Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Evropští biskupové: Skutečným jménem míru je dialog a rozvoj

18. 9. 2015

Tisk

Od pátku 11. září do středy 16. září 2015 zasedala ve Svaté zemi Rada evropských biskupských konferencí (CCEE). V plném znění přinášíme poselství, jež biskupové vydali v závěru jednání.

18.9.2015


Předsedové biskupských konferencí evropských zemí, shromáždění na plenárním zasedání ve Svaté zemi, vyjadřují svou blízkost věřícím a děkují jeruzalémskému patriarchovi za pozvání. V tomto roce věnovaném zasvěcenému životu děkují rovněž řeholníkům a všem křesťanům, s nimiž se setkali a kteří žijí v této zemi, za jejich svědectví víry a za péči o svatá místa jako místa křesťanské paměti a živé bohopocty. Touto svou poutí chtěli evropští biskupové také povzbudit ke konání poutí do Ježíšovy země na obnovu víry a na podporu zdejších křesťanů.
Svým zdejším pobytem si rovněž evropští církevní hodnostáři přáli obnovit své zakořenění v Kristu, a to ve chvíli, kdy Evropa – možná ne vždy vědomě – vyžaduje od církve, aby beze strachu a s radostí hlásala novost života v Kristu – evangelium. Jako podnět k obnově pastorace se často připomínala apoštolská exhortace papeže Františka Evangelii Gaudium. Darem milosti je pro církev rovněž Jubileum milosrdenství, jež křesťané ve společenství se svými pastýři přijali jako příležitost k duchovnímu obrácení a novému misijnímu vzepětí.
Při pohledu na radosti, bolesti i výzvy pro církev v různých zemích vystupovala do popředí problematika velkého pohybu obyvatelstva: běženci, utečenci, imigranti. Zoufalství nezná hranic. Komplexnost tohoto exodu a jeho různorodost si žádají velkou pozornost jednotlivých států s jejich odlišnými možnostmi. Cílem má být okamžitá reakce a přijetí těchto lidí zoufalých vinou války, pronásledování nebo bídy. Prostřednictvím příslušných institucí musí státy udržet veřejný pořádek, zaručit spravedlnost pro všechny a být velkoryse k dispozici těm, kdo to skutečně potřebují, s vyhlídkou na jejich ohleduplnou a nenásilnou integraci. Nasazení evropských církví je značné. Řídí se pokyny Svatého otce Františka a spolupracují se státy, které jsou jako první zodpovědné za společenský a hospodářský život svých národů. Pestrá probíhající praxe nás povzbuzuje k tomu, aby se v ní pokračovalo a zintenzivňovalo se každé úsilí.
Vzhledem ke složitosti situace a k rozsahu humanitární tragédie naléhavě žádáme, aby si také OSN uvědomila vážnost okamžiku a dospěla k účinným řešením, nejen pokud jde o přijetí migrantů, ale také o země jejich původu, a aby přijala příslušná opatření k zastavení násilí a k nastolení míru a rozvoje všech národů. Ostatně mír v severní Africe a na Blízkém východě je pro Evropu životně důležitý, stejně jako to, aby se co nejdříve dospělo ke skutečnému míru na kontinentu samotném počínaje Ukrajinou.
Regiony a národy Blízkého východu, které trpí konflikty, rozděleními a válkami, potřebují spravedlnost a stabilitu; biskupové znova prohlašují, že skutečným jménem míru je dialog a rozvoj. Pokud by blízkovýchodní země a společnosti, bohaté svým kulturním a náboženským dědictvím, zaručily svým občanům rovnost, mohly by se pro celé mezinárodní společenství stát příkladem soužití. Křesťanská komunita ve Svaté zemi mimořádným způsobem přispívá k vytváření míru, porozumění a ke kultuře odpuštění, bez nichž neexistuje společenská soudržnost. Biskupové si naléhavě přejí, aby citlivá situace v Izraeli, zvláště v oblasti Cremisanu, našla náležité řešení, citlivé k právům rodin a jejich majetku i k náboženským komunitám, včetně jejich výchovného poslání.
Velmi silně vystoupila do popředí potřeba respektovat náboženskou svobodu – základní lidské právo, bez něhož jsou všechna ostatní práva zranitelná. Tragicky to dokazuje pronásledování křesťanů, z nichž mnozí obětovali život a vydali příkladné svědectví o své víře. Jim patří naše modlitba, naše bratrská blízkost a náš obdiv. Postupující sekularizace v evropských zemích má tendenci vykazovat náboženství do soukromé sféry a na okraj společnosti; a my hovoříme o základním právu rodičů vychovávat děti podle svého přesvědčení. Aby bylo možné tuto svobodu naplnit, je potřeba, aby katolické školy mohly plnit svou výchovnou úlohu ve prospěch celé společnosti a měly přitom všechnu náležitou podporu. Evropští biskupové zdůrazňují toto přirozené právo i ve Svaté zemi a jsou solidární s pastýři a rodinami, již mají starost o výchovu svých dětí.
Pravidelně se ozývalo téma spojující toto shromáždění s nadcházející synodou, a sice téma rodiny. Zdůrazňovali jsme lidskou a křesťanskou krásu její univerzální podoby: otec, matka a děti. Zvláštní starost vzbuzuje demografický pokles zaznamenávaný téměř ve všech evropských zemích. V Nazaretě se předsedové biskupských konferencí modlili společně s místními rodinami za synodu. Tyto rodiny je pak spolu se svými faráři ujistily, že během synodního zasedání se budou každodenně modlit v bazilice Zvěstování za papeže a za biskupy shromážděné v Římě.
Církev pevně věří v rodinu založenou na manželství mezi jedním mužem a jednou ženou. Ta je základní buňkou společnosti i samotného křesťanského společenství. Není důvod, proč by se jiné podoby soužití měly považovat za rovnocenné. Zvláštní obavy způsobují pokusy o prosazování „genderové teorie“. Je to projekt „jednotného myšlení“, který se pokouší kolonizovat i Evropu a o kterém často hovoří papež František. Církev nepřijímá „genderovou teorii“, protože ta je výrazem antropologie protikladné k pravému a autentickému hodnocení lidské osoby.
V očekávání Roku milosrdenství obnovili pastýři své nasazení pro pravé štěstí a pravý úděl člověka. Proto se tak jako první apoštolové obracejí na každého Evropana i na jednotlivé státy slovy evangelia; jsou si vědomi toho, že jedině v Ježíši Kristu se najde odpověď na velké otázky lidského srdce a naplno se uskuteční evropský humanismus.

Foto: Jaroslava Otradovcová

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou