Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Křesťané v Iráku: Není tu budoucnost

26. 5. 2015

Tisk

Reportérky LENKA KLICPEROVÁ a JARMILA ŠTUKOVÁ strávily tři týdny na severu Iráku ve válečných oblastech. Přivezly detailní informace o životě v zemi sevřené extremistickým terorem.

Vydání: 2015/22 Noc kostelů s Janem Husem, 26.5.2015, Autor: Alena Scheinostová

JŠ: Když jsem byla před lety poprvé v kurdské metropoli Erbílu, bylo to sympatické rozvíjející se město, které slibovalo dobrý život. Dnes je plné uprchlíků a vládne tu strach z islamistů.
LK: Nesmírně záleží, ve které oblasti se pohybujete. Kritická jsou území, jež původně obsadil Islámský stát (IS) a později se kurdské armádě nebo jiným jednotkám podařilo ho vytlačit. Zde není prakticky žádný život, vesnice jsou rozbombardované, spálené, domy podminované. Hlavně v noci sem IS navíc nadále podniká výpady. Pohybovat se tam je nebezpečné.
LK: Situace je nesmírně složitá a nemá zdaleka jednoduché řešení. Rozhodně nelze říci, že by zde byly dvě válčící strany, z nichž jedna je „hodná“ a druhá „zlá“. Různých politických uskupení a s nimi provázaných ozbrojených složek je tu velké množství, a místní dokonce tvrdí, že samotný Islámský stát je podporován různými regionálními i mezinárodními silami, aby se udržela rovnovážná situace, kdy je stále jasný nepřítel, proti němuž je třeba bojovat.
JŠ: Místo od místa. Tábory, co už stojí nějakou dobu a dostávají určité dotace, jsou na tom relativně dobře, jsou tam obchůdky, ba i salony krásy. Ale pak vidíte kruté obrazy uprchlíků, kteří přežívají v nelidských podmínkách. Potkaly jsme lidi uprchlé z oblasti kolem města Sindžáru, živořící v bývalé drůbežárně, kde je zápach, chlad, roztoči. Navštívily jsme ženy, jež žijí v hrubé stavbě domu pod plachtami, všude běhaly myši, po podlaze se válel jejich trus, jejich děti trpěly průjmy a vyrážkami. Těmto lidem nikdo moc nepomáhá. Mají přitom za sebou otřesné zážitky, kdy narychlo utíkali před IS ze svých vesnic, téměř s holýma rukama, a cestou matky pohřbívaly své děti, které zemřely žízní.
LK: Sindžárské tábory poskytují skutečně smutný obrázek. Do těchto odlehlých míst, kde proti sobě bojují IS a Kurdská strana pracujících (PKK), se nedostává prakticky žádná pomoc. Přístřešky v táborech jsou velmi provizorní, hygienické zařízení sestává z latrín a vodovodního kohoutku. V okolí nejsou žádné stromy, které by v zimě skýtaly dřevo na zátop a teď ve vedrech stín. Velké problémy jsou s pitnou vodou – jeden dobrovolník se každý den vydává do části Sindžáru, jež je pod kontrolou PKK, a vozí odtud pro všechny cisternu. Ozbrojenci IS navíc občas podnikají noční výpady do tábora proti těmto bezbranným civilistům, jež stráží jen několik příslušníků PKK.
LK: Chtěli by se vrátit domů, do svých vesnic. Vesměs doufají, že je PKK nebo jiné jednotky osvobodí. Pohoří Sindžár by PKK ráda dostala pod svůj vliv, a tak se zde staví proti IS a snaží se získat místní lidi na svou stranu, cvičí dokonce jejich domobranu. PKK stejně jako další frakce na severu Iráku jsou však vyhraněně levicové a je otázka, jakou budoucnost bude jejich případné vítězství znamenat pro jezídy nebo křesťany. Jak nám opakovali mnozí křesťanští věřící v Kurdistánu: „Bojíme se, že pro nás už tu žádná budoucnost nebude.“
Reportážní cesta novinářek a fotografek Lenky Klicperové a Jarmily Štukové do Iráku je součástí projektu Charity ČR Archa pomoci. Jeho cílem je shromáždit pomoc postiženým válkou na č. ú. 55660022/0800, VS 180 (Irák) a 182 (Sýrie) a ve spolupráci s iráckými autoritami ji předat konkrétním potřebným. 
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou