Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Archivní článek

Madona připomíná zavražděné

17. 6. 2014

Tisk

Dvaasedmdesát let od chvíle, kdy nacisté srovnali se zemí středočeské Lidice, byl do míst, kde kdysi stával kostel sv. Martina, vsazen oltář s novým mariánským obrazem – Pannou Marií Lidickou.

Vydání: 2014/25 Katedrála slavila výročí, 17.6.2014, Autor: Jiří Prinz

Od brzkých ranních hodin je v Lidicích rušno. Jako každoročně touto dobou, i letos se sem ze všech míst České republiky sjíždějí lidé, aby si připomněli vyhlazení obce nacisty.

Letošní setkání má i svůj náboženský rozměr: na místě bývalého kostela sv. Martina žehná pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka obraz Panny Marie Lidické. „Panna Maria drží v rukou pouze bílé plátno, chybí tu Kristus. Právě to se stalo zdejším matkám – byly jim vzaty děti,“ představuje dílo, jehož předobrazem je staroboleslavské Palladium, kardinál Dominik Duka. Upozorňuje tak na skutečnost, že Madona s prázdnou náručí má každému připomenout zavražděné lidické děti.

Obraz na počest zdejšího faráře 
P. Josefa Štemberky zhotovil kladenský výtvarník Zdirad Čech – jeden jeho exemplář našel své místo v kapli Arcibiskupství pražského a v současné době autor pracuje na dalším, jenž bude od města Kladna darován německým Cáchám. „Církev si mučedníky připomíná nikoli proto, že je někdo zabil, ale proto, že jsou stále živí v Boží náruči,“ říká Zdirad Čech. Jeho slova slyší i poslední žijící pamětnice P. Josefa Štemberky – jeho praneteř Ludmila Markovová. „Byla jsem malá holka, ale pamatuji si ho jako nesmírně veselého člověka,“ vzpomíná na kněze-mučedníka.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou