Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Čím vás inspiruje světec, jehož jména jste nositelem?

21. 9. 2010

Tisk

Vydání: 2010/39 Církevní knihovny, 21.9.2010

Václav, jak praví encyklopedie, je staré jméno slovanského původu a znamená více slavný, slavnější. Prvním jeho slavným (a později ještě slavnějším) nositelem byl vévoda české země – svatý Václav. Podle českého občanského kalendáře se jeho svátek slaví 28. září, stejně jako jeho ženská obdoba, Václava. Nositelů jména Václav bylo k loňskému prvnímu červenci na 137 247, a zařadilo se tak mezi dvanácté nejčastější v Česku. Jeho obliba však dlouhodobě klesá. Oslovili jsme několik Václavů (a jednu Václavu) s otázkou, čím je inspiruje světec, podle kterého se jmenují.

František Václav Lobkowicz OPraem, biskup ostravsko-opavský:

Ke jménu sv. Václava jsem došel až v dospělosti – je to totiž moje řeholní jméno, které se dává při obláčce. Dostal jsem toto jméno, protože jsem si ho tak trošku „vyškemral“. Už od dětství, kdy jsem velmi často ležel v Českomoravské kronice Karla V. Zapa, mi byl svatý Václav velmi blízký. Pak jsem poznal několik vzácných mužů – nositelů tohoto jména: strýc mého švagra P. Václav Jan Czernin, strahovský premonstrát, u něhož jsem trávil nejedny prázdniny, a pak jsem ještě doma našel a dnes mám na svém psacím stole fotografii tepelského premonstráta Václava Vacka, vynikajícího hudebníka. Na té fotografii je s mým tehdy asi desetiletým otcem. Pro známost těchto a dalších Václavů (můj farář ve Vejprnicích Václav Růžička) jsem si toto jméno zamiloval a jsem rád, že ho mohu používat. Václava Dudová, představená sester sv. Cyrila a Metoděje Svatý Václav mě provází od narození – i když zprvu ne ve jménu. Narodila jsem se pod Blaníkem, pak jsme se odstěhovali do Prahy-Nuslí, tam byl farní kostel sv. Václava, a po dalším stěhování jsem se ocitla ve Vršovicích, kde je kostel téhož zasvěcení. A když jsem pak přišla do řádu, tedy na Velehrad, řekla mi sestra představená, že přicházím-li z Prahy, tedy z místa, kde žil sv. Václav, čeká na mě jméno jedné zesnulé sestry: Václava. Oslovuje mě zbožnost světce, jehož jméno nosím, jeho úcta k eucharistii a moudrost v jednání i rozhodování – totiž že ne všeho se dosáhne silou.

Václav Moravec, moderátor:

Předně vnímám jako závazek, že jsem nositelem jména, které proslavil právě patron českých zemí sv. Václav. Sama historická osobnost knížete Václava je inspirativní v mnoha ohledech: ať jde o jeho vzdělanost, velkorysost, lidství, které si s ním především spojuji, až po jeho vztah k víře (resp. ke Kristu). I když je těžké odlišit mýtus od průkazných historických faktů, v případě sv. Václava je průnik obou těchto světů značný.

Václav Štaud, brněnský redaktor KT:

Jako mladík jsem ve svatém Václavu viděl především mocného ochránce vlasti. V posledních letech mi ale úcta svatováclavská začíná splývat s vlastní nadějí v Boží milosrdenství. Z činů mého patrona cítím hlavně obrovskou míru důvěry v Boží prozřetelnost. A milosrdenství, které svatý Václav na základě své víry poskytoval ubožákům, už řadím výš než chrabrost a moudrost panovníka.

Ctirad Václav Pospíšil OFM, teolog:

Jméno člověk dostává a nevybírá si ho. Tak tomu bylo i se mnou, když jsem se na sv. Františka roku 1977 dozvěděl, že ponesu jméno patrona františkánské provincie. Z legend, které jsou nevyhnutelně hodně stylizované, vysvítá, že Václav byl člověk s upřímným a soucitným srdcem. Určitě překračoval rámec svého okolí, viděl hodně dopředu, ale ve svém okolí nenašel mnoho porozumění. Přijetí křesťanství bylo jak věcí osobní volby, tak politickým přihlášením se k rodící se nové Evropě. I v tom je kus inspirace, otvírat cestu budoucnosti vždycky vyžaduje velký kus odvahy.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou