Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Společně pluli na stejné lodi...

15. 8. 2006

Tisk

Vydání: 2006/33 Cesty k novému domovu, 15.8.2006

Dostali se tam všichni stejnou cestou a čekaly je tytéž zážitky – zatčení, výslechy, mučení, práce v hrůzných podmínkách, hlad, nadávky a ponižování. Patnáct kněží a řeholníků z nesčetného množství pronásledovaných za komunismu v letech 1948 – 1989 oslovil historik Vojtěch Vlček ve snaze uchovat svědectví o statečnosti zvolna odcházející generace pro paměť potomků.

V knize Kříž jsem nesl, kříž jsem snášel se setkáváme s osobnostmi mediálně známými i s těmi, o nichž víme jen málo či vůbec nic. V rozhovorech k nám promlouvají nejrůznější typy duchovních, jejichž věrnost Bohu a církvi vytvořila model společenství, na nějž můžeme být právem hrdí.
„V duchovním smyslu byly kriminály skutečně krásná doba,“ vzpomíná Oto Mádr a jeho názor sdílejí i další věznění. Stmelovalo je přátelství, vzájemná pomoc a bratrství s členy ostatních křesťanských církví; už tehdy se formovala ekumena. „Valdice pro mě byly také časem studia,“ hodnotí kartouzskou hrůzu Josef Veselý. „Přednášel nám Zvěřina, Mandl, Neuwirth... Po celách kolovaly teologické přednášky a texty psané na cigaretový papírek.“

NEDEJ SE A VYDRŽ
Další hrdina knihy, Josef Valerián, byl zatčen v souvislosti s tzv. babickými událostmi, jejichž 55. výročí si letos připomínáme. Ve valdické věznici pak brousil ve sklárně kopny v jezuitském „kombajnu“ se slovenským kardinálem Korcem. Celkem třináct ústavů, věznic a táborů prošel zase během deseti let Antonín Huvar, který pak po návratu z vězení pracoval devět let ve státním rybářství. Určitě i jemu byla určena slova, jimiž řeckokatolický biskup Pavol Gojdič povzbuzoval v Ilavě vězněného Miloslava Franka: „Bratříčku, nedej se a vydrž. Uměj se obětovat... A nezatvrdni proti těm, kteří ti ubližovali.“
Kněz František Adamec vzpomíná v knize na návštěvu u paní Hany Benešové těsně před svým zatčením. V Ruzyni pobýval s opatem Anastázem Opaskem a s komunistou Arturem Londonem; přestál mučení a dodnes denně prosí Boha o humor, protože smutku je na světě dost. Petrin Martin František Vích zažil zase při sedmiletém věznění pověstný důl Tmavák ve Rtyni v Podkrkonoší a jezuita František Lízna byl jedním z vězňů, s nimiž se Václav Havel na Borech radil o podpisu svého propuštění. Také páter Radim Hložánek vzpomíná v knize na pozdějšího prezidenta jako na charakterově pevného a v podstatných věcech neoblomného člověka.
Jiného hrdinu knihy, Václava Dvořáka, potkáte ve věznici i dnes. Do té českobudějovické dochází jako duchovní k rozhovorům a katechezi. Po sedmi letech v uranových dolech má vězňům co říct a zažil mezi nimi už i řadu konverzí. „Potřebují vědět, že na nich někomu záleží,“ říká. O svém osudu vypovídají také kněží Jan Zemánek, Karel Pilík, František Pevný nebo Stanislav Lekavý, který zažil v Uherském Hradišti vyšetřovatele Aloise Grebeníčka. Vlčkova kniha rozhovorů je cenným a záslužným dokumentem o době a lidech. Je četbou otřesnou, emotivně burcující všechno, co je v nitru člověka skryto. To nejcennější co přináší, je ale společné všem dotazovaným: děkují Bohu za zkoušky, jimiž prošli. Chápali je jako výjimečnou možnost pastorace a vzdělávání svého druhu - a obojí realizovali udivujícím způsobem. Svým mučitelům odpustili a podle svých sil se na svobodě znovu pustili do práce na vinici Páně.
Vojtěch Vlček: Kříž jsem nesl, kříž jsem snášel
(Karmelitánské nakl. 2006)
KLÁRA VESELÁ


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou