Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Archivní článek

Na církevní škole mohou zakusit živou víru

15. 2. 2022

Tisk

Do 1. března se zájemci mohou hlásit na církevní školy na příští školní rok. Co nabízejí navíc oproti těm státním?

Vydání: 2022/8 Biskupové se vydali za nemocnými, 15.2.2022


Nejen kvalitní vzdělání, ale i výchovu k odpovědnosti a možnost zakusit živou víru ve společenství církve. Na církevních školách jsou běžné mše svaté, výuka náboženství nebo diskuse o duchovních tématech. „Mají přidanou hodnotu – usilují o rozvoj celé osobnosti a vychovávají v duchu evangelia,“ shrnuje Jan Košárek, ředitel Arcibiskupského gymnázia v Kroměříži.
Ve škole mají více než 500 studentů a tři stovky z nich využívá i ubytování. „Známe se, víme o sobě a zajímá nás každý jedinec se svým osobitým příběhem. Ágéčko má ducha,“ dodává ředitel. Kromě domova mládeže je součástí školy jídelna, studentský bar, knihovna, sportovní prostory a také dvě kaple – přičemž pastoraci se věnuje školní kaplan, jáhen a dva asistenti. „Letos se opět několik studentů připravuje na křest. Každý den najdu o velké přestávce asi 45 studentů, kteří se v kapli modlí desátek. Máme zde mladé, kteří sami chtějí prohlubovat svůj vztah k Bohu i k sobě navzájem a jsou si oporou,“ říká Košárek.
Rodinná atmosféra
Některé školy mají vyloženě „rodinnou“ formu, jako třeba Mateřská škola, základní škola a gymnázium sv. Augustina v pražské Krči. „Každý rok se soustředíme na jednu z křesťanských hodnot (např. vděčnost) a letos jsme zvolili výzvu ‚Co já mohu udělat pro tebe?‘. Klademe důraz na křesťanskou identitu školy, náboženství je pro všechny povinné a neexistuje alternativa třeba ve formě etiky,“ přibližuje ředitel, augustinián P. Juan Provecho. A pokračuje: „Druhým a třetím ročníkům gymnázia nabízíme vycestovat na několik měsíců do augustiniánské školy v zahraničí. Letos vyjíždí sedm studentů do Anglie a Španělska.“Na škole se vyučuje pět cizích jazyků – mimo angličtinu a španělštinu je to němčina, čínština a latina.
Pilotní projekt
Na nové žáky se těší také v Odrách na Novojičínsku. Tamní církevní škola sv. Anežky České poskytuje středoškolské vzdělání v pedagogických i zdravotnických oborech, jejichž nabídka se rozšiřuje. Teprve podruhé se mohou uchazeči hlásit na obor „Masér ve zdravotnictví“ a změny čekají i tradiční obor „Praktická sestra“ – od září se s ním totiž škola zapojí do pilotního projektu ministerstva školství, který studentům umožní už na konci třetího ročníku složit závěrečné zkoušky a získat výuční list. A o rok později je čeká maturita, díky níž mohou nastoupit rovnou do 2. ročníku na VOŠ. Ředitelka oderské školy Pavla Hostašová s kolegy nyní také dotahuje projekt Erasmus+, který umožňuje zahraniční stáže. „Studenty všech našich oborů bychom rádi vyslali na 14denní odbornou praxi do Španělska,“ doplňuje. V Česku zřizují církve na 130 škol – mateřských, základních, středních, odborných či gymnázií.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou