Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Ví, co je touha, žízeň po Bohu

24. 11. 2008

Tisk

Vydání: 2008/48 Žít v souladu s přírodou, 24.11.2008

Vyrůstal v dělnickém Karlíně, posléze se vyučil opravářem lokomotiv. Jeho duchovní zrání se odehrávalo za železnou oponou, daleko od jednacích síní II. vatikánského koncilu, a přece dnes ztělesňuje mnohé z koncilních impulsů.

Biskup Karel Herbst má blízko k laikům. Svoji roli vidí spíš v doprovázení než v poučování. Autoritu v církvi chápe jako službu, jako neúnavné a trpělivé podpírání toho dobrého v každém bližním. Milosrdenství chci – není jen biskupské heslo, ale jeho celoživotní směřování. Raději trpí sám, než by někoho ranil či jednal tvrdě.
Knižní rozhovor s názvem Karel Herbst vedla redaktorka KT Karolína Peroutková (vydalo nakladatelství Portál). Představuje pražského světícího biskupa jako muže, který čelí životním překvapením tichou pokorou a upřímnou vírou, který ví, „co je touha, žízeň po Bohu“. Zní to snad lacině, ale málokdy najde čtenář mezi řádky tolik nakažlivé důvěry v Krista, jako v tomto rozhovoru.
Karel Herbst vyrůstal v prostém prostředí. Aby mohl vstoupit do semináře, musel si nejdřív dodělat po večerech maturitu. Do semináře se dostal až za tzv. Pražského jara. V oficiální pastoraci ho ale tehdejší režim dlouho působit nenechal. Se zákazem duchovenské činnosti v kapse se pustil do donkichotského díla. Objížděl rodiny, na něž dostal kontakt, a přesvědčoval ne vždy důvěřivé rodiče, aby pustili své děti na chaloupky. Už nešlo o superutajované akce pro vybrané kluky z prověřených rodin, ale o snahu získat všechny – navzdory normalizaci a estébáckým špehům. V těchto pasážích s mnoha teologicky závažnými detaily i humornými historkami je kniha asi nejpoutavější.
Karel je však bezstarostným outsiderem, který ví, na koho je spoleh i v dalších životních kapitolách. Působil v roli faráře, předsedy redakční rady AD (dnes tuto mnohaletou roli zlehčuje), spirituála pražského semináře a posléze biskupa. Klidně přizná, jak se zalekl obrovského stínu mitry a nechal si ušít menší. Šťouchne si do starých přátel z prvních chaloupek, že se prý chtěli na jeho biskupském svěcení zviditelnit. Připustí si otázku „jak probouzí používaný kancionál?“. Přes nepřehlédnutelnou mírnost, snahu o nekonfliktní vyjadřování a pokoru má postřeh a mnoho zkušeností. Lituje do sebe uzavřených kněží („světa se bojí a leká, zavírá se do sebe a na své faře také“) i věřících, kteří snad nepoznali „žízeň po Bohu“. Vnímá napětí okolo chápání autority v dnešním světě („biskup-služebník, to není špatný model pro nositele autority“). Kolikrát tyto postřehy zazní jaksi na okraj, na konci odpovědi, či dokonce v protikladu s předchozími myšlenkami nečekaně rozšiřují pohled. Čtenář by se rád ptal dále, ale musí se již ptát sám sebe. A věru inspirace má dost. Pokud to někomu nestačí, biskup Herbst možná odcituje Anthonyho de Mella: „Rozsvítit svíčku je dobré, ale nadávat na tmu je větší zábava.“
Karel Herbst – Karolina Peroutková. Rozhovor s pražským světícím biskupem (vydal Portál 2008)
Josef Beránek


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou