Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Jan Nepomucký i dnes ukazuje cestu

18. 5. 2021

Tisk

Svatý Jan inspiruje ke statečnosti a spojování břehů – znělo z Prahy i Nepomuka. Připomínky 300 let od blahořečení Jana Nepomuckého začaly slavnostmi Navalis a bohoslužbou ve světcově rodišti za přítomnosti českých a moravských biskupů.

Vydání: 2021/21 Jan Nepomucký i dnes ukazuje cestu, 18.5.2021



 
Ačkoli výročí připadá až na 31. května, odstartovaly oslavy již o uplynulém víkendu, kdy má světec svátek podle církevního kalendáře. V sobotu v podvečer se v Praze konal třináctý ročník novodobých vodních slavností Navalis. Svatojánské slavnosti s lodní hudbou (musica navalis) se v Praze konaly poprvé roku 1715 právě při zahájení beatifikačního procesu. Letošní ročník byl omezený pandemií a zvýšenou hladinou Vltavy, přesto se většina programu mohla uskutečnit. Slavnostní bohoslužbu ve svatovítské katedrále celebroval kardinál Dominik Duka společně s nunciem Charlesem D. Balvem a pomocným biskupem Zdenkem Wasserbauerem.
„Svatojánský kult pro nás znamená především věrnost. Je to věrnost Kristu a jeho požadavkům na život, ale je to také vztah k druhým. Proto Jan jako generální vikář pevně stál za svým biskupem Janem z Jenštejna a neustoupil zneužití panovnické moci,“ uvedl v promluvě kardinál Duka a připomenul i další Jany české historie – Husa a Palacha, kteří v osudových chvílích projevili statečnost.
Z Pražského hradu pak svatojánský průvod zamířil na Karlův most, kde byl po požehnání a pobožnosti v nedalekém kostele sv. Františka připravený plovoucí koncert na hladině Vltavy. Premiérově zazněla symfonie Svatojánské zvony skladatele a dirigenta Kryštofa Marka. Mezinárodní věhlas českého světce pak symbolizovalo zvonění zvonů. Ty se totiž v půl osmé rozezněly nejen v Praze, ale i na třech stovkách míst svatojánské úcty v zahraničí – například v belgických Bruggách, na chorvatském ostrově Vis, na Kubě nebo v americkém New Orleans. Od regaty lodí a plavby otužilců museli pořadatelé kvůli zvýšení hladiny Vltavy nakonec ustoupit.
Ve světcově rodišti
V neděli se oslavy přesunuly přímo do Nepomuka na pomezí jižních a západních Čech. Na událost se město chystalo spolu s farností, Svatojánským muzeem a Svatojánskou maticí více než rok. Nedělní mši sv. v kostele sv. Jana Nepomuckého, který se podle tradice nachází přímo na místě světcova narození, slavil opět kardinál Duka spolu nunciem Charlesem D. Balvem, s předsedou ČBK a olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem a dalšími českými a moravskými biskupy. Na území své diecéze všechny přivítal českobudějovický biskup Vlastimil Kročil. „Z Boží prozřetelnosti se sv. Jan Nepomucký stal patronem mostů, které spojují jeden břeh s druhým. Zdá se, že právě tato skutečnost má být pro nás i odkazem a důležitým sdělením sv. Jana. Žijeme v době, kdy mnozí bolestě pociťují názorové rozdělení mezi sebou navzájem, rozdělení ve společnosti i v církvi,“ řekl biskup na úvod.
Homilii při mši svaté v Nepomuku pronesl kardinál Duka. „Setkáváme se zde v rodném kraji sv. Jana Nepomuckého, abychom si uvědomili, jakou roli hraje dětství a mládí v životě každého z nás,“ řekl a připomněl i dalšího Jihočecha Jana Husa a další velké postavy naší církve. „Jsme dětmi svého národa, své společnosti a také spolu s ní často podléháme ranám a úderům těžkostí. Zmíněné postavy a sám sv. Jan i jeho druhý život jako našeho světce a patrona nám ukazují, jakou cestou chceme jít,“ pokračoval kardinál.
Pražský arcibiskup vzpomněl i na hrdiny dnešního každodenního života: „Setkáváme se zde ve chvíli, kdy jsme překonali velký atak koronaviru. A tak bych chtěl poděkovat všem kněžím, kteří dokázali podpořit nemocné a pracovat s těmi, kteří s touto zákeřnou nemocí bojovali.“
Bohoslužbou začalo v Nepomuku období řady připomínek světcova jubilea. Hned odpoledne zahrála Plzeňská filharmonie v kostele sv. Jakuba Většího, kde měl být sv. Jan pokřtěn. V Nepomuku zůstávají také biskupové, kteří od pondělka jednají při zasedání ČBK. Další poutní slavnosti budou následovat, 30. května proběhne za účasti tuzemských i zahraničních kněží z oblastí svatojánského kultu světová pouť, mši sv. bude celebrovat plzeňský biskup Tomáš Holub. O den později bude slavit mši na výroční den Janovy beatifikace P. Vítězslav Holý ze Záhoří, který v Nepomuku léta působil.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou