Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Mladí se přišli poklonit Spasiteli

19. 4. 2005

Tisk

Vydání: 2005/13 Velikonoce, 19.4.2005

Sobota před Květnou nedělí patřila v českých a moravských diecézích i letos setkáním mládeže s biskupy. Jejich společným jmenovatelem byl citát z Matoušova evangelia „Přišli jsme se mu poklonit“. Biskupové se scházejí s mládeží při příležitosti XX. Světového dne mládeže, který se na mezinárodní úrovni uskuteční v Kolíně nad Rýnem v srpnu letošního roku.

Až na nejvýchodnější konec České repu- bliky se vydalo pět set chlapců a děvčat z farností ostravsko-opavské diecéze. Diecézní set- kání prožili v Jablunkově jako putování za betlémskou hvězdou. Skupinky tam na trasu dlouhou pět kilometrů osobně vypravovali tři králové. „Asi se divíte, co tu děláme v březnu,“ uvítal poutníky Melichar a hned vysvětlil, že se s Kašparem a Baltazarem už tři měsíce vracejí z Betléma. „Také vy jste z královského rodu, protože jste se křtem stali královskými dětmi,“ vyprovázeli mladé na cestu, jejíž cíl byl v rozestavěném domě, kde vůně kadidla připomínala Ježíšovu přítomnosti v eucharistii. Po krátké adoraci odevzdali poutníci do připravených košíčků své dary: příspěvek pro mládež z Bulharska a Ukrajiny na cestu na setkání do německého Kolína a ručně malované pohlednice pro obyvatele Jablunkova. Po návratu do kláštera sester alžbětinek byl pro všechny připravený guláš a domácí buchty. Vrcholem setkání byla mše v jablunkovském kostele.

PROČ SE NEBÁT DOGMAT
Setkání mládeže českobudějovické diecéze s biskupem Jiřím Paďourem se uskutečnilo v Písku. Účastníci, kteří dorazili už v pátek večer, mohli zhlédnout představení Moc a sláva v podání divadla jednoho herce Miroslava Částka a také se zapojili do skupinek – čajové, výtvarné či sportovní. Kdo chtěl, měl možnost celou noc adorovat v klášteře u petrinů. V sobotu si asi 250 mladých z celé diecéze vyslechlo promluvu biskupa Paďoura k tématu setkání. Během dne se mladí lidé nechávali oslovit různými tematickými skupinkami. Hovořili mimo jiné o důvodech, proč se nebát dogmat, dále o misiích, povolání, zpěvu, životě v semináři, přátelství v církvi či o drogách. „Sobotní zamračený den jsme se sluncem v duši završili společnou mší svatou a rozjeli se zpátky do svých farností,“ popsal závěr setkání Jan Zábranský, jeden z účastníků.

JOSEFOVA MOUDROST
Na 650 mladých se přišlo poklonit Spasiteli na diecézní setkání mládeže v Hradci Králové. Místní biskupové Dominik Duka, Josef Kajnek a arcibiskup Karel Otčenášek přinesli hned v úvodní části programu kříž a rozdělili se s mladými o zkušenost s přijetím kříže ve svém životě. Pak se všichni účastníci setkání vydali do hradeckých ulic na křížovou cestu. Odpoledne patřilo šestnácti diskusním a kreativním skupinám. Ke slavení eucharistie se pak všichni shromáždili v katedrále Svatého Ducha. V homilii věnované svatému Josefovi vyzdvihl biskup Dominik Duka jeho ochotu smířit se s tím, že jeho život bude úplně jiný, než si představoval. Na závěr bohoslužby předal biskup Duka zástupcům mladých z jednotlivých vikariátů písemné pověření pomáhat vikariátnímu kaplanovi pro mládež v pastýřské péči.

JAK PŘEŽÍT RODIČE
„Přišli jsme se mu poklonit!“ – tento transparent vítal příchozí mládež olomoucké arcidiecéze v presbytáři chrámu Zvěstování Panny Marie ve Šternberku. Program zahájil arcibiskup Jan Graubner katechezí. Mladí lidé si pak mohli vybrat účast na adoraci nebo se společně zabývat výkladem mše svaté. V diskusi nazvané „Co je faráři do mých hříchů? O zpovědi trochu jinak...“ se zabývali svým pohledem na svátost smíření. Organizátoři nezapomněli ani na témata související s problémy dospívání: „Jaká je má životní cesta?“ „Známost – její radosti a problémy“ či „Jak přežít rodiče“. A je- likož k setkání mládeže patří zpěv, ve Šternberku se zpívalo – a to s vizovickou scholou.

PERSPEKTIVA CÍRKVE
Setkání mládeže pražské arcidiecéze hostilo Salesiánské středisko mládeže v Praze-Kobylisích. Náplní dopoledního i odpoledního pro- gramu byly – kromě katecheze biskupa Karla Herbsta – přednášky a diskusní skupinky s tématy jako eucharistie, krize v církvi, sexualita, horoskopy, magie a léčitelství, zemětřesení a jiné přírodní katastrofy, život ve vězení, móda a podobně. V Praze také hráli fotbal. Utkali se zde kněží s laiky, přičemž zástupci kléru odcházeli s vítězným skóre 5:1. „Prosba mše svaté bude za vás,“ řekl v úvodu odpolední bohoslužby kardinál Miloslav Vlk, „aby toto setkání přineslo nové světlo, radost a sílu do vašeho života, protože vy jste světlo a perspektiva církve.“

KAPKA V MOŘI
V katechezi na téma eucharistie zdůraznil na setkání v Litoměřicích biskup Pavel Posád, že když tělo Páně přijímáme, tak se v něj zároveň proměňujeme. „Jsme jako kapka vody, která se stává součástí moře, tedy Krista, takže pak i ona sama je mořem,“ uvedl biskup. V následující diskusi pak odpovídal na dotazy mladých. „Jeho pohotové a jasné odpovědi neměly chybu,“ glosoval biskupovo vystoupení jeden z účastníků.

Po obědě si mladí mohli vybrat práci ve skupinkách a nechybělo ani sportovní vyžití. Před čtvrtou se všichni odebrali na křížovou cestu městem. Do dřevěného kříže zatloukali hřebíky, které měly připomenout hříchy. Kříž potom při vstupu k závěrečné bohoslužbě donesli mladí před oltář.

DO ŘEZNA
Už v pátek večer vyrazila na křížovou cestu centrem Plzně mládež ze všech koutů této nejzápadnější české diecéze spolu s biskupem Františkem Radkovským. V rámci sobotního programu se mj. hovořilo o společné pouti na Světové dny mládeže do Kolína nad Rýnem. Na tzv. předprogram této akce pak pozval mládež z plzeňské diecéze do své diecéze řezenský biskup Manfred Müller. Předvelikonoční setkání mládeže zakončila bohoslužba v kapli sv. Barbory.

NEŽÍT PRO SEBE
Scénka navazující na motto akce zahájila setkání mládeže v Brně. Poté přivítal mladé biskup Vojtěch Cikrle a povzbudil je, aby nežili sami pro sebe v uzavřeném světě. Největší zájem v dalším programu vzbudily skupinky „U Ježíše jsem v bezpečí“ (vedoucím byl paulán P. Pavel Havlát) či „Evangelizace (i) v restauraci“ (tu připravily misionářky z brněnské restaurace Živá voda). Odpolední program zakončila – stejně jako v ostatních diecézích – bohoslužba s biskupem.

(podle zpravodajů, mach)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou