Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Biskup Jan Vokál se ujal své diecéze

17. 5. 2011

Tisk

Vydání: 2011/21 Otevřené kostely, 17.5.2011, Autor: Jiří Macháně

„Je mezi námi živý“ – to jsou slova, která opakují křesťané rok co rok o Velikonocích. V Hradci Králové však minulou sobotu neplatila pro Krista, ale pro dlouho očekávaného nového diecézního biskupa. Jan Vokál se z Říma, kde žil dlouhých třicet let, vrátil do své diecéze jen týden poté, co byl v blízkosti hrobu sv. Petra připojen ke sboru biskupů.

Vyzvánění katedrálních zvonů doprovázené mohutným duněním toho největšího z Bílé věže, sv. Augustina, vítá spolu s tisíci věřícími a hosty Jana Vokála před jeho katedrálou Svatého Ducha. Na královéhradeckém náměstí Jana Pavla II., v portálu hlavního chrámu diecéze, jej zdraví biskup Josef Kajnek. V rukou drží kříž, jehož původ připisuje tradice rukám samotného Arnošta z Pardubic. Jan Vokál ho uctívá políbením a za zvuku fanfár vstupuje do katedrály zaplněné do posledního místa. Všichni napjatě očekávají symbolický okamžik: předání berly. To učiní Dominik Duka po přečtení papežské buly, v níž Benedikt XVI. oznamuje celé diecézi, že ustanovuje Jana Vokála 25. biskupem královéhradeckým. Nejen pod klenbami chrámu, ale i mezi věřícími shromážděnými u velkoplošné obrazovky na Velkém náměstí, se rozeznívá potlesk. Jan Vokál usedá na katedru, odkud bude jako biskup své diecéze napříště předsedat bohoslužbám, odkud bude vstávat k žehnání věřícím, k jáhenským i kněžským svěcením. Královéhradecká diecéze tak opět vstupuje do plnosti života církve v Česku. „Předal jsem svému nástupci pastýřskou hůl. Možná se domníváte, že ta hůl je k obraně proti útokům protivníků. Ale není to tak. Má ji především k tomu, aby pomohl ovečkám, když se dostanou do úzkých. Proto je na konci zakroucená,“ zdůrazňuje svému nástupci i věřícím arcibiskup Dominik Duka. Ve své homilii připomíná, že současná společnost nečeká a nepotřebuje moralizování, ale pochopení a lásku. Novému biskupovi popřál tuto lásku v nové službě pastýře královéhradecké diecéze, která čítá jeden a čtvrt milionu obyvatel žijících na území tří krajů a ve 265 farnostech.

ZDRAVICE LAIKŮ I KLÉRU

Z kůru při obětním průvodu pak zaznívá v premiéře latinsky píseň „Pod ochranu tvou“ inspirovaná biskupským heslem nového správce diecéze. Přímo pro tuto příležitost ji zkomponoval skladatel Zdeněk Pololáník. Závěr bohoslužby patří pozdravům a díkům. Nejprve před Jana Vokála předstupuje rodina Boumova. „Vítáme vás srdečně v diecézi. Celý rok jsme se za nového biskupa modlili, proto děkujeme, že jste tuto službu přijal, a přejeme vám, abyste měl oporu v lidech kolem sebe, tedy v nás všech – abyste mezi námi brzy zakořenil,“ přeje Janu Vokálovi otec rodiny, Ondřej Bouma, následován pozdravy zástupců jáhnů a diecézního kléru, kteří svému biskupovi předávají koš plný osobních pozdravů. Papeže na slavnosti zastupuje nuncius Diego Causero: „Vám, kněží a věřící královéhradecké diecéze, jménem prvního otce a pastýře, papeže Benedikta, svěřuji biskupa Jana. Přijměte jej a podporujte modlitbou, oddaností a synovskou láskou,“ zdůrazňuje arcibiskup Causero a pokračuje: „Tobě, spolubratře Jene, připomínám slova a příklad našeho Pána, který nepřišel, aby si nechal sloužit, ale aby sloužil. Stal ses biskupem nikoliv proto, abys přijímal pocty, ale abys sloužil a miloval.“ Poslední slovo patří samotnému Janu Vokálovi. Zdraví nejen přítomné zástupce státu, samosprávy i hosty ze zahraničí v jejich mateřském jazyce, ale zejména se obrací k lidu své diecéze: „Před lety jsem z této země utíkal tak, aby to nikdo nevěděl. Dnes mě slavnostně přijímáte jako svého biskupa. Chci vám z celého srdce poděkovat a slíbit, že se budu snažit tuto vaši velkorysost a štědrost oplácet svou službou,“ zavazuje se nový biskup a přibližuje i své priority: „Chci se v této službě zaměřit zejména na pastoraci, na hluboký dialog s kněžími a na práci s rodinami. Potřebuji vaši spolupráci, trpělivost a pomoc. O tu vás především prosím. Myslete na mě ve svých modlitbách a mějte prosím trpělivost s mými nedokonalostmi,“ žádá Jan Vokál. Slavnostní průvod z hlavního chrámu diecéze na biskupství lemují davy lidí, kterým nový biskup žehná. Úsměvem odměňuje i transparent „Sub tuum praesidium – Tvoje Hlinsko“, jímž se v narážce na biskupské heslo připomínají jeho rodáci. Pozdravy a děkování však zdaleka neberou konce. Patří jim pódium u katedrály, kde své zdravice novému biskupovi přednášejí zástupci města i tří krajů diecéze: královéhradeckého, pardubického a Vysočiny. Společně se shromážděnými lidmi na Velkém náměstí si poté Jan Vokál připíjí vínem, které vyrostlo v jeho nové diecézi. Po veřejném programu se nakonec setkali královéhradečtí biskupové tří generací: nový biskup spolu s arcibiskupem Dominikem Dukou navštívili arcibiskupa Karla Otčenáška

.

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou