Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Tomáš Halík jubiluje ve filmu i knihou

22. 5. 2018

Tisk

Tomáš Halík, jeden z nejznámějších českých duchovních, oslaví 1. června 70. narozeniny. Mysleli jste, že o něm víte všechno? Dokument České televize Dialogy se světem jej ukazuje ne zcela obvykle: jako pochybujícího, váhajícího i upřímně dojatého.

Vydání: 2018/21 Nový biskup: Mám v srdci pokoj, 22.5.2018, Autor: Alena Scheinostová

Příloha: Perspektivy 21


Jeho portrét jsem stavěla jako příběh člověka, který své jistoty hledá a nachází skrze nejistoty, úzkosti a strach. Snažila jsem se zobrazit jeho cestu jako příběh opětovného a vědomého vstupování do nejistoty, překonávání strachu a překážek,“ popsala KT autorka snímku, dokumentaristka Veronika Korčáková.
S kameramany Janem Šusterem a Miroslavem Jankem na filmu pracovala čtyři roky v rozmezí let 2014 až 2018 a Tomáše Halíka doprovází do jeho domovského kostela Nejsvětějšího Salvátora v Praze, do londýnského Hyde Parku i na ceremonii převzetí Templetonovy ceny. Využívá i některé archivní záběry, na kterých vedle mladého Halíka vidíme Jana Pavla II. či kardinála Františka Tomáška. „Všechny tyto cesty za vzpomínkami a prestižními oceněními jsou ve filmu rámovány Halíkovými úvahami o jeho tehdejších i dnešních úzkostech, váháních či nejistotách,“ dodává dokumentaristka.
Za jednotící téma autorka zvolila paměť – přesněji způsob, jakým se historická společenská paměť prolíná s pamětí a historií osobní. „‚Bůh je paměť,‘ říká na jednom místě filmu Tomáš Halík. To jsem chtěla promýšlet a zároveň prozkoumat, jakým způsobem se on sám zapsal do paměti některých lidí, kterým v životě hodně pomohl,“ přiblížila Veronika Korčáková.
Hlubokým momentem snímku je v této souvislosti sekvence natočená ve vězení, za kovovou mříží, u nevzhledného vězeňského stolu. Nositel světových cen a čestných profesur u něj sedí s doživotně odsouzeným vrahem Dušanem, který v kriminále nastoupil cestu obrácení i díky četbě Halíkových dopisů a knih. A najednou zde padají všechny přívlastky a nálepky – vidíme prosté a upřímné setkání dvou stárnoucích známých. „Chtěla jsem, aby se Tomáš Halík po oceněních, která v průběhu filmu sbírá po celém světě, setkal s někým z úplně jiného prostředí, s nímž navázal vztah už dřív a kdo ho průběžně nosí v srdci a v paměti,“ doplnila autorka. „Dušan mi řekl, že díky podpoře Tomáše Halíka nespáchal ve vězení sebevraždu.“
Veronika Korčáková už s Tomášem Halíkem pracovala na dřívějším dokumentu Tajemství rodu, s malou přestávkou spolu tedy prožili intenzivních šest let. „V různých situacích jsem se na něj mohla vždy absolutně spolehnout,“ říká filmařka a dodává: „Je to člověk nesmírně citlivý, a i když tak třeba vždy nepůsobí, má také velký smysl pro potřeby druhých a skutečně mu na nich záleží. A je naprosto nezištný.“
Film k životnímu jubileu bude logicky bilanční. Veronika Korčáková snímek zarámovala Halíkovým vyprávěním o mezním okamžiku na Antarktidě, kdy byl blízko smrti. Zakončila jej pak jeho přemítáním o stárnutí, odcházení a tom, jak člověk „obstojí před Bohem – v prostoru, kde už vůbec nepůjde o čestné doktoráty,“ jak říká výstižně. Celkově se jí podařilo vstoupit ne snad přímo do knězova titulního dialogu se světem – na to je snímek příliš intimní –, ale do dialogu s člověkem Tomášem Halíkem určitě.
Na konci května vychází v Nakladatelství Lidové noviny Halíkova vzpomínková kniha s podtitulem . Srovnání Halíkovy autobiografie s tím, jak jej vidí a jak mu rozumí o generaci mladší filmařka, jistě nebude bez zajímavosti.
Tomáš Halík: Dialogy se světem. Scénář a režie Veronika Korčáková, premiéra na ČT2 29. 5. ve 21.00, repríza 30. 5. v 16.20 tamtéž. Po odvysílání bude snímek k vidění v internetovém videoarchivu České televize

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou