Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Archivní článek

Balzám podle receptu Jane Austenové

20. 3. 2006

Tisk

Stalo se vám někdy, že jste vyrazili do kina na filmovou adaptaci své oblíbené knížky, a jak se příběh odvíjel, vaše očekávání se pomalu měnilo v rozčarování? Převést knižní předlohu na filmové plátno rozhodně není snadné; každý čtenář má vlastní představu, která v porovnání s filmem nemusí obstát. O to cennější jsou případy, kdy se dílo podaří.

Vydání: 2006/12 Jaká jsou naše setkání s Biblí?, 20.3.2006, Autor: Zora Freiová

    

Tomu, kdo má rád romantiku, 19. století a anglickou literaturu, by nemělo ujít filmové zpracování románu Jane Austenové Pýcha a předsudek. Příběh nás zavede do prostředí anglického venkova, do rodiny Bennetových. Život paní Bennetové (Brenda Blethynová) se točí kolem jediného cíle: šikovně provdat všech pět dcer. V každém nezadaném muži spatřuje potenciálního nápadníka, a tak je nabíledni, že když si blízké sídlo Netherfield pronajme svobodný pan Bingley, paní Bennetová zaplesá. Poněkud méně nadšen je pan Bennet (skvělý Donald Sutherland): životem v domácnosti plné žen je značně vyčerpán a touží po troše klidu.

Události se začínají vyvíjet příznivě: rodina se na plese seznámí s panem Bingleym, kterému se zalíbí nejstarší z dcer, Jane, a ta jeho náklonnost opětuje. Zároveň je tu ale navázán i jiný vztah: přítel pana Bingleyho, zamračený, rezervovaný a povýšeně působící pan Darcy (Matthew McFayden), se nepříliš lichotivě vyjádří o jiné ze sester – o Elizabeth (Keira Knightley), ale zároveň ji proti své vůli začne i obdivovat. Elizabeth je bystrá, vtipná a má neobyčejnou schopnost vlastního úsudku. Pan Darcy jí částečně imponuje, na druhé straně mu má za zlé jeho pýchu a necitlivost, s jakou se vložil do vztahu pana Bingleyho a Jane... Peripetie jejich sbližování sledujeme se zatajeným dechem až do konce filmu a přitom poznáváme, že s pýchou a předsudky to nemusí být tak jednoznačné, jak se na první pohled zdá.

Režisér Joe Wright se úspěšně zhostil nesnadného úkolu: zůstal věrný předloze (sama Jane Austenová by film jistě zhlédla s uspokojením) a současně vytvořil svébytné dílo, které dýchá životem a oslovuje současného diváka. Výrazný podíl na tom mají vynikající herecké výkony. Na rozdíl od strnulé americké adaptace Rozumu a citu, kterou jsme nedávno mohli sledovat v televizi, se ve Wrightově filmu setkáváme s přesvědčivými postavami z masa a krve. Dojem svěžesti a opravdovosti umocňuje výborná kamera a práce s detailem – v domácnosti Bennetových se povaluje šatstvo (mimochodem – herci se na dobu natáčení do filmového Longbournu skutečně nastěhovali), po dvoře se procházejí zablácené slepice a muzikanti na bále rozhodně nejsou žádní virtuosové.

Vedle zdařilých kostýmů potěší oko diváka také exteriéry, zejména stylová sídla se zahradami a parky. Zajímavý je i fakt, že řada replik odpovídá předloze doslova. K působivosti filmu nemalým dílem přispívá také hudba Daria Marianelliho.

Přestože v díle Austenové nenajdeme hlubší duchovní dimenzi, samotná výpověď o ryzím citu, který člověka přetváří a činí lepším, je v dnešní době a záplavě akčních filmů něčím výjimečným: balzámem a povzbuzením. Film hrají v českých kinech již od ledna, a tak by potenciální divák neměl dlouho váhat.

Hodnocení: *****

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou