Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Archivní článek

„Jsem věřící člověk, tak mám pocit, že se dohodneme“

22. 8. 2005

Tisk

Ve středu 17. srpna jmenoval prezident republiky nového ministra kultury. Stal se jím herec, podnikatel a ředitel zlínského filmového festivalu Vítězslav Jandák. Hovořili jsme s ním mj. o budoucnosti vztahu státu a církve.

Vydání: 2005/35 Co je to štěstí?, 22.8.2005, Autor: Jiří Macháně

Je to například otázka dialogu s církví. Chci najít společnou cestu. Věřím, že se to bude dařit i díky tomu, že osobně znám některé církevní představitele. A znám je velmi dobře, takže si myslím, že nějakou shodu najdeme. Zatím jsem ale na ministerstvu jen jeden den (rozhovor proběhl ve čtvrtek 18. srpna - pozn. red.). Takže se na mě teď valí spousta věcí a já mezitím musím ještě bojovat o rozpočet ministerstva kultury, který se potažmo dotýká i církví. Mám strašně moc práce a zatím nevím, jak a co se dá za tu dobu stihnout. Dají se ale nastartovat určité trendy. Musí se zastavit sestupný rozpočet ministerstva kultury z posledních let, dále chci dopracovat zákony, které připravoval můj předchůdce, a určitě je ovlivnit tak, aby vyhovovaly všem. Určitě víte, že v Parlamentu byl už před časem odhlasován tzv. zákon o církvích. Senát ho vrátil a v Poslanecké sněmovně se o něm má znovu hlasovat. Rád bych vašim čtenářům řekl, že to není „můj zákon“.

Jsem věřící člověk, tak mám pocit, že se dohodneme. S církví dlouhodobě spolupracuji - například s olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem, který navštěvoval zlínský festival a účastnil se například rozhovorů s ekumenickými porotami, jež jsem tam zavedl. Poznal jsem ho jako člověka nesmírně kultivovaného. Znám i pana kardinála Vlka, s nímž jsme se sešli letos na Velehradě, kam jezdím každý rok. Politika spočívá v lidech, v lidskosti a komunikaci. Žijeme v demokratickém státě - hovořme spolu, a hlavně se poslouchejme.

Jsem na ministerstvu opravdu velmi krátce. Názor na to mám, ale chci se seznámit se stanovisky obou stran.

Je nositelkou kultury, odkazů a tradic. Církev je tu dva tisíce let. To znamená, že s ní nemůžeme nediskutovat. Jsem velice rád, že mě v tom podpořil i pan premiér.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou