Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Kardinál Parolin oslavil s Čechy svobodu

18. 11. 2014

Tisk

Mimořádná návštěva zavítala v uplynulém týdnu do Česka. Pětadvacáté výročí svatořečení Anežky České a pádu komunismu přijel do Prahy oslavit vatikánský státní sekretář kardinál Pietro Parolin.

Vydání: 2014/47 Kardinál Parolin oslavil s Čechy svobodu, 18.11.2014, Autor: Jiří Prinz

Velkoplošná obrazovka vítá před vchodem návštěvníky svatovítské katedrály. Zastavují se před ní hloučky lidí a pozorují dění v chrámu. Dostat se dovnitř není vůbec jednoduché, katedrála je zaplněna k prasknutí. Zástupy věřících z celé republiky si sem přicházejí připomenout převratné listopadové děje roku 1989. Láká je však také vzácný host, jehož do Prahy na oslavu těchto událostí pozval kardinál Dominik Duka – „druhý muž Vatikánu“ kardinál
Pietro Parolin.
„Když se tehdy na náměstích Prahy a dalších měst shromažďovali lidé k manifestacím proti režimu, katolické společenství bylo při tom a v této katedrále děkovalo Bohu za dar Anežčina svatořečení – dar, který předznamenal osvobození národa z ateistického otroctví,“ připomněl v homilii kardinál Pietro Parolin. Poté se zastavil u přemyslovské světice a vyzdvihl velikost její služby, která může inspirovat i současné křesťany. „Kéž Bůh na přímluvu svaté Anežky upevní naše dobrá předsevzetí a zahrne svým hojným požehnáním celý český národ,“ uzavřel svou promluvu kardinál Parolin. Zaplněná katedrála odměňuje jeho slova potleskem.
NEMOCNÝM NABLÍZKU
Program vatikánského státního sekretáře v ČR je dopodrobna naplánován. Jednotlivá setkání, jichž se tu účastní, na sebe přesně navazují. Kromě oficiálních představitelů státu a církve si kardinál Parolin nachází čas pro ty nejpotřebnější, které navštívil v Nemocnici Milosrdných sester sv. Karla Boromejského v Praze. Nemocnice boromejek je totiž jediným zařízením u nás, které provozuje detoxikační oddělení pro děti a mladistvé.
Jelikož jde o státní návštěvu, je každý kardinálův krok doprovázen přísnými bezpečnostními opatřeními. Jinak tomu není ani u boromejek. Pyrotechnik zde dokonce kontroluje i krabici od koláče, který sestry kardinálovi upekly. „Jsem ráda, že vás – zástupce Svatého otce – mohu společně se sestrami přivítat v našem kostele sv. Karla Boromejského,“ uvádí vzácného hosta generální představená Bohuslava Kubačáková a připomíná, že i sv. Karel Boromejský býval papežským státním sekretářem. „Ale on byl o mnoho mladší,“ replikuje s úsměvem kardinál Parolin.
O několik desítek minut později však jinak stále usměvavá kardinálova tvář zvážněla. V jednom z nemocničních pokojů navštěvuje mladého těžce nemocného muže. Pacient neví, jak nezvyklý host ho přišel pozdravit – jeho zdravotní stav mu to neumožňuje. Vědí to však rodiče, kteří jsou s mladíkem na pokoji a bolestně prožívají jeho utrpení. Kardinál k nim přistupuje a za pomoci tlumočníka se je snaží utěšit. Je vidět, že rodiče jeho slova povzbudila. Spolu s kardinálem se pak nad svým bezmocně ležícím synem modlí Otčenáš a Zdrávas. „To byl velice silný okamžik. V takových situacích se na fotografování ani nedá soustředit,“ svěřuje se KT se svými dojmy fotograf pražského arcibiskupství Roman Albrecht.
NEMĚJTE STRACH SNÍT
Poslední anežské zastavení čeká vatikánského sekretáře v kostele na pražském Spořilově, který nese jméno této světice. „Vítáme vás v první farnosti sv. Anežky na světě,“ znějí úvodní slova zdejšího duchovního správce P. Jakuba Sadílka. Zcela zaplněný kostel poté prožívá netradiční dětskou nedělní bohoslužbu. V jejím úvodu vzpomíná kardinál na Anežčino výročí: „Včera jsme si připomínali dvacet pět let od její kanonizace a zároveň dvacet pět let od znovunabytí svobody v této zemi. Děti si to určitě nepamatují, ale vy ostatní jim pomáhejte, aby vyrůstaly ve svobodě a demokracii.“ V promluvě pak kardinál tlumočí papežova slova určená právě mladým lidem: „Nezakopávejte hřivny a vsaďte na velké ideály. Nemějte strach snít o velkých věcech!“
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou