Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Nový zákon v USA dává lidskému zárodku práva

3. 9. 2004

Tisk

Vydání: 2004/16 Nemůžeme mít děti, 3.9.2004, Autor: KT KT

Kongres Spojených států amerických schválil nedávno federální zákon, který garantuje nenarozenému lidskému zárodku separátní práva. Většina případů poškození nebo zabití lidského zárodku byla totiž v USA doposud vedena v právním režimu porušení práv ženy.

„Zákon o násilí na nenarozených obětech“, který se chystá prezident Bush podepsat, je podle mnoha pozorovatelů taktickým protitahem vůči výnosu amerického Nejvyššího soudu z roku 1973 přiznávajícímu ženě ústavní právo na potrat. Nový zákon, přivítaný katolickou církví, následuje nedlouho poté, co americký Kongres odmítl zákon o právu na potrat od určitého stadia věku zárodku. Tím podpořil naděje odpůrců aborce, že tento zákrok bude postupně zakázán úplně.

Jde o třetí pokus, při kterém dolní komora amerického Parlamentu, v níž mají většinu konzervativní republikáni, tento zákon výraznou většinou schválila a poslala ho do horní parlamentní komory. V méně konzervativním Senátu pak prošel většinou 61 proti 38 hlasům. Senátor John Kerry, který je jedním z kandidátů na příštího amerického prezidenta a sám se označuje za katolíka, patřil překvapivě k menšině, hlasující proti zákonu. Zákon explicitně mluví o „nenarozeném dítěti“ jako o „členu rodu homo sapiens v jakémkoliv stadiu vývoje v lůně matky“. Poprvé tedy americký federální zákon přiznává zákonná práva už od početí.

V mnoha státech USA je ale už nyní násilí na nenarozeném dítěti kvalifikováno jako zločin. Bulvární deníky probíraly případ Scotta Petersona, který byl obviněn z dvojnásobné vraždy poté, co byla jeho těhotná manželka Laci nalezena zavražděná na pobřeží Sanfranciského zálivu. Jejich syn se měl jmenovat Connor, a nový Zákon o násilí na nenarozených dětech je proto neformálně přezdíván jako „Zákon Laci a Connora“. V dalším hojně skloňovaném případě obvinil nedávno soud v Utahu osmadvacetiletou Melissu Ann Rowlandovou z vraždy, poté, co odmítla porodit svá dvojčata císařským řezem a jedno z nich při klasickém porodu zemřelo.

VÝZNAMNÝ PRECEDENT
Zákon o násilí na nenarozených dětech představuje v americkém federálním právu významný precedent. Protože se vztahuje pouze na zločiny spáchané na federálním teritoriu – např. na federálních dálnicích - a ne území jurisdikčně spadajícím do pravomoci jednotlivých amerických států, pozorovatelé neočekávají jeho časté využití. Ale určitě se uplatní v kampaních za zrušení výroku Nejvyššího soudu o právu ženy na potrat. Ty je možné očekávat v případě znovuzvolení George Bushe americkým prezidentem. Nejméně dva z dosavadních členů amerického Nejvyššího soudu se chystají do důchodu. Bushova nominace soudců na uprázdněné posty by pak velmi pravděpodobně definitivně odstranila dosavadní těsnou většinu ve prospěch práva na potrat, která v tomto nejvyšším soudním orgánu USA doposud panuje.

(The Tablet)



Italský zákon přísně upravuje umělé oplodnění
V Itálii vstoupil nedávno v platnost zákon upravující podmínky umělého oplodnění, který se řadí k vůbec nejpřísnějším v Evropě. Podle tohoto zákona smí být pro každé umělé oplodnění vytvořena maximálně tři embrya. Navíc při něm nesmí být použity cizí spermie, čímž se zabraňuje v početí svobodným dívkám či lesbickým párům, ale i neplodnému mužskému partnerovi. Nový zákon navíc uměle vyrobeným lidským zárodkům garantuje stejné zacházení jako přirozeně počatým dětem. Experimentování s embryi či manipulace s jejich geny jsou v Itálii od nynějška možné jen tehdy, pokud slouží k vyléčení nemoci, která by nebyla léčitelná jiným způsobem. Obchod s lidskými zárodky je zcela zakázán.

Při porušení zákona se finanční pokuty pohybují mezi sto tisíci a jedním milionem eur, lékaře zodpovědné za nepovolený zákrok čeká zákaz výkonu povolání. Pokusy o klonování či prodej embryí se trestají až dvacetiletým odnětím svobody.

Morální teologové zákon hodnotí jako pokrok v oblasti, která dosud nebyla legislativně ošetřena. Zároveň však dodávají, že katolické učení oplodnění mimo přirozený sexuální styk v manželství absolutně odmítá.

(Kathpress)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou