrázek nechává volnou ruku. „Konzultujeme spolu například, co zdůraznit, ale jinak jsou naprosto samostatní – od přípravy až po uskutečnění programu,“ vysvětluje. Poměrně svobodný je i denní program, všichni se společně setkávají při ranní a večerní modlitbě a u oběda. „Kromě toho se každý večer snažíme být na mši svaté a často pomáhám bohoslužbu i nachystat,“ říká Antonín. Na službu se oba dobrovolníci připravovali několik týdnů před jejím zahájením. „Dozvídali jsme se například, jak pracovat s dětmi, jak předcházet konfliktům a jak řešit krize,“ vyjmenovává Antonín. Modelové situace ale podle něj stejně nikdy nemohou připravit na realitu úplně. „Bylo by dobré, kdybychom mohli načerpat více inspirace pro práci s dětmi,“ říká Jana. A jak oba dobrovolníci hodnotí roční dobrovolnickou službu v její polovině? „Beru to jako Boží vůli, na kterou člověk odpoví ano, a ničeho nelituju,“ říká Jana a dodává: „Chtěla bych pracovat v sociální sféře a tady se každý den setkávám se spoustou lidí a nabírám nové zkušenosti.“ Antonín na roční službě oceňuje především duchovní život: „Doma bych nic takového prožít nemohl,“ uzavírá.

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou