Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

United plný srdečních záležitostí

27. 8. 2019

Tisk

Na pět tisíc posluchačů převážně z nejmladší generace prožilo minulý týden ve Vsetíně křesťanský festival United. Konal se už podeváté a na tři dny oživil jinak poklidné valašské město.

Vydání: 2019/35 Církevní školy lákají, 27.8.2019, Autor: Tereza Zavadilová


Multižánrový program, letos s tématem „Srdeční záležitost“, představil na 25 kapel, různé semináře, debaty a workshopy, divadla nebo filmy s duchovní tematikou. Největšími hvězdami byli letos britský zpěvák a skladatel worship hudby Martin Smith, jehož tvorba zdomácněla i v Česku – např. písněmi Sláva Tvá nebo Řeka Tvé lásky. Smith zaplnil hlavní stage na vsetínském Dolním náměstí, stejně jako kalifornský rapper a tanečník Knowbody. Letos poprvé se hlavní scéna rozezněla také tóny festivalové kapely United Worship, kterou tvoří interpreti z jiných kapel – Noemiracles nebo Divine Attraction.
Komornější atmosféru ke ztišení poskytly vedlejší scény. „Doma nikdo není prorokem, kdežto tady u vás vnímáme, že jsme žádaní,“ uvedla pro KT slovenská houslistka a zpěvačka Miriam Kaiser. V klubu vsetínského Domu kultury se festivalovému publiku představila letos podruhé, nyní s kapelou. Její texty nepostrádají duchovní hloubku a snoubí se s temperamentním stylem hudby na pomezí alternativy, folklóru, popu a elektroniky. „Když Bůh řekne, dějí se zázraky. Není důležité dávat si předsevzetí, ale poslouchat, co nám On sám říká do našich životů,“ popsala svou tvorbu hudebnice. Rozhovor s ní přineseme v některém z dalších vydání KT.
Bůh jako úklidová četa
Kapely už pomalu zvučí, účastníci se probouzejí po pár hodinách spánku a snídají na schodech před Domem kultury. Je půl osmé ráno. Aby všechno fungovalo, jak má, hlídá také dobrovolník Jordan Tomeš, který byl už na osmi ročnících United a také si zde dvakrát zahrál se svou kapelou Nenadarmo. „Hlídám budovy, připravuji pódium, komunikuji s hudebníky,“ popsal KT své povinnosti. „A za tři týdny mě čekají státnice,“ dodal student evangelické teologie.
Do Vsetína přijíždějí každoročně tisícové zástupy fanoušků, ale zdaleka nejen za kvalitními koncerty. Své místo v programu mají řečníci z různých církví. Vedle stálic, jako jsou P. Kamil Strak, ředitel Sekce pro mládež ČBK, kazatel Církve bratrské Pavel Hošek nebo Janette Oubrechtová z misijní skupiny Slovo života, se letos představil novinář Petr Vizina s programem o správném užívání médií nebo Anna Szturcová z webové evangelizační platformy HledámBoha.cz. „Svatost není kritériem, ale důsledkem vztahu s Bohem,“ promluvil k publiku její manžel Ondřej z Křesťanské akademie mladých. Letos mohli účastníci festivalu využít mimo nepřetržitých modliteb iniciativy „24/7“ také duchovního poradenství. Festival připravuje rok od roku kvalitnější program a přibývá mu příznivců. Teoložka Kateřina Lachmanová shrnula jeho cíl v promluvě o ochraně srdce: „Abychom se tu všichni trochu ‚přiobrátili‘. Protože v zákulisí našeho života se vede bitva o naše srdce. Jsme ‚Boha schopni‘? Pojďme ho pozvat jako úklidovou četu.“

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou