Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

O ekologii se na horském táboře hovoří snadno

20. 8. 2008

Tisk

Vydání: 2008/34 Jakub Deml inspirativní i po 130 letech, 20.8.2008, Autor: Václav Štaud

Ostravským dětem letos na farním táboře počasí nepřálo. Kromě obou víkendů, které červencovou rekreaci rámovaly, bylo chladno a často sprchlo. Naštěstí táborová hra s názvem Ekologická univerzita nebyla na počasí příliš závislá. Budova staré fary v Travné, nejzápadnější výspě ostravsko- -opavské diecéze, je prostorná, k dispozici jsou i chatky u přilehlého hřiště.

Děti se při jednotlivých přednáškách seznamovaly se záhadami různých ekosystémů, besedovaly o přírodě a její ochraně. Učily se poznávat rostliny a zvířata, předvídat počasí, měřit sílu větru, používat přírodní materiály. Teorii střídala praxe – došlo i na zajímavé chemické a fyzikální pokusy.
„Škola o prázdninách? Jak ji mladí táborníci přijali?“ ptáme se jednoho z vedoucích, pastoračního asistenta farnosti Ostrava-Přívoz Tomáše Pinďáka. „Líbí se jim to, máme tady ukázkovou školu hrou. Mezi jednotlivými předměty nechybí ani tělocvik a zpěv, máme proto postaráno i o protažení těla a chvíle společného povykování. Také náboženství je v Travné re- gulérním školním předmětem, jen se v něm tematicky zaměřujeme víc na přírodu. Ptáme se, proč Bůh stvořil Zemi tak bohatou, účelnou a krásnou, učíme se mu za všechny dary děkovat,“ říká T. Pinďák.
Je časné nedělní odpoledne a děti teprve obědvají. Proč tak pozdě? „Právě jsme se vrátili. Mše svatá je dnes až o půl třetí. Využili jsme toho k dopolednímu výletu na Borůvkovou horu,“ vysvětluje hlavní vedoucí Jan Košárek. „Je to nejbližší vyhlídkový bod, odkud jsme si mohli prohlédnout celý kraj, hlavně pak nádherné panorama masivu Králického Sněžníku. Tady v Rychlebských horách jsme poprvé, ať si tedy děti odvezou ty nejlepší dojmy,“ dodává Jan Košárek, který je v Ostravě také pastoračním asistentem. Mezitím přijíždí P. Piotr Niewiadomski z nedalekého města Javorníka a bohoslužba začíná. Pan farář je rád, že má v kostele téměř o pět desítek lidí víc než obvykle, ale je náročný. Některé modlitby nechá děti zopakovat: „Neslyšel jsem vás!“ Také zpěv se mu zdá slabý. Vtipkuje: „Proč jste tak potichu? Neměli jste nějaký slabý oběd?“ Děti pochopí a kostel Panny Marie se důkladně rozezní. Tomáš Pinďák pomáhá hrou na kytaru, jeho kolega Jan Košárek na housle.

CO PAN FARÁŘ NEMOHL VĚDĚT
„Nedotkla se vás slova pana faráře o slabém obědě?“ ptáme se táborové kuchařky. Lucie Glovová se jen směje: „Ale kdepak! On přece nemůže vědět, že se ta drobotina vrátila z dlouhého výletu a že jsou unavení. A já nejlépe vím, jak dobře vaříme. Děti s sebou měly svačinu a pak každý dostal pořádnou porci kuřete. Dívala jsem se, jak všem chutnalo. Nic nenechali.“ Paní Glovová nepatří k přívozské farnosti, do Travné přijela vařit z Českého Těšína. „To proto, že zde mám dvě vnoučata. Během roku jich moc neužiji, tak jsem ráda přijala nabídku,“ vysvětluje. Zvlášť sedmiletý Michael se dnes babičky drží u fary i při mši v kostele.
Cestou na Borůvkovou horu si děti natrhaly plno kvítí a horských rostlin. Po zbytek odpoledne všechno lepily na papír, chystaly k soutěži herbáře. Pak přišly na řadu hry. A co škola? „Dnes je přece neděle,“ ohrazuje se malý Jirka. „V neděli se nepracuje ani neučí!“ Má pravdu. Co však i dnes na programu zůstane, je večerní modlitba. K ní se všichni po soumraku – stejně jako ráno – sejdou v podkrovní kapli. Čtyři přítomné romské děti toho o víře zatím mnoho nevědí, ale snaží se držet s ostatními krok.
Ve středu celé tohle společenství navštíví také ostravský farář P. Bogdan Stępień. Děti se už na jeho laskavá slova a šibalský úsměv upřímně těší.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou