Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Archivní článek

Mladí lidé chtějí mít zodpovědnost

28. 2. 2017

Tisk

Při bohoslužbách Celostátního fóra mládeže delegáti pozorně naslouchali slovům celebrujícího biskupa. Po většinu programu ale on naslouchal jim…

Vydání: 2017/9 Jak mají křesťané reagovat na uprchlíky?, 28.2.2017, Autor: Jiří Gračka



Smyslem setkání, které proběhlo minulý týden v Olomouci, je právě snaha, aby církev nechala zaznít hlas mladých lidí. Zúčastnilo se ho na sto mladých delegátů zastupujících diecéze, církevní školy, řeholní společenství nebo hnutí a spolky, ale na část programu byla přítomna i většina českých a moravských biskupů.
Ať je náš hlas slyšet
„Jsem vděčná, že nám církev tento prostor nabízí a chce slyšet náš hlas. Dává nám to pocit odpovědnosti,“ ohlíží se za setkáním delegátka olomoucké arcidiecéze Markéta Pavelková. Z fóra si pak odnáší jeden konkrétní podnět: „Považuji za důležité, aby existovaly kurzy navazujícího vzdělávání pro animátory, a ráda bych k jejich zavedení sama přispěla.“
Pozitivní dojmy zanechalo setkání i v Michalu Štverákovi, který zastupoval Vysokoškolské katolické hnutí. „Jednotlivé příspěvky ukázaly, že mladí věřící jsou aktivní a vzdělaní, mají přehled a široký záběr. Budoucnost nemusí být tak temná, jak se někdy zdá,“ je přesvědčen.
Formace i v ožehavých tématech
Mladí lidé by uvítali formaci i po přijetí svátostí, ale také větší otevřenost, včetně informování o ožehavých tématech – jak lze vyčíst mezi konkrétními podněty, které byly jako výstup z fóra prezentovány při závěrečné mši svaté v katedrále. Požadují ustanovení děkanátních či vikariátních kaplanů pro mládež, ale zároveň nabízejí své zapojení do farních pastoračních rad nebo pomoc v pohraničních oblastech. „Nebojte se do našich rukou vkládat zodpovědnost,“ stojí v jejich prohlášení.
O tom, že závěry z Celostátního fóra mládeže mohou měnit život církve, je přesvědčen vedoucí Sekce pro mládež ČBK P. Jan Balík. „Například fórum konané před patnácti lety požadovalo časopis pro dospívající křesťany a na základě toho vznikl úspěšný magazín In!,“ upozorňuje kněz. Které z podnětů letošního fóra dojdou naplnění, to podle něj ukáže až čas.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou