Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Olympijský kaplan: byla to velká škola

23. 8. 2016

Tisk

Olympijské hry v brazilském Riu de Janeiru právě skončily. Přinesly tři týdny zápolení nejlepších sportovců planety. V roli kaplana české výpravy se jich zúčastnil i P. Oldřich Chocholáč.

Vydání: 2016/35 Olympijský kaplan: byla to velká škola, 23.8.2016, Autor: Tomáš Kutil



Zlatá, dvě stříbrné a několik bronzových medailí. Čeští sportovci si z olympiády kromě deseti cenných kovů mohli odvézt i duchovní povzbuzení. K dispozici jim byl totiž po celou dobu katolický kněz. „Na olympiádu jsem odjížděl s tím, že služba olympijského kaplana je v našich podmínkách něčím novým. Těch několik dní v Riu bylo pro mne velkou životní zkušeností a školou. Jsem vděčný za velmi přátelské přijetí v českém olympijském týmu,“ popisuje Oldřich Chocholáč. Svou službu ale za skončenou nepovažuje. „Je otevřená pro sportovce a jejich zázemí i po skončení her,“ připojuje.
Vesnice, která obsáhla svět
Jak konkrétně jeho služba vypadala? „Šel jsem do ní s tím, že o všech setkáních a tématech rozhovorů zachovám absolutní mlčení. Mnohá setkání však zůstanou hluboko v mém srdci a modlitbě,“ naznačuje pouze kněz.
Byl ubytován pět kilometrů od olympijské vesnice, jeho den tak většinou začínal procházkou. Pak byl k dispozici v Českém olympijském domě a bohoslužby v českém jazyce nabízel v mezináboženském centru přímo v olympijské vesnici. „Bylo zajímavé potkávat v tomto skromném centru zástupce buddhismu, hinduismu, islámu a křesťanství z různých národů světa a mluvit s nimi. To, co mnohdy ve světě nefunguje, bylo tady možné. Ostatně celá olympijská vesnice mi připomínala naplnění symbolu spojených olympijských kruhů – propojeného světa, který dokáže žít v pokoji,“ přibližuje P. Chocholáč.
Cesta za bronzem
Díky stejnému oblečení celého českého týmu ho snadno poznávali i čeští fanoušci. „Mnohá setkání byla skutečně jedinečná. Obdivoval jsem dobrodružného ducha některých lidí, kteří vyjeli do Ria zcela sami, aby podpořili naše sportovce. Potkal jsem i několik Brazilců, kteří se hlásili k českým kořenům nebo jejichž partnerem byl Čech,“ dodává kaplan.
Kromě duchovní služby si kněz našel čas i na fandění. „Nezapomenutelná byla pro mne česká bronzová cesta v tenise a zlato v judu. Ostatně díky skvělé partě judistů jsem se mohl cítit opravdu bezpečně,“ říká. Nejlépe mu bylo v olympijské vesnici, mimo ni si obavy trochu připouštěl – především v blízkosti chudinských čtvrtí, takzvaných favel.
Místní lidé, s nimiž se potkával každý den, na něj ale udělali dobrý dojem. Ocenil především velké nasazení dobrovolníků. „Často umějí jen portugalsky, ale vždycky nějak poradí. I přes vysokou cenu vstupenek dorazilo mnoho brazilských fanoušků, kteří ale někdy až příliš preferovali pouze své sportovce,“ popisuje P. Chocholáč. Jednu neděli se mu podařilo navštívit moderní katedrálu v centru Ria. „To bylo mé jediné setkání s katolickou církví v tomto městě, tedy kromě brazilského kaplana v olympijské vesnici,“ uzavírá kaplan českého týmu.
Na olympijských hrách soutěžilo přes deset tisíc atletů z 205 národů. V mezináboženském centru mělo každé náboženství svůj prostor. V křesťanském sektoru bylo možné zajít každý den na bohoslužby ve španělštině, portugalštině a angličtině. K dispozici byli i kněží mluvící italsky a francouzsky. Mezi diváky pak evangelizovalo na 200 brazilských dobrovolníků.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou