Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Co se nelíbí biskupům na návrhu občanského zákoníku

16. 9. 2008

Tisk

Vydání: 2008/38 Naše víra v začarovaném kruhu, 16.9.2008, Autor: Jiří Macháně

Návrh nového občanského zákoníku a hrozba „zrušení“ církevních sňatků pohnuly žlučí nemalé skupině katolíků v České republice. Veřejné mínění burcuje organizováním svého protestu europoslankyně Zuzana Roithová (www.roithova.cz/protest) a své výhrady a připomínky zformulovali i čeští a moravští biskupové. Jak již KT informoval v minulém čísle, jejich připomínky se netýkají zdaleka jen problematiky sňatků. O výhradách ČBK jsme hovořili s jejím předsedou, olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem.

Upozorňujete na respekt k právní osobnosti od početí až do smrti. Čím argumentujete?

Odpovídá to Listině základních práv a svobod a Úmluvě o právech dítěte. Už počaté dítě se může stát třeba dědicem majetku po otci, který by zemřel ještě před narozením dítěte.

V případě změny pohlaví by mělo údajně automaticky zaniknout manželství. Proč je to nepřijatelné?
Provedení lékařského zákroku (faktický úkon) nemůže mít automaticky dopad na právní stav osoby, která žije v manželství. Bylo by to v rozporu s institutem manželství, který má rovněž veřejnoprávní povahu – druhý manžel a celá rodina by neměli právní jistotu.

Ze zákona se vytratila definice a vymezení účelu manželství – jak by to mělo znít?
Navrhovatelé neuvedli, že manželství není pouhým spotřebním a majetkovým společenstvím či variantou k jiným formám soužití. Manželství je výlučné, nezaměnitelné a nepostradatelné pro další zdravý vývoj a trvání svobodné společnosti. Je tedy nezbytné, aby byl doplněn účel a poslání manželství alespoň tak, jak je v dosavadním zákoně o rodině: založení rodiny a řádná výchova dětí.

Měla ČBK nějaké připomínky i k rozvodům?
Požadujeme, aby u rozvodů, které jsou negativním jevem s hlubokými dopady nejen na rozvedené, ale i na jejich nezletilé děti a na celou společnost, byla v zákoně uvedena také možnost, jak navrhovaný rozvod odvrátit.
Předložený návrh upřednostňuje snadný rozvod manželství a nenabízí žádnou možnost či poskytnutí času a zajištění odborné pomoci pro záchranu narušeného vztahu.

Dotýká se návrh zákona i bioetických témat?
Například ve snaze upřednostnit takzvanou asistovanou reprodukci a takzvané dárcovství zárodečných buněk návrh podceňuje a opomíjí biologické rodičovství. To není správné. Každý člověk má právo se narodit jako plod rodičovské lásky.

Jednou z diskutovaných pasáží návrhu je i takzvané zapsané partnerství, známé též jako registrované. V čem jsou navrhované paragrafy problematické?
Nelze připustit, aby takzvané zapsané partnerství bylo považováno za obdobu manželství nebo se s ním směšovalo, jak to činí návrh tohoto zákona, když jsou dokonce osoby stejného pohlaví výslovně označeny jako snoubenci. Listina základních práv a svobod zaručuje rovnost v důstojnosti i právech. Stát může určité skupině osob poskytnout více výhod než jiné pouze za podmínky, že tak činí v zájmu zajištění svých funkcí, nesmí postupovat zcela libovolně a musí tak činit ve veřejném zájmu. Může dát výhody například rodině, která mu vychovává děti, aby mohl mít budoucnost.
Zapsané partnerství výlučně pro osoby stejného pohlaví je v rozporu s principem rovnosti v právech a v rozporu s principy demokratického právního státu. 

Důvodová zpráva k zákonu také údajně vymezuje náboženský život do privátní sféry. V čem to odporuje právnímu řádu?
Jde o subjektivních názor, že „víra je vnitřní záležitostí člověka, že je to jeho soukromá záležitost“. Tento názor je v rozporu s Listinou základních práv a svobod, která výslovně zaručuje také právo projevovat svou víru společně s jinými.



„S akcí nekončíme,“ vzkazuje autorka protestu proti návrhu občanského zákoníku europoslankyně Zuzana Roithová. Jak říká, je totiž obrovskou zásluhou 26 tisíc lidí, že se o problému stále více mluví. Na stránce www.roithova.cz/protest je připravený i arch, který je možné vytisknout pro ty, kteří nemají přístup k internetu. Návrh občanského zákoníku odmítla i mateřská strana europoslankyně – lidovci. Podle vyjádření jejich tiskového mluvčího Martina Horálka další pokračování legislativního procesu bude možné jen po koaliční dohodě. „Může být schválen až po projednání sporných bodů a nalezení kompromisů v rámci koalice,“ doplnil Horálek.
(red)
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou