Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Kněžství není zaměstnání

1. 11. 2022

Tisk

O gestech, úloze duchovních v oblastech válečného konfliktu nebo o různých pokušeních hovořil papež 24. října při setkání s bohoslovci a kněžími studujícími v Římě. Své zástupce na setkání vyslala i česká Papežská kolej Nepomucenum.

Vydání: 2022/45 Papež přijíždí do Perského zálivu, 1.11.2022, Autor: Filip Breindl


„Možná se příště podíváme na zbývajících 198 otázek,“ poznamenal František poté, co zodpověděl deset z předem zaslaných dotazů (web Vatican News zveřejnil doslovný přepis). Předtím se papež omluvil za pozdní příchod. Zmínil, že ten den měl na programu hned dvě audience pro hlavy státu: kromě Emmanuela Macrona z Francie přijal také kyperského prezidenta Nikose Anastasiadise.
„Mluvil od srdce přímo k nám. A musím říct, že mluvil zcela otevřeně – žádné mazání medu kolem pusy, ale jasné a věcné připomínky k životu seminaristy a kněze,“ ocenil papežův spontánní projev český bohoslovec Daniel Martinek.
Jeden z dotazů, kterým se papež obsáhle zabýval, se týkal používání „chytrých“ telefonů a dalších technologií. „Myslím, že je potřeba tyto věci používat, protože jde o pokrok a dělají jistou službu. Já je ale nepoužívám, protože jsem přišel pozdě,“ přiznal se František, který podle svých slov dostal po biskupském svěcení před 30 lety mobilní telefon „velký jako bota“, z něhož pouze zavolal sestře a pak ho vrátil. „Není to můj svět,“ poznamenal.
Odolat pokušení
Zmínil také nebezpečí spojená s novými technologiemi, například snadný přístup k pornografii. „Je to neřest, kterou má tolik lidí, tolik laiků a také kněží a řeholní sestry. Tudy ale vchází ďábel,“ prohlásil papež. Seminaristy vyzval, aby odolali tomuto pokušení, které „oslabuje kněžské srdce“.
Svatý otec hovořil také o gestech, která si ve své službě osvojil, jako o důležitém prostředku komunikace s druhými lidmi. „Pohlaďte nemocné děti. Někdo vás může obvinit z pedofilie, ale na to nemyslete. Pohlazení potřebují i senioři,“ dodal a zdůraznil nutnost stálého kontaktu s Božím lidem: kněží působící na univerzitách, v seminářích či vatikánských úřadech se mají podílet na pastoraci ve farnostech či různých komunitách. V této souvislosti papež také vyzdvihl umění hry s malými dětmi. Zralá osobnost, tedy i teolog a seminarista, se pozná podle toho, zda to umí, zda vyváženě užívá „řeči“ hlavy, srdce a rukou. František také varoval před „funkcionáři“. Hrozí jim, že začnou prožívat kněžství jako zaměstnání, osvojí si staromládenecký styl a stanou se z nich neurotici.
Dalším Františkovi blízkým, jezuitským tématem bylo rozlišování, které je námětem jeho nynějších katechezí při generální audienci (viz níže). Zopakoval, že správné duchovní rozlišování nespočívá v nalezení rovnováhy, nýbrž v přenesení nevyváženosti na vyšší rovinu, k nalezení Boží cesty prostřednictvím modlitby. „Rozhodnutí má být harmonické, nikoli vyvážené. Rovnováha je cosi matematického, kdežto harmonie spočívá v kráse nastolené Duchem.“
Od ukrajinského kněze dostal František dotaz na úlohu duchovních ve válečných oblastech. „Církev trpí tváří v tvář válkám, podobně jako trpí matka, když spolu děti nevycházejí,“ reagoval papež. „Je pravda, že existuje vlast, musíme ji bránit. Ale ještě dál za tím vším je univerzální láska. A matka církev musí být nablízku všem, všem obětem,“ dodal a ukrajinskému tazateli vzkázal: „Já vím, vy tolik trpíte, vaši lidé. Modlete se ale i za útočníky, protože jsou to oběti jako vy. Modlete se, aby je Pán obrátil a aby přišel mír.“
Daniel Martinek pro web cirkev.cz uvedl, že ho oslovil papežův důraz na čtyři druhy blízkosti, které má kněz pěstovat: k Bohu, svému biskupovi, dalším kněžím a k lidem. „Jsou nutné k tomu, aby byl kněz opravdovým pastýřem, a ne pouhým kariéristou, který je blízko jenom tam, kde mu z toho něco kápne,“ shrnul český bohoslovec.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou