Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Poutníci u Královny stříbrných hor

7. 6. 2005

Tisk

„Tolik lidí, to tady nepamatuju,“ povzdechla si udiveně jedna z poutnic, když vystupovala z autobusu na parkovišti pod Svatou Horou. Spolu s ní vystoupalo na hlavní poutní mši na svatohorské náměstí více než šest tisíc lidí všech generací ze všech koutů Čech, Moravy i Slezska. Nad jejich hlavami se ještě při mši svaté, kterou spolu s nimi sledovali diváci v přímém přenosu České televize, honily mraky. Během bohoslužby vysvitlo slunce, které ještě více rozjasnilo atmosféru slavnosti.

Vydání: 2005/24 Výuka náboženství, 7.6.2005, Autor: Jiří Macháně

 

„Tato svatyně se tyčí jako pocta Panně Marii a dosvědčuje lásku katolíků v Česku k Matce Boží,“ přivítal poutníky apoštolský nuncius Diego Causero. Poutní mši pak zahájil spolu s biskupy z Česka i ze zahraničí hlavní celebrant kardinál Miloslav Vlk. Přečetl také pozdrav papeže Benedikta XVI., který věřícím popřál, aby Svatá Hora byla centrem zbožnosti a smíření s Bohem.

Kardinál Tomáš Špidlík pak v homilii připomněl minulost a význam poutní mariánské tradice v Čechách i na Moravě. „Cesta je obrazem života: jde stále dál a dál a člověk se bojí, že jde do neznáma. Ale ten, kdo jde na pouť, si může být jistý, že skončí u nějaké svatyně a že se tam setká se skutečností, která je svatá. Cílem každé pouti je setkání s Bohem v nás samých, ale také setkání s dalšími lidmi, s nimiž se společně modlíme,“ uvedl kardinál Špidlík a připomněl, že česká a moravská poutnická tradice přesahuje i hranice republiky. „Něco z ní proniklo z Česka až do Říma. Je tam kostel Panny Marie Vítězné s obrazem přivezeným z pražské Bílé Hory,“ připomněl kardinál Tomáš Špidlík.

Po bohoslužbě se věřící sešli k modlitbě Anděl Páně, kterou vedl kardinál Miloslav Vlk. Program zpestřily tancem také děti z Indie, které na Svatou Horu přijely v rámci probíhající návštěvy České republiky. Poděkovaly tak za podporu v rámci charitního projektu Adopce na dálku(R). Odpoledne uzavřel koncert mobilní zvonkohry a posádkové hudby z Tábora.

Nedělním oslavám předcházela sobotní byzantská bohoslužba s ohňostrojem, který rozzářil oblohu nad bazilikou, kam už více než tři sta let putují věřící, aby oslavili patronku Čech.

* * ** *

Svatá Hora jako elektrárna duchovní energie

Je to naše rodinné poutní místo, jezdili jsme sem odmalička. Každý rok se sem vracíme, oslavujeme tady narozeniny a děkujeme tu za všechno v našem životě.

Líbilo se mi tu. Mariánské setkání církve je otevřené působení Ducha Svatého. To je důležité a bylo to tu cítit.

Národní pouť je velká oslava, a proto jsme se na ni vypravili i s rodinou. A skutečnost předčila očekávání, protože to tu bylo opravdu moc příjemné.

 

Je obdivuhodné a mimořádné, že přišlo tolik lidí. Byla to opravdu národní pouť. Dorazila i řada poutníků z Moravy, ze zahraničí, včetně biskupů z Německa a Polska. Touto slavností se znovu podtrhuje význam poutních míst jako duchovních center, a to je pro dnešní dobu velmi důležité.

Bylo hezké, co tu bylo rodin s dětmi. Je důležité, aby se neztrácela rodina, protože ta je základem slovanské spirituality. A právě mariánská úcta je pro ni velice důležitá - ukazuje, že Kristus se narodil v rodině a z ní vychází.

Svatá Hora má neopakovatelnou atmosféru. Člověk tu načerpá klid, pokoj a radost a spoustu energie do všedních dnů. A s rodinou je jí často hodně zapotřebí.

Cítím uvolnění a radost z dokončeného díla. Obával jsem se, že nestihneme přímý přenos. Měl jsem také trochu strach, že nevyjde počasí, ale nakonec se vydařilo.

Jsem okouzlený úctou a vztahem, který mají místní lidé k Naší Paní a Svaté Hoře.

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou