Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Charles Darwin nebyl ateistou

11. 2. 2009

Tisk

Vydání: 2009/7 Jak se žije Vietnamcům, 11.2.2009, Autor: Martin T. Zikmund

Jen polovina Britů prý věří evoluci – alespoň to tvrdí průzkum z poslední doby při příležitosti 200. výročí narození Charlese Darwina. Ani v samotném „Darwinově městě“, tj. severoanglickém Shrewsbury, není situace lepší. Nicméně skutečnost, že zde tento slavný vědec žil, se místní úřady a organizace snaží co nejlépe turisticky zhodnotit.

„Ve Shrewsbury se teď děje jedna akce za druhou – jak pro dospělé, tak všelijaké atrakce pro děti,“ tvrdí pro KT místní lékař Quentin Shaw, který patří do náboženské společnosti Přátel-Quakerů a bydlí pouhých pět kilometrů od Darwinova domu. „Ale to neznamená, že by se tu lidé zajímali o evoluci. Z okruhu mých známých jsem jediný, kdo Darwinovu knihu ,O původu druhů‘ celou přečetl,“ dodává. Podle něj ovšem tento nezájem nesouvisí s náboženstvím. Pro většinu křesťanů ve Velké Británii v posledních 100 letech prý neexistuje žádný konflikt mezi darwinismem a jejich vírou. Příběhy z biblické knihy Genesis jsou chápány jako alegorie či stvořitelské mýty, které vyjadřují pravdu o Bohu a o člověku svým zvláštním způsobem. Proto prý oddělení člověka od zvířete je možno chápat jako evoluci, a to až do bodu, kdy byli první lidé naplněni duchem a stali se morálními bytostmi. „Pravda si nemůže protiřečit“ – vyslovil v této souvislosti v říjnu 1996 Jan Pavel II. Vyjádřil tak názor, že víra a věda si nemají důvod nijak překážet, ale spíše se doplňují – zdůrazňuje shrewsburský lékař Quentin Shaw. „Ostatně za začátky vědeckého vysvětlení dědičnosti vděčíme Gregoru Mendelovi, augustiniánskému mnichovi z Brna, jehož výzkumy Charles Darwin ještě neznal,“ doplňuje. Charles Darwin sám pocházel z rodiny, která patřila v předchozích generacích v Anglii k non-konformním, tj. z prostředí unitářské církve. Unitáři (stejně jako Quakeři nebo katolíci) se nemohli zařadit do establishmentu – státního aparátu, který byl určen výhradně anglikánům. Darwin, neboť jeho rodiče zbohatli, se už nacházel v lepší výchozí pozici. Dokonce měl i reálnou možnost stát se anglikánským knězem. Otázka víry a nevěry mu mimochodem nebyla nijak lhostejná. Vždyť jeho žena byla oddanou křesťankou až do smrti.

LOTERIE, ČI SPÍŠE ZÁVOD O PŘEŽITÍ?

Sám Darwin v této oblasti vnitřně zápasil. Ke svému objevu totiž dospěl navzdory svému morálnímu přesvědčení. „Zdálo se mu kruté, že by se silnější druhy v přírodě měly ve svém vývoji prosadit na úkor slabších – tato otázka ho dlouhodobě pálila,“ tvrdí Quentin Shaw. Se zveřejněním svého díla „O původu druhů“ proto otálel deset let. Měl s tím podle Shawa i osobní problém: jeho milovaná dcera zemřela ještě v dětském věku. Patřila mezi druhy, které neměly šanci se prosadit? Neprošla přírodním výběrem? – ptal se prý sám sebe Darwin. Tato realita se mu zdála krutá a naleptala jeho dosavadní křesťanskou víru. Když jeho dcera zemřela, postihla ho psychosomatická choroba, která ho neopustila až do smrti. V této fázi svého života se už neoznačoval za křesťana, nýbrž za teistu či agnostika (tj. člověka, který přiznává, že neví, jak to s Boží existencí vlastně je). Ateistou, který Boha popírá, ovšem Darwin nikdy nebyl. „Lišil se od ,buldoka‘ Huxleyho, svého stoupence, který z hlediska vývojové teorie na křesťanskou víru útočil. To Darwin nikdy nedělal. Byl spíše nakloněn věřit, že se v tomto vývoji jednalo o loterii, nikoli o závod o přežití. Nicméně otázka, jak se mohou v tomto nejlepším z nejlepších světů vyvinout krásné věci z nemorální krutosti, mu nedávala pokoj,“ uzavírá pro KT Quentin Shaw.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou