Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Diecéze slavily Den mládeže

26. 3. 2013

Tisk

Tisíce mladých lidí se v českých a moravských diecézích účastnily minulou sobotu Světového dne mládeže.

Vydání: 2013/13 Těším se na setkání v Brazílii!, 26.3.2013

Katecheze, diskuse, workshopy i semináře na zajímavá témata doprovázela akci, jejímž mottem byla Ježíšova slova: „Jděte tedy, získejte za učedníky všechny národy.“ Jde o stejná slova, která zaštítí letošní Světové setkání mládeže v brazilském Riu de Janeiru s papežem Františkem.

Kromě ostravsko-opavské diecéze, která si Světový den mládeže připomněla již o týden dříve, se jej v sobotu účastnily všechny české i moravské diecéze. Zapojily se tak do akce, která na celém světě probíhá každý rok v sobotu před Květnou nedělí. Mladí lidé zde plní přání papeže Jana Pavla II., aby se každý rok setkávali v diecézích se svými biskupy. Častým námětem hovorů byla letos osobnost nově zvoleného papeže Františka.

Na nového římského biskupa byla zaměřena i katecheze brněnského biskupa Vojtěcha Cikrleho. Ten mimo jiné upozornil na mediální výstupy a spekulace lidí, kteří často církevní problematiku vůbec neznají. Volba Svatého otce dominovala též brněnské cyrilometodějské přednášce historika Jaroslava Šebka. „Všechny moje besedy v poslední době bez ohledu na téma sklouzly k papeži Františkovi. Cítím, jak lidi oslovuje, chtějí vědět víc nejen o dějinách, ale také o současnosti církve. Jsem rád, že to platí i o mládeži,“ říká k tomu Jaroslav Šebek.

NA VELEHRAD!

Kam jinam než na cyrilometodějský Velehrad mohly v sobotu směřovat kroky mladých lidí z olomoucké arcidiecéze? Celodenní program tu otevřela pěší pouť z pěti kilometrů vzdáleného Starého Města. Navzdory mrazivému počasí se na ni vydalo přes 1 700 mladých lidí. „Dokázali, že nejsou z cukru,“ ocenil jejich odhodlání Jan Pilař z olomouckého Centra pro mládež, které setkání uspořádalo.

Nadšení mladé účastníky ne-
opustilo ani na samotném Velehradě. „Přijel jsem, abych se potkal s kamarády, a taky jsem věděl, že to bude skvělá akce,“ řekl patnáctiletý Josef Kvapilík, který si z připraveného programu vybral divadelní scénku o kněžích vězněných za komunismu. Jiná účastnice, osmnáctiletá Monika Frgalová, se nechala inspirovat zase přednáškou o dobrovolnictví ve východní Evropě. „Představa vycestovat někam, kde životní podmínky nejsou úplně jednoduché, mě zaujala a nadchla,“ svěřila se dívka. Další součástí programu byla katecheze olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera, který v ní mladé posluchače vyzval, aby hlásali Krista i svým nevěřícím kamarádům.

Přes 350 mladých lidí z pražské arcidiecéze využilo možnosti setkat se při této příležitosti s kardinálem Dominikem Dukou. Letos poprvé uspořádala arcidiecézní mládež společnou vigilii s Hnutím Pro život. Okolo 230 mladých lidí se pak zúčastnilo hlavního programu s biskupem Janem Baxantem v litoměřické diecézi. „Nemůžeme svědčit, vyprávět o Kristu, kdybychom se o něm sami nejprve něco nedozvěděli a neprohloubili k němu svůj vlastní vztah,“ připomněl mladým lidem biskup Jan Baxant.

V Plzni tradičně začínali setkání křížovou cestou centrem města. Na zahájení přišly na čtyři stovky mladých lidí. „Další program jsme podnikli trochu v novém. Hlavním hostem byl režisér Jiří Strach, který vyprávěl o víře beze strachu,“ prozrazuje šéf Diecézního centra pro mládež P. Krzysztof Dedek.

V královéhradecké diecézi zavítalo na setkání mládeže přes 800 lidí a podle Ludmily Horáčkové z Diecézního centra mládeže se organizátorům podařilo efektivním způsobem přiblížit motto letošního setkání. „Využili jsme k tomu multimediální projekci, jejíž součástí bylo zapojení publika,“ uvedla Ludmila Horáčková.

Mladí lidé nezaháleli ani v českobudějovické diecézi. Na Ktiši se jich sešlo 180. „Velká část z nich se zapojila i do příprav jako dobrovolníci, jen v kapelách bylo zhruba 60 lidí,“ uvedl P. Roman Dvořák, ředitel Diecézního centra mládeže. Letošní novinkou byly na Ktiši dopolední diskusní skupinky a z kultury byl pro mládež připraven muzikál Tarzan.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou