Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Výzva biskupů k volbám

9. 1. 2018

Tisk

První kolo prezidentských voleb se koná už tento pátek a sobotu. Čeští a moravští biskupové vyzývají k modlitbám za politiky i k účasti ve volbách. Podpořte toho, kdo bude ctít křesťanské hodnoty, uvádějí ve svém prohlášení:

Vydání: 2018/2 Výzva biskupů k volbám, 9.1.2018


Milí přátelé, sestry a bratři,
jsme na začátku roku 2018, kdy si nejen připomínáme sté výročí obnovení naší státnosti a suverenity, ale budeme taktéž několikrát jako voliči rozhodovat o budoucnosti naší vlasti.
Poprvé to bude již 12. a 13. ledna 2018, kdy proběhne volba prezidenta České republiky. Prosíme, přijďte k volbám. Volte po zralé úvaze, neboť toto rozhodnutí nás všech má v demokratické společnosti skutečně význam a ovlivní další směřování naší země.
Podpořte toho z nabízených kandidátů, který bude ctít význam křesťanských hodnot pro společnost a vážit si pravdy i lásky k druhému člověku; podpoří slušnost ve veřejném životě, stabilitu rodiny či ochranu lidského života ve všech jeho fázích.
Prosba o Boží vedení
Jako věřící neváhejme tuto důležitou událost naší země provázet modlitbou. Nechť jsme při výběru kandidátů otevření Božímu vedení a ve svých přímluvách stále pamatujeme na politiky či veřejně činné osobnosti, kteří mají odpovědnost za rozhodování nejen v těžkých pracovních situacích, ale i ve svém osobním životě.
Věříme, že víra v dobrou budoucnost je nadějí pro nás všechny. A jelikož jsme před 28 lety získali mnoho dobrého i díky naší patronce sv. Anežce České, prosíme také dnes: svatá Anežko, stůj při nás v době rozhodování.

Prezident má být občanům příkladem


„Chtěl jsem dominikánské rodině i a jejím přátelům poskytnout klíč pro rozhodování při volbě prezidenta. Miloš Zeman je výrazný kandidát, a neváhám proto upozornit na etickou stránku jeho dosavadního působení,“ zdůvodnil pro KT P. Benedikt Mohelník, který si jako východisko vzal učení církve (Kompendium sociální nauky církve, II. vatikánský koncil). V prohlášení uvádí: „Když dlouhodobě sledujeme působení současného prezidenta a jeho okolí, vyplývá z toho, že si objektivně nezaslouží, aby mu upřímní křesťané a vůbec všichni lidé, kteří vyznávají morální rozměr politiky, při nadcházejících prezidentských volbách dali svůj hlas.“
P. Mohelník se nevyjadřoval k politickým názorům kandidátů. „Připomínám spíše etické požadavky vyplývající z církevního učení. Tyto požadavky jsou obecně platné pro všechny aktéry společenského a politického života – na straně politiků i voličů má být předmětem zájmu společné dobro, které je utvářeno ctnostmi. Vše korunuje láska ve formě společenského přátelství,“ vysvětlil pro KT P. Mohelník.
Ve svém prohlášení se opírá zejména o základní společenské ctnosti, jako je spravedlnost, pravda a svoboda, které by měl prezident reprezentovat a vnášet do společnosti. Prezident republiky je podle provinciála dominikánů v jistém smyslu „prvním občanem“, který má ztělesňovat hodnoty zmíněné v preambuli naší ústavy, usilovat o ně a ostatní občany k nim vést.
„Setkal jsem se vesměs s pozitivními reakcemi, které oceňují, že jsem se takto vyjádřil. Na druhé straně ale i s negativními až agresivními. Tito lidé mi vytýkali, že se vměšuji do politiky, což nebylo mým úmyslem a k politickým otázkám se vůbec nevyjadřuji. Velmi mě těší, že se lidé připojují k mé výzvě k modlitbě a berou ji za svou. Duchovní rovina, tedy modlitba, musí jít ale ruku v ruce s kritickou reflexí reality,“ uzavírá P. Mohelník.
(mach)
„Miloš Zeman během pěti let svého prezidentského mandátu ukázal, že pravdu nepokládá za skutečně důležitou, že spravedlnosti si neváží a že svobodu druhých nerespektuje. Miloš Zeman jako prezident své spoluobčany k ušlechtilému jednání nevede, ale naopak svými vystoupeními základní občanské ctnosti zpochybňuje tím, že v lidech probouzí nízká hnutí a sobecké zájmy. Tímto způsobem usiluje víc o svou vlastní levnou politickou popularitu než o skutečné dobro společnosti založené na ctnostech. Nelze tedy říct, že by Miloš Zeman jako prezident byl mravní silou, která mezi lidmi podporuje a rozvíjí občanské přátelství. Věřící křesťan navíc nemůže nechat bez povšimnutí, že navzdory svým prohlášením Miloš Zeman využívá snad každou příležitost, aby církev znevážil a pošpinil.
Vzhledem k tomu, že Miloš Zeman znovu kandiduje na úřad prezidenta a že mu předvolební průzkumy přisuzují velkou podporu, měli by si křesťané o to víc uvědomit, jak důležitý bude každý odevzdaný hlas. Když dlouhodobě sledujeme působení současného prezidenta a jeho okolí, vyplývá z toho, že si Miloš Zeman objektivně nezaslouží, aby mu upřímní křesťané a vůbec všichni lidé, kteří vyznávají morální rozměr politiky, při nadcházejících prezidentských volbách dali svůj hlas. I při tomto omezujícím vymezení zůstává dostatečně velký prostor pro svobodný výběr takového uchazeče o prezidentský úřad, který jako hlava státu bude mravní autoritou usilující o společenské ctnosti a o ducha občanského přátelství.“
Plné znění prohlášení P. Benedikta Mohelníka lze nalézt na .

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou