Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Traband: Radost si nenecháme vzít

6. 1. 2015

Tisk

Skupina Traband slaví dvacáté narozeniny. Jako dárek sobě i fanouškům nadělila nové album Vlnobeat, na kterém opět překvapuje. Nejen hudbou, ale i výběrem témat.

Vydání: 2015/2 Poutníci Taizé přivezli radost, 6.1.2015, Autor: Milan Tesař

Příloha: Perspektivy 2

Skupinu v roce 1995 založil skladatel a hudebník Jarda Svoboda. Bylo to nedlouho poté, co se rozešla jeho předchozí kapela Otcovy děti, patřící k pilířům tuzemského křesťanského rocku. „Lidé nás začali škatulkovat jako křesťanskou kapelu, která je tu od toho, aby hlásala víru. A to já jsem nikdy necítil jako svoje poslání,“ vzpomínal Svoboda před několika lety v Katolickém týdeníku. „Otcovy děti nebyli posluchači ochotni vnímat jinak, a to byl jeden z důvodů, proč skupina skončila. Prvotní Traband bylo takové halasné vyřvávání toho, že nejsme jen kazatelé, ale lidé, kteří se radují z toho, že jsou na světě.“
Kombinace barev a zvuků
Skupina si skutečně získala nemálo fanoušků i mimo křesťanské prostředí. A pozornost na sebe strhává nejen kvůli textům, v nichž se prolínají příběhy postaviček ze společenské periferie s prvky protestsongů a originálními vyznáními. Další důležitou složkou písní Trabandu je hudba, především aranže. Traband není skupinou jednoho stylu – z původního rockového tria se vyvinul v cosi, co recenzenti pro nedostatek škatulek začali označovat jako „balkánskou dechovku“. Avšak v dalších letech skupina od tohoto hudebního jazyka uhnula opět jinam. Stěžejním nástrojem se stal jednou klarinet, jindy akordeon, nebo dokonce harmonium. Naprosto zaslouženě získal Traband hudební ceny Anděl jak v žánru world music, tak v kategorii folk a country. Jarda Svoboda je totiž neúnavným hledačem, jenž zkouší nové a nové kombinace barev a zvuků. Poslední album Vlnobeat zachycuje Traband v rozšířené sestavě s pětistrunným banjem, které jeho písně posouvá blíž country, a s výraznými klávesami, jež pro změnu evokují zvuk bigbítu z 60. let minulého století.
Podobnou dynamiku, či přímo hledačství můžeme ale sledovat i v textech písní. Jednotlivá alba skupiny se dají vnímat jako koncepční celky složené ze skladeb, jež pokaždé cosi spojuje. Může se jednat o příběhy z hospod a přístavů, fotograficky přesná líčení krajiny nebo – v případě nového alba – radikální protestsongy. Prakticky na každém albu Trabandu se pak objevují písně s duchovní tematikou: hit Sáro z prvotiny O čem mluví muži, Evangelium podle Jarouše („Já nevěřím, že život je jen náhoda! Já chci, aby byl Bůh s velkým B! Chci, aby řek mi: Pane Svoboda, pojďte, odvedu vás do nebe“), Lano, co k nebi nás poutá nebo písně s přímočarými biblickými citacemi Milovaný syn a V hořícím keři či citace Písně písní na nejnovějším albu.
To je můj den
Hudba Trabandu je plná jinotajů (na Vlnobeatu evokuje country, ale ve skutečnosti je bigbítová) a na schovávanou si Svoboda hraje i jako textař. Modlitbu s názvem Tak to mám rád z alba Přítel člověka může nepoučený posluchač pokládat za popis milostného aktu (což je vlastně paralela s Písní písní) a při líčení zdánlivě nesouvisejících epizod v textu Ve stejném okamžiku nám závěrečné „amen“ při nepozorném poslechu unikne.
V textech je autor možná radikálnější než ve své starší tvorbě: „Tak kousni do tý pracky, co nabízí ti prachy. Výhodnou půjčku podepiš krví. A kopni do tý bedny, co vymejvá ti mozek.“ Ale ani mezi ostrými protestsongy se neztratí znovuobjevené téma radosti, že jsme na světě, vyjádřené například odkazem na gospel Oh Happy Day: „Tenhleten den, to je můj den, a tuhle radost nedám si vzít!“ 
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou