Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Úsměvný a křehký příběh z kazašské stepi

21. 5. 2009

Tisk

Vydání: 2009/21 Jsme ve vesmíru sami?, 21.5.2009, Autor: Lukáš Jirsa

Filmy z Kazachstánu nevídáme v českých kinech příliš často. Film Tulpan režiséra Sergeje Dvorcevoje vypráví příběh mladého muže, který na prahu dospělosti hledá správný směr svého života. Touží po nevěstě a vlastním stádu ovcí, po prostém a náročném životě v nehostinné stepi. Film ověnčený mnoha cenami zaujme svojí jednoduchostí a obrazy neobvykle drsné a nehostinné přírody.

Mladík Asa, který se právě vrátil ze služby u námořnictva, žije s rodinou své sestry ve větrné a drsné části země. Se svojí sestrou, jejím manželem a dětmi se dělí o vše. Zároveň sní o vlastním životě, tedy především o vlastním stádu ovcí. Majitel stáda ovšem odmítá ovce Asovi přidělit, dokud si nenajde manželku. Sám by se totiž o zvířata postarat nedokázal. Tulpan, jediná dívka v širokém okolí, ale Asu odmítá, a tak se cesta za štěstím Asovi komplikuje. Název filmu Tulpan by se mohl zdát poněkud zavádějící: onu dívku totiž během celého filmu vůbec nespatříme. Přesto tento název dává smysl. Je to právě Tulpan, na níž vše závisí: jestliže bude souhlasit se sňatkem, Asa bude mít vše, po čem touží. Nicméně možná není na cestě k vysněnému životu nesouhlas Tulpan tou jedinou překážkou. Ani starost o zvířata v drsných podmínkách totiž není jednoduchým řemeslem a soužití s autoritativním tchánem dělá vše ještě složitější.

POČASÍ, ZVÍŘATA I DĚTI

Největším kladem tohoto skromného filmu je právě jeho jednoduchost a zároveň neodmyslitelná zakořeněnost v místě, kde se vše odehrává. Širá kazašská step je totiž pro evropského diváka něco velmi těžce představitelného a právě příroda se stává další důležitou „postavou“ filmu, po Asovi možná tou nejzásadnější. Rozlehlost krajiny kontrastuje s uzavřeností a někdy až přílišnou intimitou rodinného stanu – jurty. Děj neutvářejí jen drsné povětrnostní podmínky, malá lokální tornáda a neustále se vzdouvající prach, ale také zvířata, jež jsou podmínkou pro udržení lidského života v této oblasti bez vody a elektřiny, kde se lidé přesouvají z místa na místo podle kvality pastvy pro svůj chov. Režisér si do svého filmu vybral skutečně obtížně zvládnutelné prvky: počasí, zvířata i děti. Ústřední scénou filmu je skutečný porod jehněte, při němž se Dvorcevoj dotkl tajemné podstaty zrození a sepětí člověka s přírodou. Drsný život v podmínkách, které by byly pro mnohé z nás naprosto nepřijatelné, je vykoupen možností být „svědkem“ zázraku života. Kazašský režisér Sergej Dvorcevoj (nar. 1962), původem inženýr letecké společnosti Aeroflot, v 90. letech vystudoval filmovou školu v Moskvě, obor dokumentární tvorby. Během své dokumentaristické dráhy pak natočil čtyři filmy: etnografický dokument o těžkém životě v kazašské stepi, film o chudé zapadlé oblasti Ruska nebo snímek o kazašské cirkusové rodině. Dvorcevoj vyhledává náročná témata, ve svých filmech portrétuje lidi v obtížných hmotných podmínkách. Svůj první hraný film Tulpan nicméně pojal nejen jako drsný průzkum pasteveckého života v nehostinné oblasti Kazachstánu Betpak Dala, ale také jako úsměvný příběh o hledání vlastního místa v životě.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou