Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Cyklopouť ze Slovácka na Tetín

3. 8. 2021

Tisk

Mariazell, Kolín nad Rýnem, Čenstochová, Budapešť, Madrid, Řím, Levoča, Krakov, Fatima, tam všude se v minulých letech cyklopoutníci vypravili z Uherského Brodu. Letos hranice nepřekročí.

Vydání: 2021/32 Jezuité slavili svého patrona, 3.8.2021, Autor: Lenka Fojtíková


Tento rok čeká zhruba 140 poutníků nálož 600 kilometrů po Moravě a Čechách. V sobotním ránu se vydali od farního kostela v Uherském Brodě do Tetína na Berounsku. Těsně před startem jeli v pátečním podvečeru prolog do Suché Lozi, kde stojí jediný kostel v olomoucké arcidiecézi zasvěcený svaté Ludmile. Právě této světici, od jejíhož úmrtí 15. září uplyne 1 100 let, je totiž letošní cyklistické putování věnováno.
„Počítejte s tím, že nás na cestě čekají překážky. Pouť je právě o tom, že jdeme sice přes překážky, ale máme jasný cíl. Pro nás je to letos svatá Ludmila na Tetíně, ale zároveň samozřejmě Bůh Otec, Syn a Duch Svatý. Vezměme tuto pouť jako příležitost, abychom rostli v nesení křížů, protože víme, že to není cíl a konec. Cílem je zmrtvýchvstání a radost věčného života u Boha se všemi svatými,“ řekl v úvodní mši svaté P. Petr Utíkal, který jede celou trasu také v sedle kola.
„Poprvé jsme před sedmnácti lety zamířili do Mariazell. Tehdy jsem byl studentem vysoké školy. Nyní už s námi jezdí mladí lidé, kteří při prvním ročníku ještě ani nebyli na světě,“ připomíná zakladatel cyklopoutí a zároveň sekretář Orla v Uherském Brodě Petr Gabriel.
Kromě startu poutníci nejedou v pelotonu, ale v menších skupinkách. Trasy jsou vybrány především po cyklostezkách a méně frekventovaných silnicích. „Putujeme podle navigace, kterou si každý nahraje do mobilu. V místech noclehu samozřejmě dodržujeme potřebná hygienická opatření,“ upozorňuje Petr Gabriel. Poutníci spí ve sportovních halách, školách, klášterech i na farách tak, aby docházelo k co nejmenší kumulaci lidí na jednom místě.
Posedmé se na cyklopouť vydal šestapadesátiletý Josef Žajdlík z Veselí nad Moravou a jeho jednadvacetiletá dcera Veronika. „Proč se opakovaně účastníme? Předně chci zdůraznit, že nejedeme nějaký závod, ale je to skutečně pouť se vším všudy. Každý den je sloužena mše svatá a je možné využít přítomnost kněží ke zpovědi anebo duchovnímu pohovoru,“ odpovídá na dotazy Josef Žajdlík. „Je pro nás také důležité, že si můžeme ve společenství přátel, s nimiž se setkáváme vlastně jen jednou ročně právě na této pouti, prožít něco jiného než jinak v každodenním životě. Navíc stále poznáváme nová krásná místa,“ doplňuje tatínka Veronika.
Součástí pestrobarevného pelotonu je doprovodný autobus s přívěsným vozíkem, který veze cyklistům bagáž a poslouží i těm, jimž případně dojdou síly. V dalším automobilu jede technik, který se stará o servis. Nechybí ani kola k zapůjčení, pokud by se někomu jeho vlastní bicykl rozbil a nešel opravit.
Z místa startu cyklopoutníci zamířili přes Velehrad do Žarošic a v průběhu tohoto týdne je možné je potkat cestou do Moravského Krumlova, Třebíče, Želivi, Číhošti, Sázavy a Dobříše. Do Tetína mají cyklisté dorazit tuto neděli 8. srpna.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou