Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Jak budeme zítra žít?

6. 9. 2004

Tisk

Vydání: 2004/12 Duchovní rozlišování, 6.9.2004, Autor: Antonín Hošťálek

V BRNĚ SE KONALO MEZINÁRODNÍ SYMPOZIUM O RODINĚ
Za účasti více než 220 delegátů z jedenácti zemí, mezi nimiž byla i početná sestava českých a moravských biskupů, se v Brně ve dnech 12. a 13. března konalo sympozium o manželství a rodině pod názvem 'Jak budeme zítra žít? - Strategie podpory rodiny vzhledem k demografickému vývoji v Evropě'. Sympozium konané v rámci Středoevropských katolických dnů organizovalo Národní centrum pro rodinu se sídlem v Brně. Spoluorganizátory byly biskupské konference Rakouska, Chorvatska a Maďarska.

Rodina představuje jeden z nejpalčivějších problémů dneška a zejména křesťanská společenství hledají cesty, jak zachránit plnohodnotnou rodinu. Současné společenské a kulturní trendy jí totiž nejsou příliš nakloněny. Akceptují nemanželské soužití a snižují důležitost manželství jako institutu zajišťujícího dlouhodobé monogamní soužití.
RODINA JE MÍSTEM RŮSTU
Josef Zeman, ředitel Národního centra pro rodinu, ve svém příspěvku uvedl, že naše současná diskuse o podpoře rodin s dětmi postrádá důležitý aspekt: nevěnuje pozornost významu rodiny. 'Její význam se nezměnil ani pro jednotlivce, ani pro společnost. Rodina zůstává místem, kde se z dítěte nejspolehlivěji stává tvořivý a společenský člověk, kde se učí nesobecké lásce a spolupráci. Množí se negativní zprávy pouze o neúspěších a těžkostech, a tím se posiluje postoj nedůvěry k významu rodiny,' uvedl Josef Zeman.
JUDr. Marie Boháčová, (Unie katolických žen) hovořila o našem Zákoně o rodině. I na něm se odrazila skutečnost, že obsah a vymezení pojmu rodiny a manželství jsou v dnešní, postmoderní době velmi rozmanité. Pod pojmem rodinné formy se v liberální společnosti rozumí rozmanité formy soužití lidí, z nichž jen určité procento lidí žije v rodině založené na manželství. Marie Boháčová se snažila ukázat, že z mnoha dnes uznávaných forem je pro každou společnost skutečně nejpřínosnější rodina založená na klasickém manželství.
ZVLÁDNETE TO!
Ernst Burger z Rakouska se zaměřil na nepříznivý demografický vývoj v Evropě a stárnutí populace: 'Evropa je region s nejnižší plodností, mizí rodiny s velkým počtem dětí a dospělí spolu žijí, aniž by děti plánovali.' Dále se Ernst Burger zaměřil na situaci mladých rodin: 'Nikdo nepovzbuzuje mladé ženy a muže k sňatkům a výchově dětí. Nikdo jim neřekne: ,Jste chytří a citliví, zvládnete to, mějte odvahu.´ Plánování rodiny chce i nadšení, trpělivost a solidaritu.'
Jaroslav Šturma, psycholog z Univerzity Karlovy, hovořil zejména o poznatcích Erika Erikssona z vývojové psychologie a psychologie životního běhu, které ukazují, jak se potřeby rodičů a dětí vzájemně doplňují a jsou podivuhodně koordinovány.
POTŘEBA RODINNÉ POLITIKY
V rámci sympozia se konalo devět workshopů, na nichž byla často konstatována institucionální bezohlednost ke klasické rodině, praktikovaná v současné Evropě. Na tomto trendu se podílí široké sdružení pravicových liberálů, socialistů, levicových radikálů a zelených, které nemá valného zájmu na promyšlené rodinné politice. Zájem budily i workshopy o přirozeném plánování rodičovství, duchovní službě pro seniory či o potřebách rodin se čtyřmi a více dětmi, který zajímavě vedl Rakušan Ernst Jauernik, sám otec šesti dětí. Další informace ze sympozia jsou k dispozici na webových stránkách www.rodiny.cz.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou