Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Nefňuká, ale nachází východiska

29. 7. 2014

Tisk

V minulých dnech vyšla ve Vyšehradu kniha rozhovorů s letohradským farářem P. Václavem Vackem Měl jsem štěstí na lidi.

Vydání: 2014/31 Jak dál s financováním církevních škol?, 29.7.2014, Autor: Pavel Kuneš

Dialog s ním vedl publicista Josef Beránek, vyučený matematicko-fyzikální fakultou, který už dřív vydal knižní rozhovory s Janem Sokolem, Václavem Malým či Petrem Kolářem.

Na pozoruhodného Václava Vacka jsem si vzpomněl už předtím, když nastala bouřlivá výměna názorů při nedávné návštěvě amerického fyzika Lawrence Krausse v Čechách. Když dotyčný mluvil o vzniku vesmíru, vyjadřoval se velmi neuctivě a velmi povrchně o náboženství a křesťanských hodnotách. Mnozí teologové i filozofové byli právem rozhořčeni. S podivem jsem četl jeho nedbalé a primitivní odsuzování toho, o čem neměl ani tušení. Přece však měl v něčem pravdu. Připomněl, že mnozí křesťané znají a trvají na některých naučených věroučných formulacích, aniž vědí, co znamenají. Svým průzkumem v různých kostelích a v různých desetiletích jsem zjistil totéž. Vím, že dokonce ani někteří teologové nejsou ochotni vyjádřit vlastními slovy obsah základních křesťanských pojmů. A přece jen tehdy se ukáže, zda jim rozumějí. Nenastane-li to, hrozí velké nebezpečí. Tady se Krauss nemýlil.

Své výtky by však nikdy nemohl adresovat letohradskému faráři Vackovi. On nepřemýšlí, která nová a zájem budící slova užívat, aby si nás svět všimnul, jak se o to někteří snaží. On se snaží porozumět Písmu svatému a slova mu přicházejí sama. Už poněkolikáté jsem se o tom přesvědčil. V knize Pozvání k Večeři Páně z roku 2008 činí srozumitelnějšími i tak závažná, často užívaná, a přesto zapečetěná slova jako spása, vykoupení či oběť.

V knize Měl jsem štěstí na lidi vypráví Václav Vacek o svých rodinných kořenech, studiích, vojenské službě, seminární výchově a kněžském působení. O těžkostech, s nimiž se církev potýkala v době nesvobody, i o moci církevních tajemníků. O svých zkušenostech s StB i o lidech, kteří ho povzbudili svým životním postojem. S otevřeností, které lze těžko odporovat, mluví o problémech, před nimiž všichni stojíme, i o velkých možnostech, jež jako křesťané máme. Nebojí se nazývat věci pravými jmény – a v hloubi své duše všichni cítíme, že tak nějak tomu opravdu je. Nefňuká, protože neustále nachází východiska z bolestí, a tak se stává přínosem ostatním. Znám ho už od jeho studentských let a vím o jeho různých dalších činnostech, o kterých se v knize zmiňuje jen okrajově. Rád bych se o nich dočetl něco podrobnějšího, ale autor je tak naplněn životem a svým povoláním, že v knize nezbývá prostor na všechno.

Vždycky je to tentýž muž usilující o poctivost, o pochopení evangelia a radující se ze života a ze svobody, kterou nám nabídl Pán Ježíš. Měli jsme opravdu štěstí, že jsme se s Václavem Vackem potkali. Nyní tuto možnost má široký okruh čtenářů.

Josef Beránek – Václav Vacek: Měl jsem štěstí na lidi (Vyšehrad 2014)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou