Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Na půlnoční do Jeruzaléma

16. 12. 2014

Tisk

Mám to štěstí, že mohu strávit letošní Vánoce v Jeruzalémě. Ke Svaté zemi, konkrétně k Betlému, se o Vánocích tradičně soustředuje pozornost všech křesťanů na celém světě.

Vydání: 2014/51 Vánoce jako čas zrození, 16.12.2014, Autor: Veronika Bezděková

Jeruzalém se během prosince pomaličku ponořuje do vánoční atmosféry. Po svátku sv. Barbory palestinští křesťané začínají s úklidem a vánoční výzdobou svých domovů, ve většině domácností už je vánoční stromek. Také skauti pečlivě připravují své vystoupení, které bude doprovázet oficiální průvod v nedalekém Betlémě. Na hlavních ulicích křesťanské části Starého Města v Jeruzalémě můžeme vidět obchůdky nabízející vánoční zboží – ať už jde o umělé vánoční stromky, ozdoby nebo také figurky Santa Klause. Ano, dětem v Palestině totiž dárky nenosí Ježíšek, ale Papa Noël neboli Santa Klaus.
I skoro šestiletá Donatella mi prozradila, že se těší na vánoční besídku, protože doufá, že se tam jako každý rok objeví Papa Noël s dárky. Malá Donatella Mitry žije se svými třemi sourozenci a oběma rodiči ve skromném domku, který jim stejně jako dalším 400 rodinám bezplatně propůjčuje františkánská komunita Custodia Terra Sancta ve snaze pomoci těm nejchudším. Dívčini rodiče pracují v jednom z obchodů se suvenýry. Rodinu silně věřících palestinských křesťanů jsem navštívila s františkánským bratrem a knězem z katolické jeruzalémské farnosti P. Michelem Shawkym. Návštěva ve mně zanechala i přes jazykovou bariéru arabštiny hluboký dojem. Rodina působila tak přátelsky a pohostinně, že jsem se tam cítila jako doma. Děti spontánně tancovaly kolem vánočního stromku a zpívaly vánoční koledy, samozřejmě v arabštině, ale i v angličtině. Pro tyto děti Vánoce neznamenají jen dárky jako pro většinu evropských dětí, od malička jsou vedeny k tomu, aby pochopily pravý smysl Vánoc. Malá Donatella přiběhla s dětskou ilustrovanou Biblí a nadšeně mi ukazovala obrázek jesliček v Betlémě.
NA PŮLNOČNÍ JEN SE VSTUPENKOU
Na rozdíl od nás není v Palestině zvykem péct vánoční cukroví, ale Jovita Mitry nám nabídla čokoládové bonbony s obrázkem Santa Klause. Na Štědrý den se celá rodina vypraví k babičce a dědečkovi do Betléma na tradiční vánoční oslavy na náměstí. Žádná slavnostní večeře se nechystá, jako každý rok se u nich bude servírovat magluba – arabský pokrm z rýže, masa a zeleniny. Jako dezert vánoční koláč z ořechů a sušeného ovoce, tradiční baklava nebo zázvorové sušenky a samozřejmě čokoládové bonbony. Po večeři rodina hraje bingo.
Hlavní pozornost je však směřována k oslavám narození Spasitele. Rodina se společně modlí a zpívá koledy. Paradoxem je, že tradiční půlnoční mše v kostele sv. Kateřiny v Betlémě se zúčastnit nemohou, protože na bohoslužbu nemají vstupenku. Některým se podaří tuto mši navštívit jen několikrát za život. Každá farnost totiž obdrží pouze několik vstupenek, a každý rok tak vybírá rodiny, které mohou být přítomny uvnitř chrámu. Ostatní sledují bohoslužbu na obrazovkách před kostelem, případně v přímém přenosu v televizi. Bratr Michel k tomu dodává, že většina velkých slavností, ať už jsou to Vánoce nebo Velikonoce, je kvůli bezpečnosti striktně omezena. To jsem ostatně měla možnost zažít letos na Bílou sobotu, kdy v chrámu Božího hrobu bylo přítomno dvě stě izraelských vojáků se samopaly a dovnitř nebyl vpuštěn nikdo, kdo by nepřišel v oficiálním procesí z Custodie Terra Sancta.
Na druhé straně P. Shawky tvrdí, že rodiny stejně raději přicházejí do svých farních kostelů, protože „velké“ bohoslužby jsou slaveny v oficiálním jazyce církve, tedy v latině, jíž mladší ročníky nerozumějí. Na Boží hod vánoční se celá rodina, včetně babičky a dědečka, přesune zpátky do Jeruzaléma, což je velmi vzácný okamžik, neboť Arabové žijící na Západním břehu Jordánu mají přístup do tohoto města zakázaný – s jedinou výjimkou Vánoc a Velikonoc, kdy si mohou zažádat o speciální povolení pro vstup na území státu Izrael.
KLID ALESPOŇ NA CHVÍLI
Podle místních však ani současná napjatá situace mezi Židy a Araby, případně mezi muslimy a křesťany, nemůže oslavy Vánoc ohrozit. Vánoce totiž znamenají opětovný a všemi tolik vítaný příliv turistů, z něhož profituje celá země. Na mou otázku, jestli se rodina ve svém městě cítí bezpečně a co by si přála do budoucna, se mi od paní Mitry dostalo mrazivé odpovědi: „Nemyslím si, že je tady pro nás nějaká budoucnost. Bojím se o své děti, život tady je tak těžký, jsme pod neustálým tlakem. Chtěla bych normálně žít v klidu s Izraelem, ale myslím si, že zatím to není možné.“
Nejstarší dcera Maria to chtěla zmírnit slovy: „Jsou přece Vánoce. A to musí být všichni šťastní a cítit se bezpečně, ať se kolem nás děje, co se děje. Narodil se Ježíš a my se musíme radovat.“ Při těchto slovech malý Jovani utíká do dětského pokoje a přináší mi ukázat své malinké jesličky. A tak si přejme, ať aspoň na krátký čas vládne ve Svaté, nepokoji zmítané zemi mír a klid. Vždyť za pár dní bude celým světem znít ona krásná píseň, která poprvé zněla právě v Betlémě: Gloria in excelsis Deo.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou