Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Na Moravě vzniknou nové církevní školky

10. 3. 2010

Tisk

Vydání: 2010/11 Politické procesy 50. let, 10.3.2010, Autor: Zita Chalupová

V olomoucké arcidiecézi dosud existuje jen jediná církevní mateřská školka – v Prostějově. Ale protože je míst ve školkách obecně málo, a navíc se rodiče s dotazy na školku obracejí stále častěji i na církev, rozhodlo se Arcibiskupství olomoucké, že na svém území založí rovnou tři.

Cílem tohoto počinu je, aby dítě v předškolním věku, kdy je velmi vnímavé a vytváří si hodnotový systém, vyrůstalo v přirozeně křesťanském prostředí – tvrdí Zdislava Vyvozilová z centra pro školy při Arcibiskupství olomouckém. Podle ní je důležité, aby se dítě s hodnotami a přístupem, který zažívá v rodině, setkávalo i mimo domov. „Na ministerstvu školství máme podány dvě žádosti o zapsání do registru škol a školských zařízení. Jedná se o církevní mateřskou školu v Přerově a mateřskou školu sv. Josefa v Kojetíně. Připravujeme také školku v Olomouci, ale bohužel jsme zmeškali termín podání žádosti. Usilujeme tedy s pomocí olomouckého magistrátu o podání žádosti v mimořádném termínu,“ vysvětluje Zdislava Vyvozilová. Všechny tři školky by měly začít fungovat letos v září.

PĚTADVACET, ANEBO PADESÁT?

Církevní mateřská škola v Olomouci ponese název Ovečka, měla by najít prostory v centru města – na třídě 1. máje – a navštěvovat ji bude moci padesát dětí. V Přerově se váhá mezi pětadvaceti a padesáti dětmi, v Kojetíně to bude pětadvacet míst. Výběrová řízení na místo ředitelky jsou v Přerově a Kojetíně už uzavřená, zatímco v Olomouci bude teprve vyhlášeno. Mateřská škola není ovšem jen budova a paní ředitelka. Prostory je nutné také vhodně vybavit – nábytkem, nádobím, lůžkovinami, hračkami. „Arcibiskupství přispěje velkou částkou na rekonstrukci vybrané olomoucké budovy, město slíbilo zase příspěvek na vybavení. Od několika sponzorů máme už i nějaké hračky, ale rádi přijmeme další,“ uvádí Zdislava Vyvozilová s tím, že školné (příspěvek rodičů na provoz školky, který se má odvozovat od skutečných nákladů na provoz) bude odpovídat částce obvyklé v centru města.V Kojetíně se momentálně dokončuje schvalování projektu a připravují se nezbytné úpravy prostor. „S nápadem založit zde církevní školku za mnou přišly před rokem maminky z města a okolí,“ říká místní farář P. Pavel Ryšavý a zdůrazňuje, že mezi iniciátorkami byly i ženy, které nechodí do kostela: „Navzdory negativnímu obrazu církve v médiích mají důvěru v to, že zde najdou lepší, rodinnější prostředí.“ To potvrzují i slova Heleny Pompové, jedné z maminek, které uvažují o tom, že do školky své děti umístí. „Chtěla bych, aby má dcerka dostala křesťanské základy,“ říká. Běžné školy podle ní mohou dětem předávat i špatné vzory.

ŠKOLKA V KLÁŠTEŘE

„K záměru zřídit v Kojetíně církevní školku se kladně vyjádřilo i město,“ tvrdí místní farář. Zájem o místa v předškolních zařízeních je totiž v důsledku nedávného „baby boomu“ vyšší než jejich současná kapacita. O vzdálenější budoucnost školky se P. Ryšavý nebojí: „Věřím, že se nám teď, když je míst nedostatek, podaří získat dobrou pověst a rodiče budou pak církevní školku vyhledávat kvůli jejímu kvalitnímu přístupu.“ Církevní mateřská škola nebude v Kojetíně žádnou novinkou, neboť zde podobné zařízení fungovalo už před sto lety – a dokonce v témže domě, v bývalém klášteře Milosrdných sester sv. Kříže. Sestry však musely po nástupu komunistického režimu z Kojetína odejít, budova pak sloužila jako sídlo okresního úřadu a po územní reformě v roce 1960 jako internát. „V roce 2001 byl dům předán zpět do majetku nadačního fondu spravovaného farností a bylo třeba pro něho najít využití,“ vzpomíná kojetínský farář. V přízemí nakonec místní Charita zřídila stacionář pro seniory, ale patro nikdy trvale využíváno nebylo a slouží jen pro příležitostné farní akce.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou