Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Péče o stvoření v režii františkánů

4. 9. 2018

Tisk

Den modliteb za péči o stvoření prožívali v českém prostředí především františkáni. V Praze uspořádali umělecký festival a v Hradci Králové se jejich terciáři vydali na lesní stezku.

Vydání: 2018/36 Církevní školy na vzestupu, 4.9.2018, Autor: Tomáš Kutil


V pražském klášteře Panny Marie Sněžné uspořádali františkáni týdenní festival Take Care, na němž umělci ztvárňovali vztah k životnímu prostředí. Akce vyvrcholila v sobotu 1. září, kdy si církev z popudu papeže Františka připomíná péči o životní prostředí. „V pátek večer jsme se setkali ke společným chválám za stvoření v kostele a druhý den jsme pokračovali formou radostné oslavy a vděčnosti,“ říká bratr Šimon Jakub Růžička.
V sobotu využili františkáni svou zahradu, klášter i kavárnu. Divadelní představení Malý princ zahrál Víťa Marčík mladší a vystoupila tu kapela hrající písně s židovskou tematikou. „Velký ohlas vzbudila mulatka Ellen Makumbirofa s tzv. slam poetry (kombinací divadla a poezie), zaujalo i autorské čtení poezie, do něhož přispěl i bratr Marek,“ připojuje františkán. Téma stvoření a jeho krásy mohli příchozí prožít zase ve workshopu nebo se zapojit do dobročinného bazaru. „Někteří lidé byli až dojatí z toho, že se tématu ochrany stvoření v církvi konečně někdo věnuje,“ dodává bratr Šimon, který zde vidí i prostor pro ekumenickou spolupráci.
Meditace se sv. Františkem
Světový Den modliteb za péči o stvoření měl ohlas také v královéhradecké diecézi. Místní bratrské společenství Sekulárního řádu sv. Františka pozvalo zájemce na Františkánskou lesní stezku po loňské premiérové akci. „Loni o ni byl značný zájem, proto jsme se rozhodli z toho udělat tradici. Chceme si uvědomit, že i my jsme od počátku povoláni ke spolupráci se Stvořitelem na procesu stvoření, neboť je to proces, který stále běží. Velkým vzorem je v tom právě sv. František,“ popisuje pro KT Martin Weisbauer, sekretář místních františkánských terciářů.
Pouť začala mší svatou v kostele sv. Jiří v Býšti nedaleko Hradce Králové v 9 hodin. Poté se poutníci vydali hradeckými lesy po naučné stezce „Koliba“ do Hradce Králové. Stezku vybudoval podnik Lesy ČR. Má 15 zastavení s informačními tabulemi, které postupně představují dřeviny v porostech a způsoby hospodaření v nich. Hradečtí terciáři počet zastavení zvýšili celkem na 20 a nezůstali jen u lesnických textů, ale na každém zastavení přidali i myšlenku z papežovy encykliky Laudato si’ a dalších pramenů – například z knihy Tváří v tvář Zemi P. Marka Váchy, která je vysvětlujícím textem ke zmíněné encyklice.
„V lesním tichu mohli poutníci odkrývat netušené souvislosti mezi ekologií, křesťanskou vírou a františkánským přístupem ke Stvoření a přírodě. Cestu doprovodila i ‚Píseň bratra Slunce‘ sv. Františka nebo píseň ‚Učiň mne, Pane, nástrojem pokoje‘, ale i litanie za dobré počasí,“ připojuje Weisbauer.
Světový den modliteb za péči o stvoření je mezinárodní den slavený 1. září se zaměřením na životní prostředí. V pravoslavné církvi se slaví od roku 1989, kdy ho vyhlásil tehdejší ekumenický patriarcha Demetros I. Katolická církev se přidala poté, co tento den v srpnu 2015 v návaznosti na svoji encykliku Laudato si’ vyhlásil papež František.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou