Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Barvitá návštěva u čtyř novorozeňat

5. 10. 2010

Tisk

Vydání: 2010/41 F. D. Merth, 5.10.2010, Autor: Lukáš Jirsa

Dokumentární film Mimina francouzského režiséra Thomase Balmèse, který vstoupil i do českých kin, zachycuje prvních 18 měsíců života čtyř dětí z různých koutů světa. Bez jakéhokoli komentáře, pouze obrazem a doprovodnou hudbou utváří přitažlivý, humorný i dojemný obraz začátku lidského života.

Thomas Balmès má za sebou již řadu úspěšných dokumentů zabývajících se negativními stránkami života současné globalizované společnosti. Ve svém nejnovějším snímku ale překonává vrozený pesimismus a dává prostor pro nahlédnutí do čtyř radikálně odlišných oblastí světa, kde se právě odehrává jeden z nejkrásnějších dějů pozemského života: zrození člověka. Čtyři kouty světa Severoamerická Kalifornie, africká Namibie, japonské Tokio a mongolská poušť Gobi – právě tam se narodila Hattie, Ponijao, Mari a Bayarjargal. Jsme svědky porodu, prvního nadechnutí i pláče, úvodních nesmělých kontaktů s lidmi a později i s širším okolím. Zatímco japonská holčička přichází do technologicky nejvyspělejší země světa, a navíc do zjevně movité rodiny, Američanka Hattie bude vyrůstat v radikálně ekologicky založené rodině – ovšem stejně jako Japonka Mari v té nejbohatší části světa. Oproti tomu mongolského chlapečka Bayarjargala si vezou rodiče na staré vysloužilé motorce do svého tradičního obydlí – mongolského stanu geru. Chlapec bude vyrůstat v těsné blízkosti zvířat, která jeho rodiče pěstují pro obživu, a začátek života stráví sám ve společnosti kohouta, kočky a o něco málo staršího sourozence. Africká holčička Ponijao patří do jednoho z posledních afrických kmenů, které žijí tradičním způsobem života zcela nezasaženým jakoukoli moderní technologií.

Čtyři způsoby života

Čtyři novorozenci, čtyři kultury, čtyři různé pohledy na svět, čtyři odlišné poměry k technice a k prostředkům, na nichž je založen život v západním světě. Balmès svým sběrným dokumentem kromě jiného ukazuje na různé množství podnětů, kterého se jednotlivým dětem dostává. Zatímco americké a japonské dítě je neustále zahlcováno nejrůznějšími impulzy (hračky, aktivita a zájem rodičů atd.), mongolské a africké „trpí“ – z našeho pohledu – takřka jejich nedostatkem. A přesto, po roce a půl života jako by tento aspekt vůbec nebyl podstatný pro osobnostní rozvoj a spokojenost dítěte.

Pozitivní zpráva

Thomas Balmès měl volnou ruku, co se týče výběru místa natáčení, díky štědrému a mocnému producentovi. Vybraná čtyři prostředí jsou tedy divácky nanejvýš atraktivní. Volnou ruku ovšem už neměl při střihu a dokončování filmu. Zatímco původní ideou autora bylo složit film z dlouhých záběrů, které by vypovídaly samy o sobě – bez pomoci doprovodné hudby, nakonec je film sestříhán do krátkých sekvencí s většinou humorným vyzněním. Použitá hudba Bruna Coulaise, tvůrce nadmíru libé hudby (Microcosmos, Slavíci v kleci aj.), pak ještě umocňuje výhradně pozitivní vyznění filmu. Jako by prvních 18 měsíců lidského života bylo skutečným rájem na Zemi. A právě to snímku nejvíc ubližuje: jeho nekonfliktnost a přílišná poplatnost současné televizně klipovité produkci. Pozitivní zpráva o hodnotě lidského života a potažmo mateřství je ovšem vítaným narušením současného, většinově na dospělé individuum zaměřeného světonázoru. Dítě není omezením dospělého jedince, ale naopak jeho největším obdarováním – a toho je film Mimina dobrým svědkem.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou