Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Nepromarněme čas, zní modlitbami za jednotu

14. 1. 2020

Tisk

V sobotu 18. ledna začíná Týden modliteb za jednotu křesťanů. Texty pro společné bohoslužby se letos inspirovaly ztroskotáním sv. Pavla a mottem je verš: „Zachovali se k nám neobyčejně laskavě“ (Sk 28,2).

Vydání: 2020/3 Bible v centru pozornosti po celý rok, 14.1.2020, Autor: Tomáš Kutil

Křesťané spolu

 

S biskupy v Dejvicích
Řada ekumenických setkání proběhne po celé ČR. V pražských Dejvicích v kostele sv. Vojtěcha se bude 20. ledna od 18 hodin konat ekumenická slavnost za účasti českých a moravských biskupů. Předsedat bude arcibiskup Jan Graubner, kázat Daniel Ženatý, evangelický synodní senior a předseda Ekumenické rady církví. V královéhradecké diecézi se už 13. ledna sešli představitelé církví na pozvání tamního primátora Alexandra Hrabálka a 20. ledna se v 18.30 setkají biskup Jan Vokál v katedrále Svatého Ducha a představitelé dalších křesťanských církví. V Litomyšli, kde mají ekumenické aktivity tradici, se budou konat setkání během celého týdne modliteb.
Tato celosvětová iniciativa vznikla před více než sto lety s požehnáním papeže a je odezvou na Ježíšovu tzv. velekněžskou modlitbu, kdy prosil, aby všichni byli jedno (srv. J 17,21).

Nepromarněme čas, zní modlitbami za jednotu


„Smíme se scházet svobodně, napříč jednotlivými církvemi či denominacemi. Dar svobody, který jsme si nedávno intenzivně a vděčně připomínali, tvoří dostatečný a bezpečný prostor pro společné bohoslužby, bez ohledu na velikost farností, měst či obcí,“ píší k Týdnu modliteb společně Daniel Ženatý a biskup Tomáš Holub, delegát ČBK pro ekumenismus, a vybízejí: „Scházejme se, modleme se, zpívejme společně Bohu ke cti a slávě. Vždyť se možná jako sousedé potkáváme na ulicích, jako kolegové v zaměstnání i jinde. Jaký zázrak, že se spolu smíme modlit. Nepromarněme čas, který je nám z Boží milosti dáván.“
Podklady pro bohoslužby letos připravili věřící z církví na ostrovech Malta a Gozo. Inspirovali se především svátkem Ztroskotání sv. Pavla, který slaví 10. února. Pro každý den modlitebního týdne je vybráno jedno téma z příběhu apoštolova ztroskotání. „Příběh postupně ukazuje, jak lidi vystavené tlaku a strachu o život ovládá nedůvěra a podezření, které ještě zvyšují rozdíly mezi jednotlivými skupinami. Je ovšem pozoruhodné, že Pavel i uprostřed tohoto běsnění zůstává příkladem pokoje. Ví, že jeho život neovládají síly, kterým by byl lhostejný, ale že je v rukou Boha, jemuž patří a jemuž se klaní,“ popisují tvůrci textů. Dále upozorňují, že i dnes je v těchto mořích nespočet lidí vystaven podobným obavám.
Tatáž místa, o nichž čteme ve Skutcích apoštolů, tvoří zastávky i na cestách dnešních migrantů. „Také jejich životy jsou vydávány napospas nesmírným a chladně lhostejným silám – nejen těm přírodním, ale také politickým, ekonomickým a lidským. Lidská lhostejnost přitom na sebe bere nejrůznější podobu: lhostejnost těch, kdo zoufalým lidem prodávají místa na lodích neschopných plavby po moři, lhostejnost těch, kdo rozhodují, že nebudou vysílat záchranné čluny, i lhostejnost těch, kdo lodě s migranty posílají zpět,“ ilustrují křesťané z Malty. „Jednota nás křesťanů se projeví nejen v pohostinnosti prokazované sobě navzájem, ačkoli i to je samozřejmě ohromně důležité, ale také tehdy, když s láskou přijmeme ty, s nimiž nás nespojuje jazyk, kultura ani víra,“ dodávají.
Texty modliteb jsou k dispozici na webu

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou