Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Málo uvěřitelný Habermannův příběh

21. 10. 2010

Tisk

Vydání: 2010/43 Antonín Koniáš, 21.10.2010, Autor: Jaroslav Šebek

Poslední film Juraje Herze měl o reklamu postaráno ještě dřív, než byly dotočeny poslední záběry. Zájem i kontroverze budila jednak režisérova avizovaná snaha ukázat v syrové podobě česko-německé vztahy od Mnichova až po divoký odsun a jednak námět vycházející ze skutečné události.

Scénář se totiž inspiroval vraždou německého mlynáře Habermanna ze severo­moravského Bludova, který se stal hned v prvních dnech po osvobození obětí poválečného vyřizování účtů. Ruku vraha tehdy vedly podle svědků tragédie přízemní pohnutky, když se chtěl Habermannovi pomstít za to, že ho obehrával v kartách. Aktuální nádech navíc očekávané filmové premiéře dodaly i nedávno zveřejněné informace o nalezení hromadného hrobu s ostatky několika Němců zavražděných těsně po skončení války na Jihlavsku. Podobné poválečné zločiny vůči německému obyvatelstvu jen dokumentují, jak snadno se dokáže zapomenout na zbytky lidskosti a místo zákona nastolit vládu násilí a bezpráví. Je proto třeba si i dnes klást otázky, proč k takovým hrůzám muselo dojít.

Nenaplněné ambice

Téma filmu je tedy zajímavé a vzhledem k tomu, že zůstávalo dlouhou dobu tabu, nabízelo se jako silné sdělení diváku i jako pokus o očištění naší historické paměti. Myslím si však, že tyto ambice zůstaly v půli cesty a že film mohl nabídnout mnohem více, než se nakonec dostalo na plátno. Působivý motiv pro filmové ztvárnění skýtaly – vedle scén divokého odsunu – například události obsazení pohraničí na podzim 1938, které jsou však ve filmu zoufale popisné. Mnohé filmové zápletky vypadají až příliš vyumělkovaně a některé z nich naprosto nevěrohodně. Němci a Češi sice po obsazení Sudet cvičí svorně v Sokole, nedozvíme se ale, že spolek byl ještě před vznikem druhé světové války zakázán nacisty. Naprosto na vratkých nohách stojí i zatajený židovský původ Habermannovy manželky, který se projeví až v samém závěru války (za přispění českého udavače). Režisér Herz navíc do filmu dost nelogicky zamontoval rovinu církevní kolaborace s nacisty, kterou představuje místní kněz. Ten se názorově vůbec neprojevuje a ve filmu jen křtí a oddává, ale z ničeho nic nabídne místnímu esesákovi možnost útěku do Argentiny prostřednictvím sítě pronacistického biskupa Hudala (přitom skutečný bludovský farář byl za odbojovou činnost gestapem zatčen a v posledních dnech války zahynul v Terezíně). Příběh působí jako celek příliš prkenně a přes celou řadu vypjatých scén mu schází dramatičtější náboj. Film tedy nenabízí žádné větší překvapení ve vývoji děje ani v motivaci a charakterech jednotlivých hrdinů. Celé drama tak bez fantazie směřuje k očekávané katastrofě. Jeho úroveň zvedá výborný herecký výkon Karla Rodena (je ovšem škoda, že ve filmu nedostal větší prostor). Výkony jeho německých kolegů jsou ve srovnání s ním hodně bezkrevné a jejich postavy svoje pasáže spíše odříkají, než zahrají. Výsledek, plný klišé a dramaturgických chyb, tedy k otevření solidní debaty o vyrovnání s minulostí příliš nepřispěje a jedná se podle mého názoru o umělecké šlápnutí vedle – na rozdíl od filmů, které neměly sice reálný námět, ale podávají silný příběh (jako jsou třeba filmy na námět Vladimíra Körnera – Krev zmizelého nebo Adelheid).

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou