Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Exodus iráckých křesťanů zesiluje

20. 10. 2015

Tisk

„Přijímejte irácké křesťany po celých komunitách,“ vyzval vlády západních států mosulský syrsko-katolický arcibiskup Yohanna Petros Mouché.

Vydání: 2015/43 Brno hostilo eucharistický kongres, 20.10.2015, Autor: Alena Scheinostová

Dosavadní odpůrce exodu křesťanů z Blízkého východu tak při návštěvě francouzského ministerstva zahraničí reagoval na skutečnost, že víc a více jeho souvěrců už nevidí ve své vlasti žádnou budoucnost a pracuje na útěku na Západ. „Naši věřící se cítí opuštění a ohrožení, a především žijí ve velké nejistotě, protože naše vesnice a města stále nebyly osvobozeny. Proto již nemyslí na nic jiného než na to, opustit Irák a vydat se do neznáma, přestože tak riskují ztrátu života, majetku, a dokonce i mravnosti,“ vysvětlil arcibiskup Mouché Katolickému týdeníku.
Arcibiskup, který dnes žije spolu s křesťanskými utečenci z Ninivské pláně v provizoriích v Erbílu v Kurdistánu, navrhuje západním vládám, ale i všem lidem dobré vůle, aby na svém území vytvořili zóny, kde by iráčtí křesťané mohli společně, ve skupinách čtyř či pěti set rodin, pokračovat v životě, na jaký jsou zvyklí. „Jde mi o to, abych udržel naši komunitu jednotnou a aby se věřící nerozprchli a nesešli z cesty,“ podotkl arcibiskup. „Pokud by se tato možnost našla, naši lidé by mohli zůstat pospolu a žít v bezpečném prostředí. Do exilu by každou skupinu doprovázel kněz, který by zajišťoval pastorační péči,“ připojil.
Arcibiskup Mouché nepřestává doufat v osvobození Ninivské pláně z rukou Islámského státu, proto i možné přesídlení svých věřících pokládá za dočasné – dokud „naše sídla nebudou osvobozena a my nebudeme mít možnost žít doma bezpečně a se všemi právy občanů první kategorie“, jak okomentoval. Jeho dlouhodobou starostí, již se snaží různými cestami tlumočit odpovědným místům, je hrozící zánik syrskokatolické církve, budou-li žít v diaspoře. Zůstanou-li i v exilu věřící alespoň částečně pospolu, bude pro ně podle arcibiskupa snazší se po ukončení bojů vrátit domů. „Nic totiž neztratí a nezapomenou – liturgii, zvyky, vztahy ani jazyk. A zároveň si zachrání život a udrží důstojnost i víru,“ uzavřel arcibiskup.
Jednání s evropskými úřady o možném přesidlování syrských křesťanů dosud nemají jasné závěry. Irácká vláda zatím ohlásila, že přijme přísnější normy na ochranu majetku těch křesťanů, kteří odešli do exilu – vícekrát byl totiž majetek převeden na základě falešných dokumentů. Podvodníci spoléhají na to, že se původní majitelé do země už nevrátí.
Kromě otázky exulantů se představitelé křesťanských církví v Iráku a Sýrii snaží regulovat postoje mezinárodního společenství k vojenské intervenci proti IS. Zatímco osobnosti ortodoxních církví vstřícně zareagovaly na vstup Ruska a jeho podporu syrskému prezidentu Assadovi, ostatní církve zůstávají spíše skeptické. „Bombardování není k ničemu. Džihádisté tvoří malé skupiny, které se mohou snadno přemisťovat. Je nutné zapojit pozemní jednotky, včetně zahraničních,“ zdůraznil v rozhovoru pro italskou TV 2000 chaldejský patriarcha Louis Rafael Sako. Podtrhl názor, jejž s ním sdílí maronitští „kolegové“ – že pro úspěch vojenské akce je nutné rovněž zapojení arabských států: právě ty totiž dobře znají mentalitu i jazyk džihádistických bojovníků.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou