Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Rozvolněná Noc kostelů

1. 6. 2021

Tisk

Organizátoři dlouho nevěděli, co budou moci návštěvníkům Noci kostelů nabídnout. Díky slábnutí pandemie a rozvolnění byla jejich nabídka minulý pátek poměrně bohatá.

Vydání: 2021/23 Rozvolněná Noc kostelů, 1.6.2021, Autor: Tomáš Kutil


Stále poznamenaná pandemií, ale živější než loni. Taková byla letošní Noc kostelů. Otevřelo se více než 1200 chrámů a modliteben, které nabídly přes čtyři tisíce programů po celé ČR. Někde byla možná jen prohlídka kostela, jinde se konaly koncerty či hry pro děti. Loni se otevřelo 1100 chrámů, o rok dříve 1600.
Například večerní procházka po brněnských chrámech přivedla do centra města tisíce návštěvníků. Již od čtvrté hodiny odpolední středem města poklidně proudily zástupy návštěvníků, kteří spoluutvářeli jedinečnou atmosféru. V katedrále sv. Petra a Pavla, kde je nově upravený prostor kněžiště, usedli lidé do lavic vedle portrétů politických vězňů, kteří byli pro svou víru a hodnoty za minulého režimu „určeni k likvidaci“. Instalaci Tváře muklovského Vatikánu připravila výtvarnice Claudi Ondok. Zahrady pod Petrovem pak rozeznělo několik hudebních skupin.
Kaple v areálu bývalého kláštera řádu sv. Voršily na Josefské ulici se otevřela veřejnosti poprvé po mnoha desítkách let. Program zde zpestřilo divadelní představení studentek JAMU z ateliéru Výchovné dramatiky pro neslyšící. V kostele sv. Michala zase vzbudila zájem přednáška o zaniklých kostelech.
Počasí přálo účastníkům cyklotrasy Noci kostelů, která vedla z Černovic přes Komárov a Horní Heršpice do benediktinského kláštera v Rajhradu. Na kola usedli také v královéhradecké diecézi. Společnost Rekola, která provozuje sdílená kola, nabídla každému dvě půlhodinové jízdy zdarma. Dohromady se takto uskutečnilo na pět stovek jízd ve čtyřech městech.
Letošním tématem byla péče o životní prostředí v návaznosti na encykliku Laudato si’. Kaple v olomoucké Fakultní nemocnici se proto bezmála dvěma stovkám návštěvníků představila v lesní dekoraci. Prezentace i aktivity zaměřené na ekologii nabídli také v Přerově.
Jiným papežovým dokumentem se inspirovali pořadatelé ve Valašském Meziříčí. Návštěvníkům Noci kostelů tu představili poslední encykliku Fratelli tutti věnovanou „bratrství a sociálnímu přátelství, které nikoho nevylučuje“. Doprovodili ji výstavou „Jsme ze stejné planety“, která navazuje na stejnojmenný cyklus fotografií Jindřicha Štreita. Ten vznikl v rámci projektu Charity ČR zaměřeného na zlepšení obrazu cizince v naší zemi.
Mám se klanět vepředu?
Na prosté setkání s lidmi, přímluvnou modlitbu i hudební chvály se připravili farníci u Sv. Františka z Assisi na pražském Chodově. První návštěvníci se objevili hned na začátku programu. „Já se tedy omlouvám, nejsem věřící, ale chtěl bych se zeptat: To se musíte klanět tam vepředu pokaždé, když tudy projdete?“ ptal se organizátorů muž ve středním věku, který obdivoval netradiční křížovou cestu nebo výstup na kostelní věž. A zajímal se, co že to katolíci v kostele vlastně dělají a proč. Letos tento poutník objevoval novodobější kostely různých církví na jihoměstském sídlišti, protože z centra Prahy, kde bydlí, zná spíše majestátné chrámy. Mimo katolické farnosti byl také u evangelíků a na kartičku přitom odevšad sbíral razítka.
V Plzni byl značný zájem o výstavu Nad slunce krásnější v Masných krámech, která byla otevřena zdarma až do 22 hodin. Byla zde vystavena unikátní gotická Plzeňská madona z katedrály sv. Bartoloměje. Co se dělo při právě skončené opravě interiéru v tomto chrámu, prozradil architekt Jan Soukup v plzeňském kostele Nanebevzetí Panny Marie. Se životem křesťanů v Nigérii seznámili pak návštěvníky dva nigerijští kněží působící v plzeňské diecézi, P. Timothy a P. Emanuel. Svou třicátou sezónu zahájil při Noci kostelů divadelní soubor Staroplzenecký živý betlém, který spolu s plzeňským Konivadlem uspořádal představení na prostranství před kostelem ve Starém Plzenci.
Farnost Cheb připravila putování pro pěší i cyklisty, při kterém bylo možno absolvovat po celý týden tři různě náročné trasy se zastaveními a příležitostmi k zamyšlení. V chebském chrámu sv. Mikuláše a sv. Alžběty mohli zase lidé na pietní místo malovat srdce a psát jména zesnulých na covid-19, přinášet fotografie, symbolické předměty, dopisy a květiny.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou