Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Archivní článek

Česká církev zve evropské biskupy

10. 7. 2018

Tisk

Na čtyřicet předsedů biskupských konferencí Evropy možná už za dva roky navštíví Prahu. Pozvánka pro ně byla jedním z bodů jednání České biskupské konference.

Vydání: 2018/28 Velehradská pouť i se sv. Ludmilou, 10.7.2018, Autor: Jiří Gračka

„Podali jsme žádost, abychom mohli hostit setkání členů Rady evropských biskupských konferencí v roce 2020,“ oznámil během zasedání kardinál Dominik Duka. Dějištěm prestižní události se nejspíš stane Praha a termín by se mohl krýt se svatováclavskou poutí ve Staré Boleslavi. „Naši nabídku hostit toto setkání přijali evropští biskupové potleskem,“ doplnil kardinál.
V rámci 114. plenárního zasedání, ke kterému se biskupové a zástupci řádů sešli na Velehradě koncem minulého týdne, účastníci podpořili petici Aliance pro rodinu. Ta se staví za poslanecký návrh na změnu ústavy, v níž by podle něj mělo být manželství definováno jako svazek muže a ženy.
Arciopat Prokop Siostrzonek jako zástupce mužských řeholí upozornil na činnost církve stran památkové péče. „Rádi bychom se mimo jiné zapojili do diskuse k přípravě nového památkového zákona. Církev jako jeden z největších vlastníků by měla být chápána jako důležitý partner, který má k památkové péči co říci,“ uvedl.
Biskupové rovněž přijali národní úmysly apoštolátu modlitby na příští rok, inspirované třemi božskými ctnostmi a ovocem Ducha Svatého, a projednali i kalendárium. Například na 16. listopad 2019 se v Praze plánuje oslava 30 let od svatořečení Anežky České. Představit se přišel i nový ekonom České biskupské konference, kterým bude od podzimu nynější ekonom KT Martin Steiner.
Kromě plánů do budoucna se biskupové ohlíželi i do minulosti, když navázali na jedno z témat letošní cyrilometodějské pouti a pomodlili se u hrobů arcibiskupa Antonína C. Stojana a Mons. Jana Šrámka, kteří se podíleli na utváření církevního života v rodící se republice i na upevnění pozice církve ve společnosti.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou