Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Modlitby za republiku

23. 10. 2018

Tisk

Celou řadou akcí se do oslav sto let od vzniku Československa zapojila i církev: bohoslužbami u nás, v Římě i ve Štrasburku, novénou ke sv. Václavu i modlitbami za domov.

Vydání: 2018/43 Pestrá Misijní neděle, 23.10.2018


V česko-slovenském duchu se neslo poděkování za sto let Československa ve Štrasburku. V pondělí 22. října večer se konala bohoslužba v kryptě tamní katedrály, které se účastnili čeští a slovenští europoslanci i poutníci, například z Kroměříže či Slovenska. „Děkujeme za sto let našich zemí, ze kterých jsme 75 prožili společně. Děkujeme také za všechny aktivity směřující k prohlubování bratrství mezi národy evropského kontinentu, abychom tak slovy básníka Jana Zahradníčka ‚na všech stranách v království Božím hraničili‘,“ uvedl v kázání Mons. Martin Holík, ředitel Radia Proglas. Akce se konala symbolicky v den, kdy se před 40 lety ujal Jan Pavel II. úřadu papeže.
V úterý ráno následovalo ve Štrasburku slavnostní předání kříže od akademického sochaře Otmara Olivy předsedovi Evropského parlamentu Antoniu Tajanimu. Kříž vznikl díky spolupráci europoslankyně Michaely Šojdrové a několika slovenských europoslanců. Do Štrasburku ho přivezli v roce 2014 při příležitosti projevu papeže Františka v Evropském parlamentu a čekali jen na vhodnou příležitost k jeho předání.
Modlitby za vlast
Vnést do oslav stého výročí republiky modlitby se rozhodli věřící z Bílovic a Březolup na Uherskohradišťsku. V každé ze šesti obcí, které tyto dvě farnosti tvoří, se lidé už od pátku scházejí při novéně ke sv. Václavu. „Právě modlitba naší zemi nejvíc pomůže, a ke komu jinému se s ní obracet než k hlavnímu patronovi?“ nadnesl administrátor farnosti P. Pavel Macura. Na tento víkend jsou zde pak ještě plánovány modlitby za vlast. „Uskuteční se ve spolupráci s jednotlivými obcemi a jsou určeny nejen věřícím, ale všem lidem, kterým na naší zemi záleží,“ dodal kněz. K modlitbě za vlast se připojuje i farnost na pražském Vyšehradě v neděli 28. října v 16 hodin. Každý 28. den v měsíci se věřící modlí od 16.15 hodin za národ také ve Svatováclavské kapli katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha.
Ekumenický rozměr má pak Modlitba za domov, která se bude konat 28. října od 15.00 do 16.30 ve sboru Českobratrské církve evangelické v Praze na Vinohradech. Živě ji bude přenášet i Česká televize. Církve vyzývají, aby se k modlitbě připojily i další farnosti a sbory.
Kardinál Dominik Duka si bude sto let republiky připomínat 25. října v Římě. S delegací, jejímž členem bude i ministr kultury, se pomodlí v bazilice sv. Petra a uctí památku kardinála Berana. Zazní zde Svatováclavský chorál i hymna. Poté delegáti zavítají do Nepomucena a večer v Lateránské bazilice navštíví jedinečný koncert sboru a orchestru Collegium 1704 a sboru Centre de musique baroque de Versailles. Na koncertě, na němž vystoupí 120 účinkujících a který se koná u příležitosti 100 let od ukončení 1. světové války, zazní mistrovské dílo Missa Salisburgensis od českého rodáka Heinricha Bibera.
Vzniklo v roce 1682 k připomínce 1 100 let od založení salcburského biskupství. Salcburskou mši pak doplní stěžejní dílo Jeana Baptisty Lullyho Te Deum, které rovněž patří k vrcholům evropské barokní hudby.
S písní Karla Kryla
Modlitební setkání pro širokou veřejnost uspořádali v pátek také ve Vlkoši u Kyjova. „Večer republiky“ nabídl účastníkům program v kostele, při kterém lidé zhlédli šest krátkých nahrávek ze zlomových okamžiků stoletých dějin Československa. Každé z videí pak doprovodily charakteristické písně, mimo jiné od Karla Kryla nebo Karla Hašlera, a modlitby. „Důležitou úlohu hrála i symbolika tmy a světla. Asi hodinový program proto uzavřel společný zpěv Svatováclavského chorálu se svícemi v rukou,“ uvedl duchovní správce P. Jan Liška a dodal: „S účastníky jsme se pak sešli na faře u přípitku a společného sledování tematického filmu.“
A s číší vína si sto let od vzniku Československa připomněli v pátek také ve farnosti Panny Marie Pomocnice křesťanů ve Zlíně. „Rozhodli jsme se výročí republiky oslavit posezením u cimbálové muziky a vína. Lidé si také mohli vyzkoušet dobové kostýmy a vyfotografovat se v nich s prezidentem Masarykem,“ popsal ředitel místní salesiánské komunity P. Radek Gottwald SDB. Na požehnání nového památníku a mši sv. zve v den výročí vzniku Československého státu v neděli 28. října rovněž Českomoravská Fatima v Koclířově.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou