Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Když v chrámu Páně (ne)mrzne až praští

13. 1. 2009

Tisk

Vydání: 2009/3 Hlad ve třetím světě, 13.1.2009, Autor: Jiří Macháně

Zeptáte-li se několika kněží, který že kostel je ten nejstudenější, čekejte prakticky od každého z nich odpověď, že právě ten jeho. „V tomhle se budou jistě trumfovat. Pokud se v kostele netopí, je zkrátka pořádná zima všude,“ říká P. Václav Škach, někdejší farář v Mnichově u Mariánských Lázní. Kostel tam stojí v 740 metrech nad mořem a prý tam pořádně fučí.

Jen o pět metrů níže než mnichovský kostel (leč větry stejně bičované) je nejvýše položené poutní místo na Moravě: Svatý Hostýn. „Teď tu máme tak třicet centimetrů sněhu, všude jsme prohrnuli a posypali, s výjezdem nahoru není problém. A o minulém víkendu jsme taky spustili dětský vlek,“ prozrazuje svatohostýnský technický administrátor Petr Janek. Ratolesti poutníků na bobech, sáňkách i lyžích tu za třicet korun o víkendech tahají do kopečka celý den. „Zdatní poutníci-lyžaři pak mohou vyrazit na běžky do okolí. Už jsem si taky vyjel,“ láká Petr Janek. Čtenářům KT zároveň prozrazuje příjemně hřejivý plán: „Příští rok bychom měli měnit dlažbu v bazilice. Vypadat bude stejně, jen pod ni ukryjeme podlahové vytápění, které napojíme na tepelné čerpadlo, a bazilika bude temperovaná asi na osm stupňů. Ale už teď je tu tepleji, máme lepší izolaci oken,“ říká Petr Janek.

POUTNÍCI I KVĚTINY V TEPLE
Ideální prostředí pro poutníky i květiny – právě tak popisuje příjemné prostředí v bazilice na Svaté Hoře u Příbrami tamní kostelnice Věra Langová. Jsou tu o krok dál než na Hostýně. „Jsme mrazuvzdorní díky topení,“ usmívá se Věra Langová a dodává: „Lidé sem putují celoročně, a tak je nechceme nechat trpět zimou. A zatímco jinde květiny z kostela uklízejí, my je do baziliky naopak dáváme. Řezané růže vydrží i tři týdny,“ pochvaluje si svatohorská kostelnice. Poutníky na Svaté Hoře hřejí nejen vzpomínky a modlitby za blízké, ale i infrazářiče v lavicích. Kněžím tu při bohoslužbách zatápějí – a to od podlahy. „Dalším ohřívátkem je pak horká medovina, která je k dostání v našem muzeu,“ zve k zimní návštěvě Svaté Hory Věra Langová.
Ne všude ovšem mají takové štěstí, že si v kostele zatopí. „Jako ministrant jsem pozoroval, že v kostele mrzne, když se voda v konvičkách měnila na ledovou tříšť. Kostelní zdivo totiž promrzá sice pomalu, ale při delších mrazech, jako jsou teď, docela běžně. A chrámy nepraskají jen díky důkladnému založení,“ vysvětluje stavební inženýr Antonín Švehla z Plzně. Topit v nezaizolovaném kostele má podle jeho slov smysl hlavně při mši svaté lidem přímo v lavicích.
A i když věřícího v kostele zahřívají, měl by si návštěvu bohoslužby odpustit ten, kdo je právě nachlazený a nosí s sebou celý batoh bacilů. „Pokud si někdo myslí, že musí na mši, když kašle a smrká, je to nesmysl. Nedělní povinnost docela jistě přebíjí přikázání nezabiješ, které se dá převést do úsloví ,nenakazíš svého bližního‘,“ připomíná praktický lékař MUDr. Cyril Mucha. Jak říká, je v takové situaci na místě zůstat doma a pustit si nedělní bohoslužbu na Radiu Proglas nebo v Českém rozhlase. „Ovšem nepodávat si v kostele ruce a chodit ze strachu z nakažení málem ve skafandru je také extrémní. Zkrátka zdravý rozum je zdravý rozum,“ uzavírá s úsměvem MUDr. Mucha.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou