Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Blízká setkávání na každý den v roce

10. 9. 2019

Tisk

Inspirativní čtení na každý den, a k tomu kvalitní obrazový doprovod, katolické kalendárium i přehled církevních úřadů a médií v ČR přináší nové vydání Cyrilometodějského kalendáře.

Vydání: 2019/37 Naděje, pokoj a smíření pro Afriku, 10.9.2019, Autor: Alena Scheinostová

Příloha: Perspektivy 37

Po celých těch dvacet let, co kalendář společně s Renátou Holčákovou a Josefem Palou připravujeme, se snažíme oslovovat čtenáře napříč generacemi,“ vysvětluje redakční kolega Jan Paulas, který je hlavním editorem kalendáře. Na stránkách takřka třísetstránkového svazku v příjemném formátu A5 tak čtenář najde duchovní zamyšlení, rozhovory, historické exkurzy, povídky i humor. „Nezapomínáme také na milovníky poezie, ale ani na gurmány – přineseme i recept na oblíbený oříškový dort papeže Františka,“ doplňuje Jan Paulas.
Pravidelní čtenáři Cyrilometodějského kalendáře se mohou těšit na jeho tradiční uspořádání: každý měsíc zahajuje medailon některé z osobností, která by se dožila zaznamenáníhodného výročí. „Připomenut je takto papež Jan Pavel II., Ludvík Kundera, Bedřich Fučík, Ladislav Dvořák a další,“ přibližuje Paulas. „Někdy se to děje formou medailonu, jindy i delším textem. Zdeňka Rotrekla přibližujeme ukázkou z dosud nevydaných pamětí, v níž líčí své zatčení po únoru 1948,“ dodává editor. Na každý měsíc je též připraven úryvek z dosud nepublikovaných vzpomínek publicisty a spisovatele Miloše Doležala na jeho třicetiletá pátrání spojená s P. Josefem Toufarem. „Každá získaná fotografie či předmět z Toufarova života má za sebou nějaký příběh. Doležal se podělil se čtenáři o dvanáct z nich,“ upřesňuje Jan Paulas. Dvanáctkrát vzpomíná také břevnovský arciopat, benediktin Prokop Siostrzonek, a to na osobnosti, které ovlivnily jeho život. „Mezi nimi nechybí ani jeho předchůdce Anastáz Opasek či kardinál Vlk, ale ani rodiče a rodná farnost,“ vyjmenovává editor.
Další texty, starší a současné, již někde publikované nebo dosud neznámé, překladové či domácí pocházejí z pera Pavla Kosatíka, Víti Marčíka, Marcely Neužilové, Aleny Ježkové či Emily Dickensové, ale také autorů, které čtenáři znají z textů v KT: Marka Váchy, Josefa Prokeše, Pavla Hoška, Tomáše Petráčka či Zdeňka Jančaříka.
Ze stránek KT mohou být čtenářům povědomá i jména fotografů, kteří se na každý měsíc postarali o tradiční rubriku „Fotootázka“. „Alena Dvořáková a Viktor Fischer své snímky podepisují společně, podobně jako John Lennon a Paul McCartney své písničky.
V kalendáři nad jejich snímky přemítají třeba spisovatelka Alena Mornštajnová, kadeřník a jáhen Jan Špilar či hydrobiolog David Pithart,“ zve Jan Paulas.
Sjednocující výtvarný výraz kalendáři tentokrát vtiskla malířka a grafička Anežka Kovalová (nar. 1949). „Autorka žije trochu v ústraní, v Sobotíně u Šumperka, kde tvořil už její tatínek, sochař Jiří Jílek. Ten je v kalendáři rovněž představen ukázkou ze svých posmrtně vydaných vzpomínek. Jeho dcera se vydala malířskou cestou a kalendář přináší nejen její obrazy a grafiky tvořené suchou jehlou, ale i rozhovor, ve kterém líčí svůj životní příběh a výtvarné zrání,“ doplňuje Jan Paulas.
Cyrilometodějský kalendář 2020. Uspořádali Jan Paulas, Renáta Holčáková a Josef Pala, vydal Katolický týdeník

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou