Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Ve Žďáru fandili rodině

2. 9. 2014

Tisk

„Co se to tady děje?“ vyptávali se kolemjdoucí obyvatelé Žďáru nad Sázavou minulou sobotu po ránu. Město totiž zaplavily tisíce lidí. „Je tu národní pouť rodin, přijďte se podívat,“ zněla odpověď. 

Vydání: 2014/36 Ve Žďáru fandili rodině, 2.9.2014, Autor: Jiří Macháně

Veliké bubliny u stánku KT ve Žďáru nad Sázavou přilákaly nejen děti, ale i dospělé. Snímek Jiří Macháně
Brzy po ránu to vypadalo, že by organizátoři měli povolat ke krájení mlhy Rákosníčka. Rodiny však první pokusy podzimu neodradily. Lidé postupně zaplnili všechna nádvoří a zahradu někdejšího cisterciáckého kláštera. Jako první se jim do cesty stavěli organizátoři, kteří zvali k podepsání dárku pro hlavního celebranta, kardinála Dominika Duku – velkého hokejového dresu s mottem pouti „Fandíme rodině“. 
S poutí rodin mají ve Žďáře nad Sázavou desetiletou zkušenost. Letošní se však z diecézní rozrostla při příležitosti oslav 20. výročí Mezinárodního roku rodiny vyhlášeného OSN na pouť národní. Dorazili tak lidé i ze vzdálených koutů republiky – například farníci z chodského hlavního města Domažlic. 
O úvod pouti se postaral karmelitán Vojtěch Kodet. „V rodině nežijeme ze sebe samých, ale z Boží milosti. Nesmíme ztratit identitu křesťanské rodiny, která na první místo klade to, co pro nás vykonal Bůh a co se snažíme předat dál,“ připomněl P. Kodet.
MÍSTO BEZPEČÍ, RŮSTU A OBDAROVÁNÍ
Poutníci zaplňovali první nádvoří zámeckého areálu, kde je přivítal biskup-hostitel Vojtěch Cikrle. Hlavní celebrant kardinál Dominik Duka se ujal i role kazatele. „Rodina nás spojuje jako veliké společenství mužů a žen, sester a bratrů i s těmi, kteří s námi nesdílejí naši víru,“ řekl pražský arcibiskup hned v úvodu. Věnoval se zejména příčinám zhoršujícího se postavení rodin ve společnosti. „Křesťanství stojí a padá s pojetím rodiny, prostorem pro početí a zrození, které vyrůstá z manželství. Rodina je místo, kde jsme poznali lásku. A z lásky, setkání muže a ženy, jsme všichni přišli na tento svět. Je to místo bezpečí, růstu, obdarování a prvního setkání s Bohem,“ uvedl český primas. 
„Potřebujeme restituci manželství a rodiny, jinak nám nehrozí krize, ale katastrofa. Dovolte mi proto poděkovat všem iniciativám, jednotlivcům a hnutím i politikům, kteří usilují o podporu rodiny, dodal kardinál Duka.“ 
Během pouti nechyběly ani zábavné aktivity. Dospělí mohli navštívit výstavy či nakupovat u stánků zejména dobročinných organizací. Děti zase dostaly čas a prostor řádit například při rytířské bitvě nebo osvěžit znalosti Písma při soutěži. Velkou atrakcí byly vedle nafukovacích balonků veliké bubliny u stánku KT. „Bylo moc milé, kolik čtenářů nás navštívilo a zajímalo se o naši novinářskou práci,“ pochvaloval si zájem poutníků šéfredaktor Antonín Randa. 
Ani hluk dětských her a veselí od stánků však nedoléhaly do baziliky, kde poutníci nacházeli ticho nejen pro modlitbu, ale i pro svátost smíření. Pouť zakončilo procesí na Zelenou horu, poutní místo nad městem.
Rodiny zejména z olomoucké arcidiecéze se v sobotu sešly také na Svatém Hostýně. „Pouť rodin a učitelů na závěr prázdnin má u nás už tradici, proto jsme se s organizátory celostátního setkání dohodli, že ji rušit nebudeme. S účastníky ve Žďáru jsme byli spojeni v modlitbě za rodiny naší vlasti,“ sdělil Josef Záboj z pořádajícího Centra pro rodinný život v Olomouci. Bohoslužbě předsedal arcibiskup Jan Graubner a po ní byly nabídnuty dva souběžné programy. Ten pro rodiny obsahoval například přednášku o vděčnosti, loutkové divadlo či hry a soutěže. „Učitelé si mohli vyslechnout přednášku arcibiskupa Graubnera na téma ‚Eucharistie v životě učitele‘. O působení této svátosti ve svém životě pak mohli rozjímat při společné modlitbě Cesty světla,“ doplnila Zdislava Vyvozilová z arcidiecézního Centra pro školy, podle níž je smyslem setkání poděkovat za čas volna a odpočinku a připravit se na nový školní rok.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou