Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Biskupové reagují na zneužívání

26. 3. 2019

Tisk

Čeští a moravští biskupové rozhodli na svém plenárním zasedání v Izraeli o zřízení kontaktního centra pro oběti zneužívání. Reagují také na případy zveřejněné v posledních dnech.

Vydání: 2019/13 Biskupové reagují na zneužívání, 26.3.2019, Autor: Tomáš Kutil


Vytvoření kontaktního centra má na starosti biskup Zdenek Wasserbauer. „Konkrétní podoba teprve vzniká, vše je velmi čerstvé,“ uvedl pro KT s tím, že prvním úkolem, na kterém už pracují, je najít vhodné lidi, kteří by se obětem věnovali. Mělo by jich být několik – muži i ženy. „Nějaké tipy už máme, ale jména zatím prozrazovat nebudu,“ dodal. Tito lidé by měli mít odborné předpoklady – mohlo by jít o psychology či lidi, kteří prošli terapeutickými kurzy. „Jsem moc rád, že toto místo vzniká. Mělo by být obsazené laiky, kteří nemají žádný vztah k církevní hierarchii,“ doplnil plzeňský biskup Tomáš Holub.
Centrum by mělo začít fungovat od května a pravděpodobně bude mít podobu telefonní linky, kterou doplní i místo, kam budou moci oběti přijít osobně. Vznikne zřejmě v Praze.
Několik silných výpovědí
Minulý týden, po návratu biskupů z poutě ve Svaté zemi, odvysílala internetová Televize Seznam obsáhlou reportáž rozkrývající několik případů sexuálního zneužívání, jichž se měl dopustit kněz českobudějovické diecéze. Podle svědectví působil v Žirovnici, od roku 2010 pak ve Velharticích.
V reportáži několik žen popisuje dlouholeté sexuální obtěžování, nejzávažnější je výpověď ženy vystupující pod jménem Hana. Ta popisuje několikaleté martyrium z 90. let, kdy si na ní dotyčný kněz vynucoval pohlavní styk. Nebyla ještě plnoletá. K nahlášení případu se odhodlala až v roce 2009, kdy slyšela své neteře mluvit o tom, že je dotyčný kněz osahával. Obrátila se na českobudějovické biskupství, krátce poté byl dotyčný kněz přeložen. Suspendován byl až o deset let později – letos v lednu na přímý zásah Vatikánu, resp. Kongregace pro nauku víry.
V reakci na reportáž uvedl apoštolský nuncius Charles Balvo přímo pro TV Seznam, že papež František odmítá zavírat oči nad případy zneužívání v církvi. „Neexistuje nic, co by mohlo ospravedlnit chování duchovních, biskupů a kněží, kteří někoho sexuálně zneužívali. Nejprve je potřeba myslet na potřeby obětí,“ zdůraznil. Připomněl i nedávný summit, který se konal na toto téma ve Vatikánu.
Na reportáž reagovali též čeští biskupové. „Nejprve prosím všechny oběti, kterým tento kněz mé diecéze ublížil, aby mně a církvi odpustily. Zároveň prosím, aby se i další oběti, o kterých se reportáž nepřímo zmiňuje, ozvaly mně osobně, abych se s nimi mohl setkat, omluvit se a najít trestně právní východisko, aby tento nařčený kněz mohl být souzen světským soudem a byla prokázána jeho vina či nevina,“ reagoval českobudějovický biskup Vlastimil Kročil.
Kardinál Duka ve svém prohlášení zase uvádí: „My, biskupové ČR vyjadřujeme lítost a otřesení nad případy sexuálního zneužívání, které se vyskytují u nás i ve světě. I jeden případ pohlavního zneužívání je až příliš. Jsme si vědomi toho, že procesně jsou vyšetřování a soudy neúměrně dlouhé jak v církevním, tak i ve státním prostředí a je třeba pracovat na podstatné změně.“
Biskupové i proto rozhodli, že směrnice z roku 2015, která určuje pravidla, jak řešit případy sexuálního zneužívání v církvi, projde revizí.

Více v tištěném KT nebo na

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou