Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Mnich a terapeut, který otevřel Fortnu

6. 6. 2023

Tisk

Tvořit nové věci – s tímto názvem vyšel nedávno knižní rozhovor Josefa Beránka s karmelitánem P. Petrem Glogarem. Sedí perfektně. Tento mnich a terapeut se totiž neustále pouští do nových a nezvyklých projektů.

Vydání: 2023/23 Rekordní Noc kostelů se Santinim, 6.6.2023, Autor: Tomáš Kutil

Příloha: Perspektivy 23

KNIŽNÍ TIP Tomáše Kutila



Mužská spiritualita, manželská setkání, klášter ve Slaném a nejnověji veřejnosti otevřený klášter Fortna na Hradčanském náměstí. To jsou jen některá místa, kterým Petr Glogar věnoval svou energii. Jako introvert není člověkem velkých gest, stojí spíše v pozadí. O to cennější je kniha, kterou dali dohromady s ostříleným publicistou Josefem Beránkem. Dává nahlédnout pod pokličku a ukazuje, jak o věcech přemýšlí. „Křesťané by měli být především lidmi, kterým je drahé lidství. To zdůrazňujeme, kdykoliv opakujeme, že se Bůh stal člověkem. S tímto postojem máme vstupovat do světa,“ říká. Také přiznává, že má rád nové výzvy a překonávání krizí mu dodává energii: „Nabíjí mě zkoušet věci nové, posouvat je o kousek dál.“
V knize lze z povzdálí sledovat jeho spletitou životní cestu. Začíná hledáním životního směřování, které ještě za komunismu vrcholí vstupem do kněžského semináře a tajným vstupem k salesiánům. Všechny jeho životní otázky tím ale nebyly zodpovězeny. Petr Glogar popisuje, jak celý jeho život provází hledání, zda je na správném místě a dělá to, co má. U salesiánů mu bylo dobře, pustil se s nimi do mnoha projektů, ale postupně cítil, že by měl jít dál – na Karmel. A tak šel.
Začátky nebyly snadné. I jako vysvěcený kněz s řadou pastoračních zkušeností musel projít klasickým postulátem a noviciátem v Itálii, což byla radikální změna dynamiky života i prostředí. Pochybnosti o správnosti kroku přicházely, ale překonal je a cítil se silnější. Karmelitánská spiritualita se pak pro něj stala důležitým základem. A také pozvánkou k novým projektům. Po návratu do Čech začínal ve stísněných podmínkách u Pražského Jezulátka, poté se karmelitánům podařilo koupit klášter ve Slaném asi 30 kilometrů od Prahy. Mnohem později, až těsně před covidovou pandemií, získali i zmíněnou Fortnu, dříve klášter bosých karmelitek s klauzurou.
Ústředním motivem života Petra Glogara je zájem o druhého člověka, snaha mu pomoci, jít s ním kus cesty. Když narazil na limity spirituální kněžské péče, rozhodl se přidat si ještě jednu „židli“. Podstoupil několikaletý sebezkušenostní výcvik a stal se terapeutem, který se věnuje především párům. Během výcviku zažíval i vnitřní zemětřesení. „Všechno, co jsem si mohl prožít a promyslet, ale jen potvrzovalo nebo spíš zpevňovalo to, čím jsem a co dělám,“ říká v knize. Roli kněze a terapeuta se nicméně snaží oddělovat.
Dnes je nejvíce vidět to, co spolu s týmem dělá ve Fortně – dříve uzavřený klášter na Hradčanském náměstí celý otevřeli veřejnosti a pojmenovali ho podle brány do kláštera. Díky velkorysosti a odvaze jednoho podnikatele ho karmelitáni mohli koupit a rozvíjejí tam centrum spirituality otevřené věřícím i hledajícím. „Inspirací byla řeč papeže Františka o církvi s otevřenými dveřmi. Vzali jsme to doslova. Měla by být takovým duchovním ‚wellness‘, kam můžete přijít třeba i jen na hodinu,“ přibližuje.
Kniha je přes všechny inspirativní duchovní myšlenky příjemně civilní a ukazuje, že Petr Glogar stojí nohama na zemi. Několikrát v ní (skoro jako refrén) opakuje svůj recept na chmury a obavy – brzy ráno vstanu, dám si v klidu kávu a vše je najednou jasnější.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou