Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Mezi zdmi, mezi žáky a mezi kulturami

6. 1. 2009

Tisk

Vydání: 2009/2 Palachův týden 1989, 6.1.2009, Autor: Lukáš Jirsa

Koncem roku vstoupil do českých kin vítězný film z filmového festivalu v Cannes. Nenápadný snímek Mezi zdmi překvapivě ověnčený Zlatou palmou soustředí svůj pohled na jedno z předměstských pařížských gymnázií. Otevírá se nám citlivý a autentický pohled na multikulturní Evropu.

Mladý muž se soustředěným pohledem vypije kávu v jednom z pařížských bister a s energickým odhodláním vyráží na ulici zalitou pozdně letním sluncem. Vyráží do boje – další školní rok začíná. A tak začíná i snímek, díky němuž strávíme přes dvě hodiny v prostorách školy, aniž si uvědomíme, že již dávno mělo zvonit na přestávku. Na konci filmu opouštíme prázdnou třídu, kde ještě dýchá směs vypětí, radosti, nedorozumění i snahy o usmíření.
Francouzský režisér Laurent Cantet není domácím divákům známý, i když jeho společensky citlivé filmy pravidelně získávají zaslouženou pozornost na významných světových festivalech. Svůj pátý celovečerní film se Cantet rozhodl natočit podle stejnojmenné knihy Françoise Bégaudeaua. Středoškolský pedagog, novinář a spisovatel napsal svůj román Mezi zdmi na základě vlastních učitelských zkušeností a nakonec se ujal i hlavní role ve filmové adaptaci.

POTÍŽE (NEJEN) S JAZYKEM
Učitel François je třídním a své svěřence vyučuje francouzskému jazyku. Práce na předměstské škole ovšem není jednoduchá, protože třída je složena z mnoha imigrantů, kteří nerozumějí vcelku běžným slovům, nedokážou rozeznat rozdíl mezi mluvenou a psanou francouzštinou, mezi tím, jak hovořit s kamarády a jak s výše postaveným člověkem. Nechápou složitý systém minulých časů, které přece nikdo „normální“ nepoužívá. Režisér prostřednictvím těžkostí s jazykem, který pro mnohé ze studentů není jazykem rodným, upozorňuje na tíživou skutečnost současného globalizujícího se a stále více kulturně smíchaného světa. Potíže s jazykem jsou jen povrchem, pod kterým se skrývá problém daleko vážnější a složitější. Střet s jiným způsobem myšlení, s jinými mravy, s jinou kulturou. Děti imigrantů jsou i nejsou ve Francii doma, patří zároveň do světa západní Evropy i do světa svých původních kultur.
Snímek se nesoustředí jen na měnící se vztahy učitele a žáků během jednoho školního roku, ale ukazuje i zákulisí, tedy sborovnu a konflikty mezi pedagogy, kteří složitou multietnickou situaci své školy prožívají mnohdy stejně těžko jako jejich svěřenci. Díky dokumentárnímu stylu a zcela přirozeným hereckým výkonům všech zúčastněných dokázal Cantet stvořit film o současných náctiletých, který svou autentičností vede diváka k důležitým otázkám. Snímek Mezi zdmi svým pohledem na jednu současnou školu v Paříži hovoří o budoucnosti celé Evropy, o budoucnosti, která vzniká právě nyní všude kolem nás.
Problémem filmu založeného na porozumění francouzskému jazyku je překlad, ve kterém se mnohé z původního smyslu vytrácí či posunuje. Nefrankofonní divák se paradoxně ocitá v podobné situaci jako filmoví studenti. Divák hovoří jiným jazykem, a tak pociťuje určitou rovinu složitosti kulturního soužití i sám na sobě. To by ovšem nikoho nemělo odradit, protože českým titulkům nelze v rámci možností nic vytknout a obsah filmu hovoří jazykem překračujícím všechny kultury.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou