Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Své utrpení otec obětoval za mé kněžství

16. 3. 2011

Tisk

Vydání: 2011/12 Křižové cesty, 16.3.2011, Autor: Tomáš Kutil

Otce a syna kromě stejného jména spojila i stejná služba – oba se stali jáhny. Otec byl dokonce historicky prvním jáhnem romského původu v České republice, syn VOJTĚCH VÁGAI ml. míří ke kněžství. Před dvěma lety ale otce postihl vážný úraz. Letos na konci února zemřel a poté byl pohřben v Českém Krumlově.

Jak jste vnímal otcovu jáhenskou službu? V čem ovlivňovala vaši rodinu?

Jeho jáhenská služba ovlivňovala můj život každý den. Už jen to, že otec byl Rom a zároveň duchovní, s rodinou a bydlením na faře… To vše bylo pro mé spolužáky a kamarády dost zvláštní. Zejména na střední škole jsem často pociťoval, že mě lidé berou až skoro jako nějakou morální autoritu. Učitelé, kteří při vyučování zmiňovali něco o církvi, sledovali moje reakce, zda to říkají správně. Mnozí spolužáci se mi svěřovali s osobními věcmi a vyptávali se na mnohé záležitosti ohledně víry. Maminka v posledních dvou letech často říkávala, že žil pro církev. Já mohu jen doplnit, že žil pro druhé. Před dvěma lety byl na pooperačním oddělení v nemocnici a nesl čaj svému spolubydlícímu. Vtom dostal mrtvici a spadl tak nešikovně, že si prorazil lebku a upadl do komatu. Po několika měsících se z tohoto stavu dostal, avšak ochrnul na 80 % těla a ztratil schopnost vyjadřování.

Po úraze se za vašeho otce mnoho lidí modlilo. Bral jste tuhle podporu i jako posilu pro sebe?

Po jeho osudném úraze jsem vnímal, jak církev žije pro něho. Následovaly dva dny, kdy nám lidé projevovali účast a biskupové a kněží za něj sloužili mše svaté. Chtěl jsem tomu všemu, co jsem v těch chvílích prožíval, dát nějaký smysl. Napadlo mne, že bychom se mohli modlit o zázrak uzdravení ke kandidátu blahořečení, kardinálu Beranovi. Tisíce lidí po celém světě se modlily za jeho uzdravení. Nezažil jsem v životě silnější pocit společenství církve. Při jedné události se za otce modlilo společně asi 1 200 lidí. Přicházely mi zprávy od našich přátel z Itálie, Jihoafrické republiky, USA… Vzpomínám si, že jsme každý den jezdili za otcem do nemocnice modlit se u něj a pak jsme šli na mši do některého kostela v Českých Budějovicích. Vnímal jsem pomoc a sílu modlitby církve. I touto cestou chci znovu vyjádřit poděkování za jejich podporu.

Ovlivnilo otcovo rozhodnutí stát se jáhnem vaši osobní cestu víry?

Díky otci jsem se dostal do úplně jiného prostředí a poznal jsem mnoho kněží, se kterými jsem se mohl bavit o jejich životě a povolání. Líbilo se mi, že každý z nich je úplně jiný, a přitom každý ve své službě dělá něco krásného.

A pomohlo vám otcovo jáhenství v rozhodnutí stát se knězem?

Ano. I když ne v tom smyslu, jak si často mysleli ostatní. První reakcí většiny lidí totiž bylo, že jsem se „potatil“. Mně však tátovo jáhenství nejvíce pomohlo v tom, že jsem věděl, do čeho jdu. Že to je Bůh, který skrze své posvěcené dělá ve světě úžasné věci. A ještě jedna věc: předtím, než otec podstoupil operaci, která předcházela jeho dvěma letům utrpení, řekl mé mamince, že vše, co ho čeká, obětuje za mě a mé povolání ke kněžství.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou